Megkapta a menekültstátuszt Gruevszki, ő maga is megerősítette

2018.11.20. 14:18

A Magyar Idők értesülései szerint a korrupcióért elítélt macedón exminiszterelnök „menekültkénti elismerésének jogszabályi feltételei fennállnak”. Gruevski megerősítette a hírt a Facebook-oldalán.

Megkapta a menekültstátuszt Gruevszki, ő maga is megerősítette

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal pozitívan bírálta el Nikola Gruevszki, Macedónia korábbi miniszterelnökének menekültügyi kérelmét – írja a Magyar Idők. A hivatal nem erősítette meg az értesülést.

A kormánypárti lap úgy tudja, a hivatal megalapozottnak találta Gruevszki érvelését, miszerint élete veszélyben lenne hazájában, mivel a helyi hatóságok nem biztosítanának neki megfelelő védelmet védelmet,

és személyes szabadságát nem demokratikus lépésekkel kívánák korlátozni, és a hazájába való visszatérés esetén „koholt” vádak alapján a hatalom üldöztetésének lenne kitéve.

A Gruevszkivel szemben eljáró macedóniai különleges ügyészség nemzetközi támogatottsága is arra enged következtetni az exkormányfő szerint, hogy sérülne a tisztességes eljáráshoz való joga.

Kifogásolta még, hogy a bíróság engedéllyel nem rendelkező szakértők állásfoglalásait, és illegálisan készített hangfelvételeket is elfogadott az eljárás során. Utóbbi különösen pikáns, mivel Gruveszki hivatali ideje alatt ugyancsak törvénytelen módszerekkel hallgatott le mintegy 20 ezer embert a macedón titkosszolgálatok akkori vezetőjének közreműködésével.

Gruevszkit egyébként azért ítélték kétéves börtönbüntetésre, mert 2012-ben törvénytelenül utasította arra belügyminiszterét, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós páncélozott 600-as Mercedest privát használatra.

Zoran Zaev, Macedónia szociáldemokrata kormányfője a hétvégén a helyi albán Alsat M televíziónak azt nyilatkozta: Macedónia mindenképp vissza fogja hoztani Gruevszkit, akire további korrupciós ügyekben is vádemelések várnak. Jelenleg két éves börtönbüntetését kéne elkezdenie.

Nano Ruzsin, a szkopjei egyetem politikatudományi karának dékánja, Macedónia egykori NATO nagykövete az Azonnalinak adott interjújában arról beszélt, hogy Gruevszki párttársai megdöbbentek az ex-kormányfő gyávaságán. Korábban ugyanis megígérte nekik, hogy marad az országban, és ha kell, börtönbe is vonul, mint más politikustársai.

FRISSÍTÉS (15:40):

Gruevszki kedd délután Facebook-bejegyzésben tette közzé, hogy pozitívan bírálták el Magyarországon a menedékkérelmét.

Azt írja, nincsenek biztosítva a tisztességes eljárás garanciái Macedóniában, politikai boszorkányüldözés folyik ellene, és számos fenyegetést kapott. Azzal is érvel, hogy ő nem megszökött az igazságszolgáltatás elől, hanem egy nemzetközi jog által biztosított lehetőséggel élt, hogy igazságot találjon magának és más macedón „politikai üldözötteknek”.

FOTÓ: AFP

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek