Miért olvasnak jóval kevesebb könyvet a kilencéves gyerekek a nyolcéveseknél?

Szerző: Pintér Bence
2019.03.30. 09:41

Egy kutatás szerint nyolc- és kilencéves kor között nagyot esik az olvasó gyerekek száma. De miért, és mit lehet ez ellen tenni?

Miért olvasnak jóval kevesebb könyvet a kilencéves gyerekek a nyolcéveseknél?

A Scholastic Egyesült Államokban készült felmérése szerint a gyerekek olvasási szokásai legdrasztikusabban nyolc- és kilencéves koruk között változnak meg: a nyolcévesek 57 százaléka még a hét 5-7 napján olvas csak úgy kedvtelésből könyvet, a kilencéveseknek azonban csak a 35 százaléka tesz így, miközben

a nyolcévesek 40 százaléka mondja, hogy szeret olvasni, ez az arány azonban a kilencévesek között 28 százalékra csökken.

A hirtelen változás oka szakértők szerint, hogy a gyerekek ebben a korban egyre önállóbbak lesznek, napjaikat pedig a tanulás mellett ilyenkor már egyre jobban meghatározzák a különböző iskolán kívüli tevékenységek. Egy másik fontos faktor, hogy a szülők az olvasni már tudó gyereknek nem olvasnak fel többé könyveket.

Az olvasás kilencéves kortól kezdve nem egy szórakoztató hobbi, hanem valami olyan dolog, amit a felnőttek leginkább elvárnak a gyerekektől,

gondoljunk csak az iskolai kötelező olvasmányokra.

Mit tegyünk, hogy jobban benne maradjon az olvasás a gyerekek életében?

A Lifehacker cikke szerint ha a szülő változatni akar ezen a trenden, akkor a következő lépéseket teheti:

1. Ne hagyjuk abba a könyvek felolvasását akkor sem, amikor a gyerekünk már tud olvasni. Egyrészt az olvasási képességénél/szintjénél bonyolultabb könyveket is be tud fogadni a gyerek, ha felolvasva hallja, másrészt bonyolultabb témákat a szülő maga tud neki elmagyarázni a közös olvasás közben.

2. Keressük az alkalmat az olvasásra. A napok elég bonyolultak, mindenfelé kell futkosni, de vannak kis időintervallumok, amikor tud olvasni a gyerek, csak nyomjunk a kezébe egy könyvet.

3. Indíts könyvklubot a gyerekeiddel, avagy olvasd el ugyanazt a könyvet, amit ők, és beszélgessetek róla.

4. Vegyél a gyerekednek képregényeket! Ne sznoboskodjunk, a képregényolvasás is olvasás.

5. Olvass te is! Ha a gyerek nem lát maga körül olvasó felnőtteket, ő sem fog olvasni.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek