„Egy kislány olyan szomorú volt, nem lehetett szóra bírni” – folyamatosan érkeznek a menekültek Záhonyhoz

Szerző: Aradi Péter
2022.02.25. 19:13

Emberek ezrei menekülnek Ukrajnából, miután február 24-én, reggel Oroszország megtámadta az országot. Az Azonnali megpróbálta feltérképezni, milyen egy nappal később, február 25-én a legnagyobb határátkelőnél, Záhonynál a helyzet.

„Egy kislány olyan szomorú volt, nem lehetett szóra bírni” – folyamatosan érkeznek a menekültek Záhonyhoz

Február 24-én Oroszország elindította offenzíváját Ukrajna ellen, aminek következtében az ENSZ becslései szerint már most közel százezren hagyták el lakóhelyüket Ukrajnában, de például a lengyel kormány is 1-3 millió ukrán menekülttel számol, akik majd Lengyelországban próbálják átvészelni a háborút.

De nem csak Lengyelország, hanem Szlovákia és Magyarország felé is sokan vették az irányt, bár pontos számokat eddig nem ismerni.

Hogy a magyar-ukrán határon mi a helyzet, az Azonnalinak megkereste Juhász Mártont, a Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatóját, aki éppen a záhonyi átkelőnél segítette a menekülteket az alapítvánnyal. Mint mondta, folyamatosan érkeznek a vonatok Záhonyra, a menekültek között pedig vannak ugyan, akik felkészültebbek – például hoztak magukkal vizet, élelmet, és várják is őket – de vannak olyan is,

akik mindenüket hátrahagyva menekültek.

„Sokan maguktól hozzánk fordulnak, mert itt állunk a bárányos-logós kabátunkban. Tartós élelmiszerekkel, higiéniai csomagokkal, vízzel, ásványvízzel meg almával várjuk őket. Megkérdezzük, van-e fuvarjuk, vagy vonattal mennek-e tovább, van-e pénzük vonatra, vagy segítségre lenne szükségük” – magyarázta lapunknak.

Juhász éppen egy édesanyával és két kislányával beszélgetett, amikor kerestük. A kislány Juhász elmondása szerint négyéves körüli lehetett, és olyan szomorú volt, hogy nekik el kellett jönnük, míg az édesapjuk meg hátramaradt, hogy

sehogy nem tudta szóra bírni.

A család ráadásul úgy próbált Budapestre jutni, hogy semmi pénzük nem volt.

„Többen sokkos állapotban vannak, főleg idősebb asszonyok, akik arról panaszkodnak, hogy egy élet munkáját kellett hátrahagyniuk. Borzasztó ezt látni, hogy ilyen helyzetbe kerülnek emberek”

– magyarázta Juhász. Ők is abban reménykednek, hogy hamar véget ér a háború, azonban arra is felkészültek, hogy ez egy elhúzódó segítségnyújtás lesz.

„Mi elsősorban élelmiszerrel és útmutatással igyekszünk segíteni, illetve szálláshelyeket is biztosítunk az ország különböző pontjain. Eddig olyan 3 és fél tonna élelmiszert sikerült célba juttatnunk, és további 14 ezer kiló várja, hogy át tudjuk vinni a határon.

Hétfőn állítólag humanitárius folyosó nyílik a határon,

és akkor célba tudjuk ezt a 14 tonnát is juttatni, de hát folyamatosan megy a gyűjtés. Az már jól látszik, hogy élelmiszerre hatalmas szükség lesz, de higiéniai termékek is kelleni fognak: fogkefe, fogkrém, tusfürdő, különböző tisztasági betétek” - mondta az Azonnalinak.

A Magyar Református Szeretetszolgálatnak eddig 4 millió forintot sikerült gyűjtenie a menekülteknek, ha olvasónk is támogatná őket, akkor ide kattintva találja a számlaszámukat.

A kezdetektől fogva

A Telex beszámolója szerint a két legnagyobb határátkelőnél, a Záhony-Csap és a Beregsurány-Asztély közötti határátkelőknél február 24-én már a reggeli órákban hatalmas sorok alakultak ki, mindkét helyen legalább egy-egy órás torlódás alakult ki. Az M1 hitelesnek sokszor azért nehezen nevezhető tudósítása szerint eleinte főleg azok a katonaköteles fiatalok menekültek, akik féltek a mozgósítástól. A híreket aztán több más helyen is megerősítették.

A rendőrség még csütörtök este közölte a honlapján, hogy hosszabbított nyitvatartással üzemel két magyar-ukrán határátkelőhely. A tájékoztatás szerint a Lónya-Harangláb és Barabás-Kaszony települések közötti közúti határátkelőhelyekről van szó. A rendőrség azt mondta, hogy ezek február 28-ig reggel héttől este tizenegyig nyitva lesznek. A rendőrség már február 24-én, csütörtökön is azt mondta, a határokon

legalább egyórás várakozással kell számolni.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter már február 23-án, szerdán arról beszélt egy tévéinterjúban, hogy

több tízezer menekült befogadására készülnek.

A honvédelmi miniszter azzal próbált nyugtatni mindenkit, hogy a magyar katonák békemissziós tapasztalatai alapján nem idegen számukra ez a feladat.

Február 24-én, csütörtök este egyébként a magyar kormány rendeletben hirdette ki, hogy minden Ukrajna felől érkező ukrán állampolgárt, vagy jogszerűen az országban tartózkodó, harmadik országbeli polgárt beengednek, és ideiglenes védelmet biztosítanak számukra.

Az ukránok már február 24-én, csütörtökön hadiállapotot vezettek be, aminek értelmében a 18 és 60 közötti férfiaknak megtiltották a kiutazást az országból.

Ennek ellenére azok a kárpátaljai magyarok, akiknek van magyar útlevelük és legalább egyszer használták is már arra, hogy belépjenek Ukrajnába vele, továbbra is átjöhetnek Magyarországra.

A 444 beszámolója alapján Beregsuránynál rengetegen élnek is a lehetőséggel. A hírek szerint többnyire azok, akinek vannak kapcsolataik hazánkban, és legfeljebb csak néhány órát várakoznak, amíg értük nem jönnek. Ahogy a lap írja,

a beregsurányi önkormányzat és a falu önkéntesei felállítottak egy sátrat, ahol az érkezőknek meleg italt, a gyerekeknek csokit osztanak.

Az orosz hadsereg közben elérte Kijevet, ahonnan állítólag egy, a magyar külügyminisztérium szervezésében elindított autókonvojjal próbálják kijuttatni a városban ragadt több tucat állampolgárt. Mint írtuk, a magyarok eleinte úgy érezték, semmilyen segítséget nem kapnak a kijevi magyar nagykövetségen, úgyhogy kétségbeesésükben a nyilvánossághoz fordultak.

Arról, hogy mikor és hogyan jutnak majd Magyarországra, egyelőre nem lehet tudni semmit.

Aki tud, adományozhat

A Református Szeretetszolgálat étel- és adománygyűjtéssel segíti a menekülteket. Ha szeretne az itt megadott bankszámlán tudja támogatni őket.

A Migration Aid közben várja mindenkinek a segítségét, aki élelmet, vizet és ruhát osztana, aki hajlékot tudna kínálni a menekülteknek, akik jól beszélnek oroszul és/vagy ukránul, valamint akik tudnának online szervezési és adminisztrációs munkákban segíteni.

Kétszáz férőhelyet ajánlott fel az Ukrajnából érkező menekültek elszállásolására és ellátására az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) is.

NYITÓKÉP: Záhony / Református Szeretetszolgálat

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek