Már a Yougov felmérésében is vezetnek a német szocdemek

2021.08.27. 12:35

Olaf Scholz kancellárjelöltsége már a YouGov felmérése szerint is 24 százalékra tolta fel az SPD-t, a CDU/CSU 22 százalékra süllyedt.

Már a Yougov felmérésében is vezetnek a német szocdemek

Újabb felmérés, a brit központú YouGov németországi adatai szerint 15 év után megelőzte az Olaf Scholz kancellárjelölttel elinduló Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) a jelenleg velük koalícióban kormányzó Kereszténydemokrata Unió - Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) népszerűségét egyetlen hónappal a német szövetségi választások előtt, amik eldöntik, ki lesz a tizenhat év után leköszönő Angela Merkel utóda.

A felmérés adatai szerint

  • a jelenlegi szociáldemokrata alkancellárral, Olaf Scholzcal a választásnak nekifutó szocdemek immár 24 százalékon állnak;
  • az Armin Laschettel elinduló CDU/CSU szerintük a teljes népességben 22 százalékot kapna;
  • a korábban repülőstartot vevő Zöldek és kancellárjelöltjük, Annalena Baerbock megtorpantak, immár csupán a harmadikak, 16 százalékkal;
  • és erős negyedik a német jobbközép-liberálisok pártja, a Szabad Demokraták (FDP), amely hagyományos kancellárjelöltjével, Christian Lindnerrel most 13 százalékot kapna.

Germany, YouGov poll: SPD-S&D: 24% (+8) CDU/CSU-EPP: 22% (-6) GRÜNE-G/EFA: 16% AfD-ID: 11% (-1) FDP-RE: 13%...

Posted by Europe Elects on Friday, 27 August 2021

A koronavírus miatti lockdown-intézkedések és az oltások alapján az embereket megkülönböztető zöld igazolványok ellen a személyes szabadság és egyéni jogok nevében keményen kiálló FDP így a YouGov szerint mostanra megelőzte a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pártot is; a 2017-ben először Bundestagba kerülő, bevándorlásellenességgel befutó erő most 11 százalékot hozna.

Abszolút sereghajtó a parlamenti pártok között a német rendszerkritikus baloldali Balpárt (Die Linke), amely a jelenlegi felmérések szerint elég sokat veszített népszerűségéből és 8 százalékon áll. A Linke gyengülése egyrészt szavazóik korábbi Zöldek felé vándorlásával magyarázható, de nyilvánvaló, hogy az erősödő SPD is tőlük vehet el jócskán szavazókat.

Korábban már részletesen beszámoltunk arról, hogy az utóbbi években erősen gyengélkedő szociáldemokratákat Scholz erős kancellárjelölti kampánya mentheti meg. A 2021-es németországi választási térképre egyébként jellemző folyamat, hogy

míg a fennálló rendszeren belüli, azt támogató politikai erők, hagyományos pártok megerősödtek, addig a 2015 után felívelő, rendszerkritikus és populista pártok (jobbról az AfD, balról pedig a Linke) alulteljesítenek.

Scholz pedig azért válthatta fel ilyen rövid idő alatt Baerbock zöld kancellárjelöltet a legerősebb CDU-t kihívó erő tisztségében, mert míg a Zöldek klímaprogramja drasztikus lemondásokkal járna a fogyasztói társadalom számára, addig a szociáldemokratáké – ami bár a kereszténydemoktarták klímapogramjához hasonlóan szintén jelentősen csökkentené a károsanyag-kibocsátást – a Zöldeknél jóval mérsékeltebb, megengedőbb.

Ezen kívül Olaf Scholz kampánya a jóval hagyományosabb, és a társadalmilag fontos jóléti intézkedések – így például a német közegészségügy – megerősítését ígérik. A volt hamburgi polgármester és jelenlegi alkancellár Scholz a csendes építkezés taktikájával, valamint a megbízhatóság és tapasztalat jelszavával törhetett most az élre.

NYITÓKÉP: Dirk Vorderstrasse / LICENSZ: CC BY 3.0

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek