Elsötétülhet Belgium a következő hónapokban

2018.10.11. 08:05

Az ország energiatermelő infrastruktúrája nincs felkészülve a téli időszakra.

Elsötétülhet Belgium a következő hónapokban

A jövő héttől kezdve a két aktív belgiumi atomerőmű hét reaktorából csupán egyetlen fog áramot termelni, miután a korosodó nukleáris infrastruktúra ütemezett felújításával párhuzamosan, az addig tartalékként működő reaktorok egyikében is jelentős szerkezeti hibákat találtak – írja a DW. Az ország atomenergia-ügynökségének vezetője szerint nem lehetett előre látni a problémát.

A szakértők szerint igencsak kényes a helyzet, hiszen az egyik pótreaktor váratlan kiesése áramkimaradásokhoz vezethet. 

A nukleáris energia mellett Belgium elsősorban a megújuló energiaforrásokból nyeri a szükségletei nagy részét, amelyek azonban a téli időszakban nem szolgáltatnak egyenletes energiamennyiséget.

Egy szokatlanul hideg, szélcsendes téli napon a belga hálózat nem számíthat arra, hogy a megújuló energiaforrások fedezik a szükségletet 

– véli Christian Egenhoffer, a Centre for European Studies in Brussels intézet kutatója.

Nem ez az első eset, hogy az erőművek felújítási munkálatai miatt megkongatják a vészharangokat Belgiumban, de eddig még nem történtek komolyabb fennakadások. A kutató emlékeztetett, hogy ez az enyhe téli időszakoknak volt köszönhető, de egy előre nem látható hidegfront súlyos problémákat okozhat. Ezzel a belga politikusok is tisztában vannak, és igyekeznek a szomszédos országok felesleges kapacitásait felhasználva elhárítani az esetleges hiányok okozta problémákat.

A tervek szerint Belgium 2025-re beszünteti a nukleáris energiatermelést. A 80-as években épült atomerőművek üzemideje ekkora fog lejárni, és helyettük nem fognak újakat építeni.

FOTÓ: Instagram / Donatien Jocqueau

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek