Mégsem akar falat a szlovén-olasz határra Salvini

Szerző: Techet Péter
2019.07.06. 17:33

Tegnapi trieszti látogatásán Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Lega elnöke, olasz belügyminiszter kijelentette: bármiféle határkerítés, fal csak az utolsó megoldás lehet.

Mégsem akar falat a szlovén-olasz határra Salvini

Pénteken Matteo Salvini Triesztbe, az egykori osztrák kikötővárosba látogatott, ahol többek között találkozott Massimiliano Fedrigával, a régió legás elnökével. Ő az a politikus, aki felvetette: a menekültek megfékezésére a schengeni határon belül, Olaszország és Szlovénia közé falat kéne építeni.

Salvinit tegnapi trieszti látogatásakor éppen ezért pár száz fős antifasiszta, valamint a helyi szlovén kisebbségből kikerülő tüntető várta, Trieszt főterén még kisebb verekedés is kialakult a Salvinit éljenzők és fújolók között. Az ellentüntetők szerint elfogadhatatlan, hogy Salvini újra akarja emelni a határokat Európában.

Ha nem is ilyen egyértelműséggel, de ugyanezt közölte a szlovén és horvát belügyminiszter olasz kollégájával telefonon, aki ezért meg is változtatta sajtótájékoztató közben a véleményét:

Bármiféle fal az olasz-szlovén határon csak a „legvégső megoldás” lehet,

inkább a szlovén és horvát határőrséggel és rendőrséggel közös járőrözéseket szeretné megerősíteni a politikus.

Mint arról a magyar sajtó is beszámolt: Salvini tegnapi trieszti látogatása során Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel kötött megállapodást, amelyenk értelmében a trieszti kikötő lesz a magyar gazdaság fő tengeri ki- és bejárata. A két politikus azonban egymás menekültellenességét is dicsérte a szerződés aláírásakor.

SZIJJÁRTÓ PÉTER MAGYAR KÜLÜGYMINISZTER MATTEO SALVINIVEL TRIESZTBEN

A liberális Corriere della Sera napilap felmérése szerint az olasz lakosság többsége támogatja Salvini menekültellenes politikáját:

a megkérdezettek ötvenkilenc százaléka szerint a határok lezárása nagyon jó vagy elég jó döntés.

Értelemszerűen leginkább a Lega hívei támogatják elnökük politikáját, de az elitellenes-baloldali Öt Csillag szavazóinak hetvenhét százaléka is a menekültellenes politika mellett van. A balközép Demokrata Párt hívei közül azonban csak 19 százalék ért egyet Salvinivel e téren.

FOTÓK: Matteo Salvini / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek