+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 13. szerda, 18:16
Erre lehet következtetni Rétvári Bence államtitkár válaszából, amit Bangóné Borbély Ildikó azon kérdésére adott: hol található az oltási terv?

Írásbeli kérdést tett fel az MSZP-s képviselő Bangóné Borbély Ildikó az egészségügyért is felelős miniszternek, Kásler Miklósnak arról, hogy hol található az oltási terv. A Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán december 31-én kijött egy lista az oltottak csoportjainak lehetséges sorrendjéről, de ez egy javaslat volt, és sem az oltási pontok, sem az időpontok nem szerepeltek benne.

 

Azt, hogy oltási terv létezik, Müller Cecília mondta el december 30-án az operatív Törzs tájékoztatóján. És azt is hozzátette, "az oltási tervet nemsokráa nyilvánosságra hozzuk a megfelelő formában." Később Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő is próbálta megszerezni, az Európai Bizottságtól kérte el, mert a kormánytól nem sikerült megszerezni.

 

Közben más országokban, mint például Hollandia, könnyen áttekinthető, csoportokra lebontott tervben mondják el, hogy ki nagyjából vagy pontosan mikor lesz beoltva.

 

Pedig az európai országok nagyjából hasonlóan állnak lakosságarányosan a vakcina mennyiségét tekintve, hiszen lakosságarányosan mindenki ugyanannyit kapott a közös EU-s Pfizer- és Moderna-vakcinabeszerzésekből a közös megállapodás alapján. Az egy másik kérdés, hogy az átoltással ki hogy halad. (Itt pedig a különböző vakcinákat, működésüket mutattuk be.)

 

Bangóné kérdésére („hol érhető el az oltási terv?”) Rétvári Bence Emmi-államtitkár válaszolt. Azzal kezdi, hogy a kormány kiket olt először (egészségügyi dolgozók, szociális területen dolgozók és ellátottak), illetve hogy milyen szerződéseket kötött (az Európai Bizottságon keresztül) vakcinabeszerzésre a kormány. Ez hat céget jelent (Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, CureVac).

 

Rétvári azt mondja, ezeknek az engedélyezése során elfogadott alkalmazási előiratok fogják meghatározni, ki milyet kaphat, mikor, és milyet nem. Ezek és a vakcina jellemzői döntik majd el, ki milyet kaphat,

 

„amikor majd több vakcina lesz elérhető nagy mennyiségben”.

 

Az egyéni olthatóságra vonatkozó döntést

 

az oltóorvos hozza majd meg, „ez akkor lesz aktuális, ha majd több vakcina lesz egyszerre elérhető”.

 

A mellékhatásokat, sőt az oltás elmaradásának kockázatát is mérlegelni kell, Rétvári idézi a vonatkozó jogszabályokat – ezekről is az orvos dönt. Az orvost a döntésben az NNK által összeállított kérdőív segíti.

 

Emellett Rétvári nem mulasztja el megemlíteni a magyar baloldal politikai felelősségét, amelyre mint írta, nem lehet számítani.

 

Rétvári tehát nem árulja el, hol érhető el az oltási terv.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás