Csak félházzal és éljenzés nélkül kezdődhet majd el a 2020-as tokiói olimpia

2021.06.22. 19:10

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Csak félházzal és éljenzés nélkül kezdődhet majd el a 2020-as tokiói olimpia

Annak ellenére, hogy Japánban az oltáskampány rosszul áll, miközben a járvány továbbra is szedi áldozatait, továbbra sincs szó arról, hogy a 2020-as, Tokióban rendezett olimpiai játékokat elhalasztanák.

Az már korábban is biztos volt, hogy külföldi szurkolók nem vehetnek részt a játékokon, sőt, még az ázsiai szigetországba sem mehetnek el, így csak a helyiek tekinthetik majd meg élőben a játékokat.

Június 22-én a szervezők viszont azt is bejelentették, hogy hogyan: a stadionok és a helyszínek csak ötvenszázalékos kapacitással működhetnek, így helyszínenként körülbelül tízezer nézővel számolnak, 

viszont a helyszínen lévő szurkolóknak nem szabad majd éljenezni, és egymástól távolságot kell majd tartaniuk.

Ez már csak azért is problémás, mert máris több jegyet értékesítettek, mint amennyien elfoglalhatják a lelátón a helyeiket, így elképzelhető, hogy majd sorsolással fogják eldönteni, hogy végül kik fogják a helyszínen megtekinteni a sportolókat.

Viszont, ahogyan arra az Euronews a tudósításában rámutat: a tízezer fő csak a jeggyel rendelkező szurkolókra vonatkozik, a sportdiplomatákra, szponzorokra vagy a játékokat lebonyolító, azokon résztvevő sportolókra nem vonatkozik a limit, így esetenként akár húszezeren is lehetnek egy stadionban.

Emellett azt is bejelentették, hogy ha a júliusban kezdődő játékok közben a koronavírus-járvány Japánban ismét erőre kapna, akkor a helyi egészségügyi szervek ajánlásait és szabályozásait betartva akár változtathatnak a most bejelentett szabályokon.

Az olimpia, amit senki sem akar Japánban

A koronavírus-járvány Japánt annyira nem érintette rosszul, mint az Egyesült Államokat vagy Európát, azonban a japán járványkezelés hatékonysága így is elmaradt a többi ázsiai országétól: a közel 126 milliós szigetországban június 22-ig összesen 785 ezer fertőzöttet azonosítottak, akik közül 14 ezren életüket is vesztették. Jelenleg a járvány visszaszorulóban van: naponta egyre kevesebb fertőzöttet regisztrálnak, míg egyre több a gyógyult, így az aktív esetek száma is folyamatosan esik.

Azonban az ország több prefektúrájában továbbra is veszélyhelyzet van érvényben,

és csak a napokban csökkentették a veszélyhelyzetet „kvázi sürgősségire” kilenc prefektusában – köztük Tokióban és Oszakában is.

A javuló számok ellenére azonban még mindig igen magas az olimpia elutasítottsága: ugyan egy közvélemény-kutatás szerint egyre inkább nő az olimpia támogatottsága, de ez még mindig elég alacsony.

Jelenleg a japánok mindössze 34 százaléka támogatja, hogy megtartsák a játékokat, 

míg 32 százalékuk azt szeretné, hogy végleg töröljék el a 2020-as olimpiát, és további 30 százalék értene egyet azzal, hogy ismét halasszák el a játékokat. Emellett a japánok 86 százaléka még így is tart attól, hogy az olimpia következtében rosszabbodni fog a járványhelyzet, és úgy gondolják, hogy a japán kormány nem kezelte elég kielégítően a vészhelyzetet.

Ennek ellenére egyre biztosabb, hogy az olimpiát megtartják, aminek az oka leginkább a pénzben keresendő,

ugyanis a játék házigazdája szinte kizárólag csak a helyszínen értékesített jegyekből, illetve koncessziós jogokból szerez bevételt, a közvetítési jogokat ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) értékesíti, nem a nemzeti olimpiai bizottságok.

Azonban nemcsak a japán olimpiai bizottságnak, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is érdeke, hogy a játékokat megrendezzék: az Oxfordi Egyetem számításai szerint 3-4 milliárd dollárnyi veszteséget jelentene az IOC-nek, ha az olimpiai játékokat lefújnák, ami jelenlegi árfolyamon körülbelül 884-1 179 milliárd forint.

Így minden idők legdrágább olimpiáját mindenképpen meg fogják tartani:

a hivatalos számok szerint a rendezés teljes költsége 15,4 milliárd dollár (4 539 milliárd forint), amiből 6,7 milliárd dollár (1 975 milliárd forint) kivételével mind adófizetői pénzből valósult meg, miközben 2013-ban – amikor elnyerték a rendezés jogát – még feleennyi költséget terveztek. Ugyanakkor néhány szakértő úgy véli, hogy a valós költség valahol 25 milliárd dollár körül lehet, ami körülbelül 7 368 milliárd forint.

Japánban egyébként jelenleg a koronavírus-járvány visszaszorulóban van, ugyanakkor az oltáskampány még elég rosszul áll: jelenleg csak a társadalom 18,31 százaléka kapta meg legalább az első oltását, közülük pedig csak 7,72 százaléknyian kapták meg a teljes immunitást jelentő második oltást is.

A 2020-as tokiói olimpia 2021. július 23-án kezdődik és egészen augusztus 8-ig tart. Összesen 205 nemzet 11 091 sportolója fogja képviselni országát 33 sportágban.

NYITÓKÉP: Az olimpiai emlékmű a tokiói éjszakában még 2021 áprilisában. FOTÓ: Dick Thomas Johnson / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek