Debrecenből melegételt visznek Záhonyba érkező menekültek számára

2022.02.26. 16:26

A tervek szerint 240 adag meleg ételt fognak a menekültek számára elkészíteni még a mai nap folyamán.

Debrecenből melegételt visznek Záhonyba érkező menekültek számára

Február utolsó hétvégéjének szombatján az Ukrajnából Záhonyba érkező menekültek számára szervezett jótékonysági főzést a Food Not Bombs debreceni csapata.

Az eseményt a rendszeres formájából gyakorlatilag mindössze pár óra alatt szervezték át a menekültek megsegítésére.

Az esemény kezdeményezője és szervezője, a Food Not Bombs már több mint 3 éve főz a helyi piacokról mentett zöldségek és gyümölcsök felhasználásával a debreceni rászorulók részére. Ezeket az akciókat minden hónap utolsó szombatján szervezik meg. A menetterv alapján először összegyűjtik az eladásra már nem alkalmas, de még emberi fogyasztásra felhasználható zöldségeket és gyümölcsöket, amiket átválogatnak, feldolgoznak, majd megfőznek a debreceni rászorulók számára.

Azonban Oroszország ukrajnai offenzívája miatt a debreceni rászorulók helyett most a Záhonyba érkező menekültek számára készülnek az ételek, amik elszállításában a Magyar Református Szeretetszolgálat segíti az önkéntesek munkáját.

 „A jelenlegi helyzetet követve többünkben megfogalmazódott, hogy ezen az alkalmon rendhagyó gyűjtést kell szervezni az orosz agresszió következtében Ukrajnából Záhonyon át Magyarországra menekülők számára”

– mondta az Azonnalinak Andráskó Dániel, a Food Not Bombs egyik koordinátora, aki a jelenlegi akciót vezeti itt Debrecenben.

Jelenleg összesen 25 önkéntes vesz részt a gyűjtésben és főz együttes erővel már dél óta. Arra készültek, hogy elérik a szokásos célt, azaz délután öt óráig 120 adag melegételt készítenek el,

viszont annyi alapanyag gyűlt össze és annyi önkéntes érkezett, hogy 120 adag helyett dupla annyit, 240 adagot készítenek el,

és a tervezett öt órás időpont helyett egy órával később fejezik be az ételek elkészítését és porciózását – emiatt az önkéntesek sürögnek-forognak, miközben énekszó mellett és társalgások közepette próbálják felvenni a versenyt az idővel szemben.

A mostani menü zöldségragu lesz, amit a Magyar Református Szeretetszolgálat nevében egy református lelkész és két önkéntes visz le majd a határhoz – egyelőre nem tudni, hogy Záhony vagy Fehérgyarmat lesz a végállomás. 

Andráskó Dániel, a Food Not Bombs koordinátora szerint azért lehet sikeres az általuk csak mentőakciónak nevezett jótékonysági főzét, mert „amúgy is főztek volna, emiatt gyorsan tudtak reagálni az eseményekre. Debrecen határhoz való közelségének köszönhetően gyorsan, remélhetőleg még melegében tudják eljuttatni az elkészült ragut” – fejezte ki reményeit a koordinátor.

A háború kitörése után pénteken mindössze pár óra nap alatt szervezték át a szombati jótékonysági főzést, illetve hirdették meg az eseményt, aminek lebonyolításába a Magyar Református Szeretetszolgálat segített. Egy másik önkéntes szervezettől, a Rotaract Club Debrecen Főnixtől is jelen volt magánemberként egy tag. Az étel elszállítása mellett a Magyar Református Szeretetszolgálat az melegétel kiosztását is vállalja az Ukrajna területéről Záhonyon át Magyarországra menekülők számára. 

Mint arról az Azonnalin részletesen, többször is beszámoltunk, február 24-én kitört a háború Oroszország és Ukrajna között, ami már most ártatlan életekbe került, a menekültek száma pedig folyamatosan növekszik, ahogy a harcok egyre intenzívebbé válnak. Az ENSZ szerint már 100 ezren hagyták el az országukat, csak Lengyelország 1-3 millió menekültre számít, Csehország vonatokkal szállítja a menekülteket a határról, hazánkban pedig több egyetem is, így mint az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem már kollégiumi helyeket is felajánlott a menekültek számára.

Mint azt Andráskótól megtudtuk, a Food Not Bombs a jövőben is várja az önkéntesek segítségét, akik rászorulóknak akarnak főzni Debrecenben. Habár csak jövő hónapban lenne a következő főzés, de azt tervezik, hogy

egy hét múlva szintén megszervezik a jótékonysági főzést a menekültek számára.

Az eseményeket a Facebook-oldalukon teszik közzé, a további információkról is ott lehet tájékozódni.

De mik a háború lehetséges kimenetelei? Horváth Csaba Barbanás történész kielemezte. Milyen a helyzet most Záhonyban a menekültekkel? Aradi Péter utánajárt!

NYITÓKÉP: Papp Zsanett Gréta / Azonnali

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek