Aki kóstolta, tudja, egy kartonnál kevesebbet felesleges rendelni belőle. Németh Janó elkészítette ugyanis a tökéletes sillert.
Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.
A siller állítólag nehéz műfaj a piacon, hiszen se nem rozé, se nem vörösbor igazából, valahol a kettő között van, a rozénál sötétebb, a vörösbornál haloványabb. Magyarországi borászati szemszögből nézve a siller egy erőteljesebb rozé, hiszen a rozénál egy kicsit tovább kell héjon áztatni, van olyan is, aki emiatt direkt pirosbornak nevezi. Aztán persze vannak olyan sillerek, amik egy kadarka színénél már eleve erőteljesebbek, szóval óvatosan a szőlőfajtákkal és az általánosításokkal.
Amivel viszont ne legyen óvatos senki, azok a külföldi sillerek, a Rotling és a Schieler: mivel alapvetően a svábokhoz fűződött ez a bortípus itthon, ezért itthon főleg Szekszárdon és Villányban népszerű, de Baden-Württembergben, Svájcban, Szászországban, sőt a Bánság mai szerbiai részén a mai napig hagyományos módon, azaz fehér- és kékszőlőt közösen erjesztve készülnek a sillerek – ezt itthon a bortörvény tiltja, azaz ilyen bort forgalomba hozni nem lehet, és ha valaki megkóstolja, rögtön tudni fogja, mennyire mások azok a mi sillerünkhez képest, és hogy fogyasztói élvezeti oldalról nézve talán még igaza is van a bortörvény paternalizmusának.
Én például sillerből iszom legszívesebben a fröccsöt. De ha tényleg keresel egy ilyen bort, akkor ne keresd tovább, mert megtaláltam neked. Az elkövető a 10-12 hektáron gazdálkodó, a festői Iván-völgyben dolgozó Németh Janó, Szekszárd egyik legjobb borásza, akinél többek közt a Bortársaság rendre elköveti azt a hibát, hogy jobbnál jobb kékfrankosai és kadarkái ellenére csak a syrah-ját tartja.
Pedig ahol ilyen már a siller is...
Ennél a 2019-es sillernél a szekszárdi borvidék két fő fajtája, a kékfrankos és a kadarka az alap, kóstolva pedig rájövünk, hogy egy igazi vastag meggyes-szilvalekváros gyümölcsszörppel van dolgunk, a műfaji sajátosságok okán pedig fel se tűnik, hogy 13,5-es az alkohol. Ezt igazából leírni is felesleges, hiszen a siller nem rozé, ezt bőven elbírja, hát még ez a siller, gyakorlatilag tökéletes, már úgy elfogyott belőle majdnem egy palackkal, hogy még nem is ettem hozzá semmit, pedig sült már a konyhában a medium rare mecseki szarvassteak (fent a képen látni is). Aki megkóstolta, tudja: egy kartonnál kevesebbet felesleges rendelni belőle.
Igazi örömbor. Sok ilyet mindenkinek!
10-es skálán? nagyon magabiztos 5 pont
Mennyibe kerül? 1700-2300 forint
Hol kapható? Selection, Zwack, Winelovers
Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!
Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.