+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. november 16. hétfő, 08:48
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint a szervezet rengeteg energiát fektet majd abba, hogy a Tokióba érkező szurkolók oltottak legyenek, de biztos benne, hogy 2021-ben nézők előtt rendezik majd az olimpiát.

Szeptemberben írtunk róla, hogy a frissen beiktatott japán miniszterelnök, Szuga Josihide az ENSZ közgyűlésének küldött videóüzenetében leszögezte: a 2020-ról a koronavírus-járvány miatt 2021 nyarára tolt olimpiai és paralimpiai játékokat semmiképp sem halasztanák későbbre a szervezők.

 

„Japán elkötelezett, hogy jövő nyáron vendégül lássa az olimpiát, annak jeleként, hogy az emberiség legyőzte a világjárványt. Nem fogom rá sajnálni az energiát, hogy a játékokon mindenkit biztonságban üdvözölhessünk”

 

mondta akkor a miniszterelnök.

 

Közvélemény-kutatások ugyanakkor azt mutatják: egyre kevésbé népszerű az olimpia megrendezésének ötlete Japánban. A szigetország négy lakója közül már csak egy szeretné, ha hazája megrendezné az olimpiai játékokat 2021-ben, közben pedig egyre nő a további halasztást pártolók tábora, ahogy a lefújás mellett is egyre többen vannak. A Japánban működő vállalkozások pedig egyértelműen elutasítják az olimpiarendezést.

 

Thomas Bach magabiztos

 

A japán közvéleménnyel ellentétben mind a szigetország kormánya, mind a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkötelezett a játékok megrendezése mellett. A NOB elnöke, Thomas Bach a napokban Japánba érkezett, ahol a 2020 júliusáról jövő nyárra halasztott olimpia megrendezésének feltételeiről tárgyal.

 

Bach és a szervezők nem egyszerűen azt akarják elérni, hogy 2021-ben Tokió valóban fogadhassa a nagyjából 200 országból érkező 11 ezer sportolót. Szeretnék, ha a küzdelmeket a létesítményekben nézők is követhetnék. Bach ezért azt mondta, a NOB részéről „komoly erőfeszítéseket” tesznek, hogy a játékokra érkező szurkolók biztosan oltottak legyenek koronavírus ellen.

 

Ehhez persze hatékony koronavírus elleni vakcina is kell. Ennek kifejlesztéséhez úgy tűnik, legközelebb a Pfizer áll: ők állítják, jelenleg 90 százalékos hatékonyságú oltás áll rendelkezésükre. Nem sokkal a Pfizer bejelentése után az oroszok is azt állították, hogy már 92 százalékos hatékonyságú vakcina van a birtokukban.

 

„Egy olyan csomag összeállításán dolgozunk, amelyben minden elképzelhető intézkedésről gondoskodunk. Ez mindannyiunkat nagyon magabiztossá tesz azzal kapcsolatban, hogy lesznek majd nézők a jövő évi olimpián”

 

fogalmazott a BBC szerint Bach, aki többek között a japán miniszterelnökkel is találkozott.

 

A két vezető között az olimpia halasztásának vagy lefújásának ötlete meg sem fogalmazódik.

 

Főpróba

 

Bach a tervezett intézkedésekről részletesen nem beszélt, de Tokió nemrégiben otthont adott egy nézők előtt rendezett atlétikai versenynek, az azon alkalmazott óvintézkedések pedig az olimpián is visszaköszönhetnek. Az azon induló sportolók két héttel az esemény kezdete előtt megérkeztek Japánba, hotelben különítették el őket, és PCR-tesztet végeztek rajtuk.

 

NYITÓKÉP: Az olimpiára készülő tokiói Olimpiai Stadion. Arne Müseler / CC

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás