+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. február 23. kedd, 21:33
Václav Klaus az egyik legismertebb kritikusa a koronavírus elleni intézkedéseknek, a maszkviselést és az oltást is beleértve.

Václav Klaus volt cseh elnök és miniszterelnök elkapta a koronavírust – adta hírül a jobbközép-liberális Lidové noviny internetes kiadása. Klaus 1941-ben született, azaz idén nyolcvanéves, és ő a cseh lockdown-, maszkviselés- és oltáskritika egyik legismertebb figurája.

 

Az egykori jobboldali politikus, a liberális-konzervatív Polgári Demokrata Párt (Občanská demokratická strana) egyik alapítója már októberben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kijelentette: a covid egy eszköz a társadalom megváltoztatására, ő maga pedig ellenzi a maszkviselést és

 

az igazi veszélynek inkább a „baloldaliak” felemelkedését tartja.

 

Egy szintén októberi nyilvános szereplésén 10 ezer koronára (138 ezer forintra) büntették, mert nem viselt maszkot. Az exelnök természetesen fellebbezett a döntés ellen. 

 

Klaus volt az egyik fő szónoka a január 10-i prágai lockdown-ellenes tüntetésnek, ahol arról beszélt, hogy a korábbi járványok során a betegeket különítették el, és a koronavírus járvány az első a történelem során, amiben az egészségeseket izolálják. Klaus szerint nem létezik semmiféle „csodás vakcina”, ami egy csapásra megoldja a járványhelyetet, az exelnök úgy gondolja, hogy

 

ez ellen a betegség ellen „ki kell alakítanunk a természetes immunitást”. 

 

Csehország jelenlegi elnöke, a Klaustól mindössze három évvel fiatalabb Miloš Zeman január 20-án megkapta a koronavírus elleni védőoltást, és akkor figyelmeztette a Klaust is: „Oltasd be magad, Václavom, mert a te korodban azt kockáztatod, hogy utolér a covid!”. Klaus azonban – ahogy ennek többször is nyilvánosan hangot adott – elutasította az oltást.

 

Az exelnök kedd délután vett részt koronavírus-teszten, ami pozitív lett. Félórás vizsgálat után hazaengedték, otthonában gyógyul majd, az állapotáról többet jelenleg nem árultak el. 

 

Václav Klaus 1993 és 1998 között Csehország miniszterelnöke, majd 2003-tól egészen 2012-ig államfője volt. Ekkor visszavonult a politikától és megalapította a saját magáról elnevezett, liberális-konzervatív think-thank-ként meghatározott Václav Klaus Intézetet.

 

Az intézet gondozásában több általa szerkesztett könyv is megjelent a koronavírussal kapcsolatban „Karantén – Túléli a szabadságunk a pandémia korát?”, a „Karantén 2.0 – A Föld már nem gömbölyű” és „A koronakrízis gazdasági nézőpontjai” címmel.

 

A kiadványok között magyar nyelvű is akad: 2018-ban jelent meg a Századvég Kiadónál a Klaus és Jiří Weigl közgazdász – aki Klaus elnöki irodájának vezetője volt – közös könyvének magyar kiadása „Népvándorlás. Útmutató a jelenlegi migrációs válság megértéséhez” címmel.

 

NYITÓKÉP: Václav Klaus megajándékozza Orbán Viktort a könyve magyar kiadásával. Institut Václava Klause / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás