+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2021. március 5. péntek, 17:12
Kijöttek a Magyar Közlönyben a csütörtökön bejelentett járványügyi szigorítások részletei.

Kijöttek a csütörtöki kormányinfón bejelentett járványügyi szigorítások részletei a Magyar Közlönyben. Íme, a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló kormányrendelet főbb részletei:

 

+ A települések belterületén közterületen kötelező lesz a maszkhordás:

 

ez alól csak a hat éven aluli gyerekek, az autizmussal élők, illetve azok képeznek kivételt, akik sportolnak. Külterületen kirándulni, sétálni eszerint továbbra is szabad maszk nélkül.

 

+ Főszabályként tilos üzletekben tartózkodni, de ez alól is van számos kivétel: elsősorban nyilván a napi fogyasztási cikkeket áruló boltok és a gyógyszertárak, piacok, de ide tartoznak többek közt a dohányboltok, benzinkutak, újságosok, kertészeti áruházak, mezőgazdasági üzletek, alkatrészeket árusító boltok is. Nyitva maradhatnak a kerékpárboltok, szervizek és kölcsönzők is. A többi, kivételes kategória alá nem tartozó üzlet viszont köteles zárva tartani.

 

+ A vendéglátó üzleteket viszont nem tekinti a rendelet üzletnek, ezek nem kötelesek zárva tartani, de csak elvitelre szolgálhatnak ki továbbra is.

 

+ Külön rendelkezés szól a virágboltokról is nőnap miatt: március 8-án még nyitva lehetnek. Nyilván azért, hogy a napokkal, akár hetekkel ezelőtt a nőnapra megrendelt árukészlet ne rohadjon rájuk, mint ősszel a vendéglátósokra a Márton-napi liba.

 

+ Szintén kötelesek zárva tartani a szolgáltatók is, amelyeknek az igénybevételéhez személyes megjelenés szükséges persze számos kivétellel: működhetnek többek között a magánegészségügyi szolgáltatók, a bankok, az ügyvédek, a közlekedési és szállítási, valamint csomagküldő szolgáltatók, a temetkezési szolgáltatók, a jármű- és elektronikuseszköz-szervizek, sőt, még a lottózók is.

 

+ Nagy sokára bezáratják viszont a játéktermeket és a kaszinókat is, ezt ellenzéki pártok korábban már követelték.

 

+ A jégpályák, uszodák, edzőtermek az eddigiekhez hasonlóan a versenyszerűen sportolók számára lesznek nyitva – hogy gyakorlatilag milyen könnyen lehet a versenyszerű sportolásról igazolást szereznie annak, aki lockdown alatt is edzeni akar, arról itt lehet olvasni.

 

A tiltás ellenére nyitva tartó, (a megengedett kivételek körébe nem eső) üzletek, szolgáltatók és kaszinók üzemeltetői

 

százezertől egymillió forintig terjedő bírságra számíthatnak, és a rendőrség egy naptól egy évig terjedő időszakra be is zárathatja őket.

 

Az üzemeltető akkor úszhatja meg a büntetést, ha az üzemeltető az ott lévő személyeket felszólította a távozásra és maga hívta ki a rendőrséget.

 

Azok a magánszemélyek, akik közterületen nem hordanak maszkot, nem tartják a távolságot, vagy olyan üzletben, szolgáltatónál tartózkodnak, ahol nem szabadna, ötezertől ötszázezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal sújthatók.

 

Akiket tehát megbírságolnak, a szabályok szerint továbbra is elmehetnek személyesen ügyvédhez, hiszen ők abba a szolgáltatói körbe tartoznak, akik nyitva lehetnek.

 

Ahogy azt a korábbi bejelentésekből tudni lehetett, a köznevelési intézmények digitális oktatásra állnak át, az óvodákban szünet lesz. A kollégiumok nyitvatartásáról az igazgatók döntenek. Felnőttképzésben nem szervezhető vizsga, azonban a jogi szakvizsgákat továbbra is meg lehet tartani.

 

A szigorítások március 8-án hétfőn lépnek hatályba és a túlnyomó részük március 22-ig marad hatályban, az iskolabezárással kapcsolatos rendelkezések viszont egészen április 7-ig maradnak.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás