Hamarosan elfogy a víz Fokvárosban: mutatjuk, hogyan spórolnak vele

Szerző: Kömlődi Ferenc
2018.03.02. 08:20

Víz nélkül maradhat a négy és fél milliós Fokváros, miután az évekig tartó aszály miatt lassan kiszárad a várost vízzel ellátó tó. Mutatjuk, hogyan spórolnak a vízzel a helyiek: annyira jól csinálják, hogy a víz elfogyására kitűzött day zero az eredetileg belőtt áprilisi időponttól egyre kijjebb tolódik. Talán sikerül kihúzni júniusig, az esős évszak kezdetéig.

Hamarosan elfogy a víz Fokvárosban: mutatjuk, hogyan spórolnak vele

Már a repülőgépből kiszállva szembesül az ember a vízhiánnyal, ebből is látszik, hogy nagy a baj. Arra kérik az érkező turistákat, hogy legfeljebb napi ötven liter vizet használjanak. (Összehasonlításképp: Magyarországon napi 90 liter az átlagfogyasztás fejenként.)

A dél-afrikai nagyváros partjait két óceán mossa, és állítólag már dolgoznak egy olyan megoldáson, amellyel ki lehetne vonni a sót az óceánból. Az ivóvíz elfogyását jelző day zero, a nulladik nap azonban egyre közeleg. Ha egyszer csak már nem jön víz a csapból, végső esetben lajtos kocsikkal, katonai felügyelet mellett fogják osztani mindenkinek a fejadagot: ami már nem ötven, hanem huszonöt liter víz lesz naponta.

Valójában a helyiek azonban abban bíznak, hogy nem fajul idáig a helyzet. Nem pánikolnak és büszkék rá, hogy fegyelmezetten sikerült takarékoskodniuk a vízzel: annyira, hogy áprilisról júniusra sikerült kitolni a day zero időpontját. Júniusban pedig – elvileg – beköszönt az esős évszak, és talán újra feltöltődik a víztározó.

Rájöttek, hogy a mindennapokban mennyire pazarolják a vizet: többen mondják, hogy végső soron simán ki lehet jönni napi ötven literből.

„Egy vödör sem sérült meg az installáció készítése során, és utána mindet odaadományozzuk” – írták a vödrökre a WWF szabadtéri installációjában. Persze nem csak ezekkel emlékeztetnek a takarékoskodásra, hanem a legkézenfekvőbb helyeken is.

Kömlődi Ferenc
Kömlődi Ferenc állandó szerző

Jövőkutató, mesterségesintelligencia-evangelista, író, képalkotó, világutazó, macskaimádó, született gourmand.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek