Úgy néz ki, egy éve senki nem fizeti a számlát a Széll Kálmán tér világítása után

Szerző: Bakó Bea
2017.09.28. 13:30

Lassan egy éve tart a Széll Kálmán tér felújítása utáni huzavona, a beruházást végző Wis Holding ugyanis több alvállalkozó munkáját nem fizette ki. A világítást kivitelező cég akár el is vinné a lámpákat, de erre az esetre feljelentéssel fenyegették. Mivel a budapesti közvilágítást üzemeltető BDK nem vette át a munkát, azt sem lehet tudni, ki fizeti a villanyszámlát: a lámpák ugyanis egy éve égnek a felújított téren, jogvita ide vagy oda.

Úgy néz ki, egy éve senki nem fizeti a számlát a Széll Kálmán tér világítása után

Augusztus végén egy percre lekapcsolták a lámpákat a Széll Kálmán téren: a világítást kivitelező alvállalkozó arra akarta az akcióval felhívni a figyelmet, hogy a beruházást végző Wis Holding nem fizette ki teljes mértékben a munkáját, továbbra is 11 millió forinttal tartozik neki. A kifizetésre egyre kisebb esély látszik, ugyanis a Wis időközben csődeljárás alá került, és fedezetelvonás gyanújával is vizsgálódnak a cégnél a hatóságok. 

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a budapesti közvilágítást üzemeltető BDK (Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.) nem vette át a térre kiépített közvilágítási rendszert, vagyis nem ismerte el a szerződésszerű teljesítést: indoklásuk szerint a világítás nem felel meg a szerződésben kikötött műszaki kritériumoknak. Ennek ellenére gyakorlatilag több mint egy éve használják a budapestiek a felújított teret, amit tavaly júniusban adott át hivatalosan Tarlós István főpolgármester. 

A rendezetlen jogi helyzetből tehát jelenleg nem sok látszik a gyakorlatban,

a téren ugyanis – jogi huzavona ide vagy oda – ott vannak a lámpák és esténként rendesen világítanak is. Egyelőre.

Az alvállalkozó tevékenységére rálátó forrásunk szerint már az is felmerült, hogy elvigyék a térről a lámpákat a ki nem fizetett munka miatti tiltakozásul, de ennek kapcsán a fővállalkozó azza fenyegetett, hogy feljelenti őket közérdekű üzem megzavarása miatt. Amíg egyébként a félig önkormányzati tulajdonú BDK nem veszi át a munkát, addig a lámpák az alvállalkozó tulajdonában maradnak: így egyrészt elméletileg akár el is vihetné őket, másrészt viszont neki kellene állnia a felmerülő költségeket is.

Mondjuk a villanyszámlát.

Forrásunk szerint azonban egészen biztos, hogy az alvállalkozó nem fizeti a villanyszámlát az utóbbi közel egy évben, mióta a megújult Széll Kálmán teret átadták, és esténként a lámpák is égnek; még ha jogilag nem is ismerte el a BDK ezt szerződésszerű teljesítésként. A BDK ügyvezetője, Pap Zoltán kérdésünkre leszögezte:

mivel nem vették át a lámpákat, nem fizetnek egy forintot sem a tér közvilágítására.

Ezt akkortól fogják megtenni, amikor az alvállalkozó műszakilag megfelelően teljesít: hogy ez mikorra várható, azt nem tudja, ők is erre várnak, akkor viszont azonnal átveszik a világítás üzemeltetését – mondta Pap. Azt kérdésünkre sem volt hajlandó kifejteni, hogy pontosan milyen műszaki problémáik vannak a világítással, helyette azt hangsúlyozta, hogy nekik semmi körül a fővállalkozó és az alvállalkozók közti jogvitához, ők ebben teljesen kívülállók.

A kérdés továbbra is az, hogy miből égnek a lámpák Buda egyik legnagyobb központi terén egy éve, és mi van, ha tényleg nem fizetett érte eddig senki?

Érdeklődtünk a téren az áramelosztásért felelő Elműnél is, amely egyébként a BDK másik ötven százalékos tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat mellett. A cég kommunikációs vezetője azonban még azt sem volt hajlandó elárulni az Azonnalinak, hogy ők szolgáltatják-e az áramot a Széll Kálmán téren, vagy más szolgáltató az ő elosztórendszerükön keresztül. Arról, hogy kinek és mennyit számláznak (ha egyáltalán ők számláznak), pláne nem közölt információt: arra hivatkozott, hogy egy ilyen magánjogi szerződés részletei üzleti titkok. 

Hiába érveltünk azzal, hogy a közterületek világítása önkormányzati feladat, és így az ezzel összefüggő adatok közérdekűek, ez sem hatotta meg Boross Norbertet: helyette inkább perrel fenyegetőzött.

Jelenleg tehát úgy fest a dolog, hogy titok, Buda egyik legforgalmasabb terén ki szolgáltatja az áramot, és kinél kell reklamálni, ha valami nem jó. A BDK az alvállalkozóra vár, az pedig a pénzére a fővállalkozótól. Az Elműt láthatóan nem zavarja, hogy nem fizeti senki a villanyszámlát – már ha ők szolgáltatják egyáltalán az áramot a téren, ami ugye szintén titok. Ha mindenesetre nemfizetés miatt egyszer lekapcsolja a téren a világításra szolgáló áramot a rejtélyes szolgáltató, akkor nagyot nézhetünk a sötétben, vagy esetleg emlegethetjük annak a bizonyos közérdekű üzemnek a megzavarását.

Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek