+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 24. kedd, 16:56
A csehek is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony előtt ingyenesen hozzáférhessen, aki akar.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök bejelentette: azt szeretné, hogy karácsonyig minden önként jelentkező cseh állampolgárnak ingyenes antigéntesztet tudna biztosítani az állam.

 

A közép-európai országok közül Csehországot érintette legsúlyosabban a járvány, a kormány szigorító intézkedései és a lezárások után pár héttel most hétfőn csökkent először az aktív koronavírus fertőzöttek száma az országban.

 

A járvány erősödésével párhuzamosan Csehországban is engedélyezték a hagyományos PCR-tesztek mellett az antigéntesztek használatát is, mivel azokkal gyorsabban kimutatható a vírus jelenléte – viszont tény, hogy a cseh idősotthonokban az antigéntesztek eredményei a vártánál pontatlanabbak.

 

A miniszterelnök azt mondta, nagyon szeretné, ha tíz nappal vagy egy héttel karácsony előtt minden cseh állampolgár hozzáférhetne az ingyenes antigéntesztekhez, többek között azért is, mert az önkéntes tesztelés része az Egészségügyi Minisztérium egyik stratégiai tervének,

 

amely a járvány lassítását célozná, továbbá az átfertőzöttségi arányt mérné fel Csehországban.

 

A 10,7 milliós Csehországban a járvány kezdete óta már 2,9 millió koronavírus-tesztet végeztek el a laboratóriumokban, ezekből pedig hétfőig 496 638 tesztnek lett pozitív az eredménye. Hétfőn 4 377 új esetet regisztráltak az országban, ez pedig háromszor alacsonyabb szám az október végén és november elején regisztrált adatoknál, akkor napi 15 ezer körül mozgott az igazolt fertőzöttek száma naponta. Az előző hónaphoz képest azonban novemberben megduplázódott a járvány áldozatainak száma az országban, és elérte a 7 360-at.

 

Csehországban hétfőn lazítottak több korlátozó intézkedésen is:

 

+ 23 óráig meghosszabbodott az élelmiszerboltok nyitvatartási ideje.

 

+ Az esti kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lép életbe.

 

+ A köztereken az eddigi két személy helyett már hatan lehetnek együtt.

 

+ A lakodalmakon, a temetéseken és az vallási ceremóniákon hétfőtől 20 személy vehet részt az eddigi 15 helyett.

 

+ Az általános iskolások visszatérhettek az iskolákba, az egyetemeken a diákok húszas csoportokban végezhetnek gyakorlatokat.

 

Az antigéntesztekkel szemben sokáig azért voltak bizalmatlanok a szakemberek, mert ezeknél nagyobb mennyiségű vírus és antigén jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést, ezért inkább az orr- és garatváladékból vett mintán végzett PCR-teszt eredményeit tartották megbízhatónak.

 

Sokáig Magyarországon sem végeztek antigénteszteket, azonban nemrég Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat és a bölcsődei dolgozókat antigéntesztekkel fogják letesztelni annak ellenére, hogy pontosan tudják: azok csak 50-60 százalékos eséllyel mutatják ki a koronavírus-fertőzést.

 

NYITÓKÉP: Andrej Babiš/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás