+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. december 21. hétfő, 15:31
Aki kóstolta, tudja, egy kartonnál kevesebbet felesleges rendelni belőle. Németh Janó elkészítette ugyanis a tökéletes sillert.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

A siller állítólag nehéz műfaj a piacon, hiszen se nem rozé, se nem vörösbor igazából, valahol a kettő között van, a rozénál sötétebb, a vörösbornál haloványabb. Magyarországi borászati szemszögből nézve a siller egy erőteljesebb rozé, hiszen a rozénál egy kicsit tovább kell héjon áztatni, van olyan is, aki emiatt direkt pirosbornak nevezi. Aztán persze vannak olyan sillerek, amik egy kadarka színénél már eleve erőteljesebbek, szóval óvatosan a szőlőfajtákkal és az általánosításokkal. 

 

Amivel viszont ne legyen óvatos senki, azok a külföldi sillerek, a Rotling és a Schieler: mivel alapvetően a svábokhoz fűződött ez a bortípus itthon, ezért itthon főleg Szekszárdon és Villányban népszerű, de Baden-Württembergben, Svájcban, Szászországban, sőt a Bánság mai szerbiai részén a mai napig hagyományos módon, azaz fehér- és kékszőlőt közösen erjesztve készülnek a sillerek – ezt itthon a bortörvény tiltja, azaz ilyen bort forgalomba hozni nem lehet, és ha valaki megkóstolja, rögtön tudni fogja, mennyire mások azok a mi sillerünkhez képest, és hogy fogyasztói élvezeti oldalról nézve talán még igaza is van a bortörvény paternalizmusának.

 

Ha egy olyan bort keresel, amit bármikor felbonthatsz, hogy igyál valami jót, akkor a siller többnyire kézenfekvő megoldás.

 

Én például sillerből iszom legszívesebben a fröccsöt. De ha tényleg keresel egy ilyen bort, akkor ne keresd tovább, mert megtaláltam neked. Az elkövető a 10-12 hektáron gazdálkodó, a festői Iván-völgyben dolgozó Németh Janó, Szekszárd egyik legjobb borásza, akinél többek közt a Bortársaság rendre elköveti azt a hibát, hogy jobbnál jobb kékfrankosai és kadarkái ellenére csak a syrah-ját tartja.

 

Pedig ahol ilyen már a siller is...

 

Ennél a 2019-es sillernél a szekszárdi borvidék két fő fajtája, a kékfrankos és a kadarka az alap, kóstolva pedig rájövünk, hogy egy igazi vastag meggyes-szilvalekváros gyümölcsszörppel van dolgunk, a műfaji sajátosságok okán pedig fel se tűnik, hogy 13,5-es az alkohol. Ezt igazából leírni is felesleges, hiszen a siller nem rozé, ezt bőven elbírja, hát még ez a siller, gyakorlatilag tökéletes, már úgy elfogyott belőle majdnem egy palackkal, hogy még nem is ettem hozzá semmit, pedig sült már a konyhában a medium rare mecseki szarvassteak (fent a képen látni is). Aki megkóstolta, tudja: egy kartonnál kevesebbet felesleges rendelni belőle.

 

Igazi örömbor. Sok ilyet mindenkinek!

 

10-es skálán? nagyon magabiztos 5 pont

Mennyibe kerül? 1700-2300 forint

Hol kapható? Selection, Zwack, Winelovers

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás