+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Demeter András / Paradigma Intézet
2021. január 7. csütörtök, 18:27
Vélhetően nem kell magyarázni, hogy miért számít negatív konnotációnak a moslékkoalíció kifejezés, vagy az a próbálkozás, hogy elhiggyük, vagy legalább is a szavazói bázis megértse: az ellenzék a vírus pártján áll, halálpárti. Ha az ellenzék nem kezd el mondani magáról valamit, megteszi ezt helyette a Fidesz.

 

Az ember nem racionális lény. Az észlelt világról kialakult kép a fejünkben sem racionális, az elme nem pusztán egy precíz gépezet, mely tökéletesen kiszámítható módon működik. A józan eszünket gyakran győzik le érzelmeink, és sokkal erőteljesebb befolyással van ránk a nyelv, a metaforák, a tematizálás és a keretezés, mint gondolnánk.

 

Elég, ha családi vagy történelmi események narrációjára és keretezésére gondolunk: ugyanaz a történet többféleképpen is helytálló lehet és befolyásol minket az is, hogy aki mesél, azzal szemben hogy érzünk. Mindenki a saját valóságának a kovácsa.

 

Adja magát, hogy a keretezést mint manipulációs módszert a (hatékony) politika használni fogja – a saját maga érdekében, és az ellenfelei ellenében.

 

Míg a bizonytalanok megszólítására egyébként érdemes pozitív történeteket és célt megfogalmazni, más a helyzet, ha félelmetes végkifejlettel és egyben az elemi fenyegetés megoldásával kecsegtet egy politikai szereplő. Tudjuk és bőven megtapasztaltuk, hogy a negatív keretezés, illetve egy felépített negatív kampány mennyire látványos és sikeres lehet, ha a félelmekre alapozó történetek használatával igyekszik mozgósítani a politika.

 

Nem segít a helyzeten a politika mediatizált helyzete sem: részben ennek köszönhetően mára napi szintűvé váltak a nagyotmondások, az egymás elleni támadások. Egy végtelen kampányidőszakban éljük életünket, nem csak mi magyarok, de nagyjából a bolygó minden lakosa. (Már ha olyan országban él, ahol tartanak demokratikus választásokat.)

 

A kormánypárt többször bizonyította, hogy képes a történeteket a saját képére formálni, képes arra, hogy megfelelő metaforákkal, szimbólumokkal és keretezéssel uralja a mérkőzést. Az utóbbi két évben az ellenzék keretezésének lehettünk tanúi. A széttöredezett ellenzék leírására nagy kreativitás nem volt szükséges, hiszen az egyszerű leíró jellemzés lényegében fedte a valóságot, miszerint az ellenzék gyenge, alkalmatlan, kormányzásra nem képes, egyszóval nem veszélyes.

 

A helyzet azonban sokat változott az utóbbi bő két évben. Az összefogás formálódása, majd bejelentése óta érezhetően változott a keretezéssel csomagban kapott érzelemkészlet is. Lekicsinylés és lenézést helyett immáron undort és megvetést közvetít a kormány kommunikációja. Bár egyeseknek talán nem fájó, ha egy koalíció szivárványszínű, azt

 

vélhetően nem kell magyarázni, hogy miért számít negatív konnotációnak a moslékkoalíció kifejezés, vagy az a próbálkozás, hogy elhiggyük, vagy legalább is a szavazói bázis megértse: az ellenzék a vírus pártján áll, halálpárti.

 

2021 elején azonban úgy néz ki, hogy szintet lép az ellenfél besározása és negatív keretezése. Mára arról beszélünk, hogy az ellenzék halálkampányt folytat. Mivel az ellenzéki politikusok képe még csak most kezd teljesen kirajzolódni – bár nagy meglepetésekre nem lehet számítani –, így kormánykritikus elemzőt illetnek dehumanizáló kifejezésekkel. Ha Bayer Zsolthoz képest visszafogottabb is volt Orbán Viktor, a társadalom pedig már egészen erős gyomrú is, magas ingerküszöbbel, ne feledjük, nagy a tétje annak, ha valakit az ország miniszterelnöke gonosz embernek nevez.

 

Célszerű lehet tehát az ellenzéknek nem pusztán aktívan politizálni az összefogás után, de kitalálni azt is, hogy mik is ők valójában. Az összefogás mint kifejezés nem csak erősen lejáratott is, de e támadások nélkül is elég színtelen és szagtalan kifejezés. Nem érdemes szem elől téveszteni néhány jó példát. Kutatások alapján konzervatív emberek is meggyőzhetőek a klímaválság elleni fellépésről, ha ezeket a kívánatos tetteket a megfelelő keretezéssel prezentáljuk, például azzal, hogy a környezetünk tisztasága és a gyermekeink jövője a tét.

 

Egy biztos: a következő hónapok kampányidőszakának a célja ismét az lesz, hogy emelje az eddigi tétet és átlépje az emberek ingerküszöbét. 2021. január elején ott tartunk, hogy az ellenzék a halál pártján áll, és az a célja, hogy minél többen essenek a koronavírus-járvány áldozatául. A kérdés csak az, hogy innen hova tovább?

 

A jövő egyik fontos lépése, hogy a hatpontos programon túl, egy vagy néhány szóban megalkossa a saját imidzsét is az ellenzék. Ha nem teszi, elvégzi ezt a munkát helyette a Fidesz.

 

Olvass még a Paradigma Intézettől az Azonnalin & kövesd őket Facebookon!

 

FOTÓ: Candace McDaniel / StockSnap

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás