Miért nem tud színvonalasan trollkodni a Fidesz?

Szerző: Kiss Brigi
2018.03.27. 08:45

Egy LMP-s és egy jobbikos fórumot is próbáltak egymás után megtrollkodni a fideszesek Nógrád megyében. Nagyon máshogy sült el a kettő. Találkoztunk értelmes vitára képes helyi fideszessel, de nem maradhatott el a Vona Gábor beszéde alatti allahozás sem.

Miért nem tud színvonalasan trollkodni a Fidesz?

Két politikai rendezvényre is elmentem hétvégén Nógrád megyei választókerületemben. Pénteken este a nagybátonyi LMP-s fórumra, amit a helyi képviselőjelölt Dömsödi Gábor Hadházy Ákossal, a párt társelnökével együtt tartott. Szombat délután pedig Salgótarjánban néztem el a Jobbik utcafórumára, ahol Cseresznyés István jelölt Vona Gábor pártelnököt látta vendégül valamivel kevesebb, mint egy órácskára.

Mindkét helyen megjelentek fideszesek is. Bátonyterenyén egész magas szinten képviseltették magukat. Az éppen aznap a Privátkopó című bűnügyi magazin egyik cikkében is emlegetett Nagy-Majdon József polgármester is jelen volt. Sőt: fel is szólalt. A fideszes Nagy-Majdon kulturált hangnemben mondta el kritikáit az LMP-s Dömdösi felé, aki aztán – bár először nem találta el a bátonyterenyei polgármester keresztnevét, és Andrásnak szólította – szintén normális stílusban reagált ezekre a felvetésekre.

Nem tudott nem eszembe jutni, mennyire jó lenne, ha több ilyen vita lenne szemtől szemben a kormányoldal és az ellenzék között. 

Furcsa is volt látni, hogy miközben a Fidesz szerint a viták ideje lejárt, alapvetően kerülik is azokat, addig vannak olyan helyi szervezeteik, amelyek saját maguk mennek bele ilyen helyzetekbe.

Még több ilyen kellene! Kapásból például Becsó Károly, a Fidesz helyi képviselőjelöltje is leállhatna vitázni nyilvánosan a kihívóival, hogy ne csak Nagy-Majdon védje meg őt, hanem ő is saját magát. Bőven lenne még idő egy ilyen vitára a választásokig.

Bekiabálások, önkormányzati képviselők

Amennyire intelligensen viselkedett Nagy-Majdon, annyira nem volt ez elmondható az LMP-s Dömsödi fórumán megjelent néhány másik fideszesről. Többen bekiabáltak, feltettek kérdéseket, majd nem várták meg az arra adott választ, vagy éppen ha olyan választ kaptak, ami nem tetszett nekik, hangos méltatlankodásba kezdtek. Nem éppen a jólneveltségüket prezentálták. Viszont mikor Nagy-Majdon rájuk szólt, azonnal szót fogadtak a „főnöknek”, és visszavettek. De csak egy kis időre, hogy újra belekezdjenek a méltatlankodásba. Mint később kiderült,

nem csak egyszerű Fidesz-szimpatizánsok jelentek meg a fórumon. A bátonyterenyei képviselő-testület fideszes tagjai is „emelték” az est fényét.

A fideszes trollkodást leszámítva azért történt más is: Hadházy Ákos a korrupcióról beszélt viszonylag sokat, majd Dömsödi képviselőjelölt mondott néhány gondolatot arról, hogy milyen képviselő lenne, ha megválasztanák. 

Elszámolták a teret Salgótarjánban

Másnap a salgótarjáni Fideszhez kötődő személyek próbálták megzavarni a Jobbik utcafórumát. Ott azt az országosan már jól ismert forgatókönyvet játszották el, hogy amikor a párt első embere, Vona Gábor elkezdte a beszédét,

kifeszítettek egy iszlámozós molinót, meg elkezdtek bömbölteni valami arab zenét egy hordozható hangszóróból.

Pechükre a salgótarjáni Fő tér kellően nagy, ők meg túl hamar léptek akcióba, így még 30 méterre se tudták megközelíteni a Vonát hallgató embereket. A rendezők vagy biztonsági emberek pillanatokon belül leszerelték őket, így ez a szerény képességű trollkodási kísérlet igencsak hamar hamvába holt.

Az mondjuk vitatható, hogy vajon a biztonságiak fellépése mennyire volt jogszerű, hiszen egyrészt választási kampány van, másrészt tüntetni mindenki ellen szabad, még Vona Gábor ellen is. Vagyis joguk lett volna a balhézáshoz a fideszes aktivistáknak – pláne közterületen.

Más kérdés, hogy a molinót tartó idősebb úr és a hangfalat szorongató fiatal fiú – aki nem is olyan rég még egy másik párt körül sertepertélt – nem volt olyan tökös, hogy tovább folytassa az akcióját a leszerelési kísérlet ellenére. Az idősebb úr még méltatlankodott egy kicsit két másik hozzá csatlakozott idősebb úr társaságában az N1TV riporterének, aztán ennyi. Beletörődtek a vereségükbe.

Roma nő kiállása Vonáék mellett

Magán a fórumon Vona Gábor már más településeken jól begyakorolt kampánybeszédét mondhatta el kiegészítve némi helyi specialitással, miközben a Jobbik helyi jelöltje, Cseresznyés István akadozó felszólalásával nem biztos, hogy fel tudná venni a versenyt más képviselőkkel szemben a parlamentben, még ha egyébként felkészültnek is tűnik. 

Itt is akadtak egyébként érdekes jelenetek a fideszes elbénázott trollkodáson túl is. Például a kérdések résznél

egy roma nő fogta magát, kiállt és hitet tett a Jobbik mellett, mondván: a párt nem fajgyűlölő, a bűnöző, beilleszkedni képtelen cigányokat pedig ő is „elmarasztalja”,

szóval ő a Jobbikra fog szavazni, és a pártot egyébként nagyon szereti.

Kinevették a fideszes médiát

Aztán a TV2 Tények riportere a fórum résztvevőihez hasonlóan úgy tette fel kérdését Vona Gábornak, hogy ő is odament a mikrofonhoz. Vona meg is dicsérte őt a bátorságáért, pedig a közönség hangosan kinevette, amikor elárulta, hogy a Tényektől van.

Aztán akkor is körberöhögték a TV2-s riportert, amikor Vona megkérdezte tőle, hogy ő el tudná-e képzelni, hogy Orbán Viktortól ugyanígy kérdezhessen az N1TV riportere az országjárása során, mint ő most tőle, mire a fiú rávágta, hogy el tudná. Ez egyébként annyira nem igaz, hogy amikor az amúgy titkokban országot járó, és annak állomásairól csak utólag a Facebookon beszámoló kormányfőt Gödöllőn elcsípte a Hír TV, nem hogy nem kérdezhették Orbánt, de még egy „fake news” jelzőt is kaptak a miniszterelnöktől.

A TV2 mellett egyébként más kormánypárti médiumok is ott voltak a salgótarjáni jobbikos utcafórumon, hiszen ahogy Huth Gergely véletlenül Facebookra posztolt üzenetéből már előző nap kiderült, kaptak fülest a készülő „balhéról”. Mondjuk a helyi fideszesek által elbénázott akció miatt hiába utaztak ilyen messzire Budapestről. 

FOTÓ: Kiss Brigi / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek