+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 13. szerda, 10:44
Egy nyertes lottószelvényt elhagyni sem kellemes, de egy San Francisco-i informatikus még rosszabbul járt. Már ígértek neki segítséget, de a pénze 10 százalékáról ahhoz is le kéne mondania.

Stefan Thomas San Franciscóban dolgozó informatikus 10 évvel ezelőtt 7002 bitcoint kapott jutalomként egy videójáért, amiben elmagyarázza, hogyan is működik a kriptovaluta. Az akkor még kettő és hat dollár közötti árfolyamon futó bitcoinokat az informatikus a digitális pénztárcájába helyezte el, aminek sajnos időközben

 

elfelejtette a jelszavát.

 

Időközben a kriptopénz értéke hatalmas szárnyaláson ment keresztül – jelenleg egyetlen bitcoin értéke nagyjából 34 ezer dollárnak felel meg, így Stefan Thomas jelenleg körülbelül

 

240 millió dollár (több mint hetvenmilliárd forint) büszke tulajdonosa

 

– csak az a baj, hogy az elfelejtett jelszava miatt sehogyan sem tud hozzáférni a kriptovalutához.

 

A németországi születésű fiatalember eddig már nyolc alkalommal próbált hozzáférni az elektronikus pénztárcájához, de mind a nyolc alkalommal hibás jelszót adott meg. Thomasnak még két próbálkozása van, de ha azok is hibásak lesznek, akkor azt a merevlemezt, melyen a bitcoinokat tárolják, örök időkre titkosítani fogják, és soha nem férhet majd hozzá a kriptovalutához.

 

Természetesen a történet napvilágra kerülése után rögtön érkezett is a segítség Alex Stamos internetes biztonsági szakértő képében – ő a Twitteren azt ajánlotta Tohmasnak, hogy a kriptovaluták 10 százalékáért cserébe garantálni tudja, hogy feltöri azt a merevlemezt, amin az informatikus kriptovalutáit tárolják.

 

 

Szóval az informatikus számára talán még van remény – nem úgy, mint egy walesi kollégájának, aki 2013-ban véletlenül kidobott egy olyan merevlemezt, ami tartalmazta 7 500 bitcoinhoz való hozzáférésnek a kulcsát. Ennyi bitcoin már akkor is körülbelül négymillió fontot (jelenlegi árfolyamon több mint másfélmilliárd forintot) ért, a jelenlegi árfolyam szerint pedig hozzávetőlegesen 250 millió dollárt (hetvenhárommilliárd forintot).

 

Amíg Stefan Thomas próbál hozzáférni a pénzéhez, addig angolul is értő olvasóink megnézhetik az informatikus videóját arról, mi is az a bitcoin:

 

 

Az Azonnalin éppen kedden jelent meg Heizler Tamás cikke arról, hogy mi is a baj pontosan bitcoinnal.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás