Jöhet a kisebbségi kormány szélsőbalos támogatással Szlovéniában

Szerző: Techet Péter
2018.08.01. 17:49

Kívülről támogatja a baloldali szlovén koalíciós kormányt a szélsőbaloldali Levica. Elemzők szerint a Marjan Šarec kormányfő pártja által vezetett koalíciót és a Levicát leginkább a választáson első helyet megszerző Janez Janšától, illetve az orbanizációtól való félelem tarthatja össze.

Jöhet a kisebbségi kormány szélsőbalos támogatással Szlovéniában

A június elejei parlamenti választások egyetlen eredményt hoztak délnyugati szomszédunknál:

a választók többsége nem kért az Orbán Viktor által favorizált jelöltből, Janez Janšából.

(A szlovén választásokat itt, eredményét pedig itt elemeztük.)

Az eddigi balközép kormány azonban szintén nem kapta meg a többség bizalmát, így a választásokon második helyezett liberális Marjan Šarec, akinek saját nevét viselő pártja tizenhárom százalékot szerzett, hat-hét párttal is tárgyalóasztalhoz kényszerült ülni, hogy többséget szerezhessen az új ljubljanai parlamentben. Egyedül Janez Janša Demokrata Pártját (SDS) és az antikatolikus-fasiszta Nemzeti Pártot (SNS) zárta ki, mindenki mással, tehát balközép, szélsőbaloldali és jobbközép erőkkel egyaránt tárgyalt.

Miután a jobbközép, EU-párti Új Szlovénia (NSi) végül nemet mondott arra, hogy egy főleg baloldali pártokból álló kormány része legyen,

Marjan Šarec a szélsőbaloldali Levica (Baloldal) párt felé fordult. A baloldali egyetemi világból létrejött párt, amely ma Közép-Európa egyetlen sikeres újbaloldali pártja

– amely mind a szlovén Tengermelléken, mind Ljubljana belvárosában kiugróan jól szerepelt – azonban kemény feltételeket támasztott. Többek között minden privatizációt azonnal leállítanának, számos bankot államosítanának, csökkentenék a katonai kiadásokat, növelnék az oktatási és tudományos büdzsét, és népszavazást tartanának az ország NATO-tagságáról, mivel azt a Levica ellenzi.

Utóbbi követeléstől végül elálltak – de tegnap estére, amikor a párt elnöksége tárgyalta a koalíció témáját, a többi téma tekintetében az elnökség nem érzett elég garanciát. A Levica ezért nem lép be a Marjan Šarec vezette, várhatóan ötpárti kormányba – de azt kívülről támogatni fogja. 

Az új szlovén kisebbségi kormány melletti egyetlen érv gyakorlatilag az, hogy ne kerülhessen hatalomra Janez Janša.

Ez a Levicának is fontos, elvégre a párt kifejezetten Janšával és Szlovénia esetleges orbanizácójával szemben határozza meg magát. Mindazonáltal a szélsőbaloldaliak még egy belső népszavazást is tartanak a kormány támogatásáról, márpedig a párton belüli fundamentalisták már a kisebbségi kormány elfogadását is árulásnak érzik. 

Ha a Levica végül igent mond a külső támogatásra, augusztus közepén állhat fel Marjan Šarec kormánya, amelynek eszerint a kormányfőjelölt liberális pártja mellett a Szociáldemokraták (SD), az eddigi kormányfő Miro Cerar Modern Közép Pártja (SMC), a baloldali Nyugdíjaspárt (DeUS) és a balliberális Alenka Bratušek volt kormányfő mozgalma lesz a része. Bratušek szerint egyértelmű, hogy Szlovénia többsége baloldali kormányt akar, éppen ezért sajnálja, hogy a Levica végül nem akar ennek részévé válni. 

A ballliberális Delo napilap kommentárja szerint az új kormány a Levica nélkül is felettébb heterogén lesz, főleg, hogy a politikai újonc Šarec nézetei továbbra is elég homályosak. A lap szerint ma egyedül a Janšától való félelem tarthatja össze az ötpárti kormányt és a külső támogatást ígérő Levicát. 

NYITÓKÉP: Marjan Šarec Facebook-oldala

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek