Ki mit tenne a környezetért? Pártok a lényegről

2018.03.27. 19:24

Ki tiltaná be a műanyagzacskókat, és ki a dízeles autókat? Mit csináljunk a sok szeméttel és Paks II-vel? Lehet-e jó biznisz a fenntarthatóság? Mi legyen az állatkínzókkal? A lényeg kilencedik részében a környezetvédelemről beszélnek a pártok.

Az önálló környezetvédelmi minisztérium, a szemét, és a Paks II kontra megújuló energia dominálta az ellenzéki pártok környezetvédelmi vízióját. Bár az energiapolitikáról külön részt készítettünk, a megújuló energia használatát és az energiahatékonyságot a környezetvédelem körében is gyakran emlegették a pártok.

A Demokratikus Koalíció megígérte, hogy eltörlik a szél- és naperőművekre a különadót, sőt, állami támogatást adnak nekik, az LMP pedig behozta a Paks II-ügyi lemaradását: bár az energiapolitikánál nem ejtettek szót róla, a környezetvédelem kapcsán ezt hozta fel először Ferenczi István, a párt szakpolitikusa.

Vissza a minisztériumot!

Az önnálló környezetvédelmi minisztérium visszahozása egy nagy közös pont az ellenzéki pártok ígéreteiben: a Momentum és az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely is kifejezetten megemlítette ezt, a Jobbik pedig utalt rá, mondván: újra közös felügyelet alá helyeznék a különböző környezetvédelmi és vízügyi hatóságokat.

Szervezeti ügyekben a DK-nak sikerült nyitott kapukat döngetnie a zöldombudsman visszahozásával, amely tisztség most is létezik, csak úgy hívják, hogy az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek jogaiért felelős helyettese.

Ki mit tiltana be?

A műanyagszatyrok és az autók a fő ellenségei a pártoknak. Előbbit a Momentum, utóbbiakat – egész pontosan a benzines és a dízeljárműveket is – Karácsony Gergely tiltaná be, de csak 2040-ig.

A szemét a Jobbikot is nagyon zavarja. Kepli Lajos azt mondta: a hulladékgazdálkodást regionális alapokra szerveznék, mert szerintük csődközeli állapotban van az ágazat a túlzott központosítás miatt.

A Momentumnak és a Párbeszéd-MSZP színeiben induló Karácsony Gergelynek egyébként meglepően hasonló a felfogásuk a fenntarthatóságról és a környezetvédelemről: nevezetesen az, hogy ezeket úgy is lehet, sőt úgy kell érvényesíteni, hogy ne a gazdaság gátjai legyenek, hanem ellenkezőleg: lehetőséget jelentsenek a gazdaságnak. Ahogy Karácsony megfogalmazta:

a fenntarthatóság nem a gazdag országok luxusa, hanem a szegényeké a felzárkózásra. 

Ki mit védene meg?

Az LMP a zöldfelületeket védené meg – legyenek azok városban, vagy azon kívül – mondta Ferenczi István, anélkül, hogy akár utalást tett volna a Városligetre. 

Karácsony Gergely az állatokat említette ezen a téren. Nem csak az állatkínzók büntetésével, de szemléletformálással is elősegítené azt, hogy „az emberek úgy viselkedjenek az állatokkal, ahogy egymással viselkedniük kéne”.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek