A konyhádban főz a séf. Azonnalis adventi naptár #1

Szerző: Bukovics Martin
2020.12.01. 07:15

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

A konyhádban főz a séf. Azonnalis adventi naptár #1

Amazon nélküli karácsonyt, mondják ott, ahol van Amazon. Nálunk még nincs. Ezért mi azt mondjuk: olyan karácsonyt, amiben olyan hazai cégeknél költünk, akik noha nagyon értékes dolgokat állítanak elő, megszenvedik a koronavírus-válságot. Minden nap egy jó tipp!

Noha most kijárási tilalom alatt Michelin-csilagos topéttermet kalapáccsal szétverni a divat, azért még emlékezhetünk arra a korra, amikor voltak éttermek, amik nem házhozszállítottak, mint amikor a netről rendelünk valamit, hanem úgy emlékszünk rájuk, mint jó helyekre, ahova azért volt jó beülni, mert jót főztek. Meg mert eleve jó volt beülni valahova. Hiába próbálják sokan a csomagolásokat is finomhangolni, hiába próbálnak meg topéttermek akár félkész ételeket küldeni házhoszállítással, hogy ne kihűlve kapd, hanem a lehető legtökéletesebb élmény érdekében magadnak főzd meg, mindannyian tudjuk, hogy mindez nem tudja pótolni az éttermi élményt.

A járványügyi intézkedéseknek hála azonban megjelentek az inverz lakáséttermek: most nem mi megyünk a séf lakásába, hanem ha akarjuk, a séf jön el hozzánk, a saját konyhánkba.

Vagy épp ahhoz, akit megajándékozunk ezzel. Aki sokat posztol Instagramra kaját a #foodporn hastaggel, aki kívülről tudja, melyik séf hol dolgozik éppen, akinek az a hobbija, hogy végigegye a világ fine dining éttermeit, annak jobb ajándékot nem tudok ennél elképzelni a koronavírus-járvány alatt. Persze privát séfek drágán eddig is voltak, de most ebből mintha kezdene rendszer lenni a járványügyi intézkedésekhez való alkalmazkodás jegyében: legfeljebb 10 fős társaságoknak főznek tök jó éttermek szakácsai egy borokkal kísért drágább éttermi vacsora áráért. A konyhádban.

+ Ha pécsi vagy, vagy épp a környéken laksz vagy vannak meglependő ismerőseid, a hosszúhetényi Almalomb négyfogásos menüt főz neked az otthonodban, és mutat mellé három helyi bort is, mindezt fejenként 15 ezer forintért, az étterem 30 kilométeres körzetében. Tehát Pécs mellett Pécsvárad és Komló, és még éppen hogy Orfű is belefér ebbe, igaz, az Almalomb egyik legjobb tulajdonságát, a gyönyörűen felújított malmot és a kertjét mint helyszínt egyik se kárpótolja.

+ Budapesten a belváros egy feltörekvő fine dining étterménél, a SALT-nál lehet érdeklődni privát vacsora ügyében. Annyit tudni csak, hogy a menü ötfogásos, minden más meglepetés, így az ár is.

+ Aki valami tényleg különleges dologgal akar meglepni valakit, ajándékozzon Michelin-csillagos élményt az illető konyhája közepére: mindezt a Costestől igényelheti. Miután az előétel egy ceviche, én már elfogult is lettem. Négy-, öt- és hatfogásos menüket lehet rendelni, sörrel vagy borral mellé, az árak fejenként 30-50 ezer forint között.

+ Ha pedig az ünnepek előtt, alatt, közben, után a Balaton-környéki nyaralódban leszel, több tókörnyéki étteremre is számíthatsz. A káptalantóti Tölgyes Kúria fejenként 20 ezer forintért főz végig egy menüt a konyhádban, és így tesz a balatonfüredi Aura Hotel is, igaz, ők egyedileg adnak árajánlatot. Ha pedig még kivárnál, érdemes figyelni a Balatoni Kört is, ígérik, folyamatosan teszik közzé a privátséfes helyeket.

Remélem, nem ez lesz a gasztronómia jövője, de elképzelni sem tudok jobbat egy foodie számára, mint varázsolni neki valami színeset és finomat a szürke karanténidőszak kellős közepén.

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek