+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. november 23. hétfő, 12:30
A tavaszi időszakkal ellentétben ingyen netet most nem adnak, sokkal inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A tavaszi lockdown akkora sokként érte a magyar társadalmat, hogy kis túlzással mindenki mindenkin segíteni akart: a fiatalabbak bevásároltak az idősebbeknek, az otthon maradók kutyáit mások sétáltatták meg, digitális platformok tucatjainak felfedezésében segítettek egymásnak a tanárok és az oldalfejlesztők az online oktatás első hullámában, sőt, még a közkedvelt, szürkezónás torrentoldal, az nCore is megkönnyítette a torrentezést, hogy az emberek egyszerűbben le tudják tölteni a munkájukhoz vagy a tanulmányaikhoz szükséges tartalmakat.

 

 

Nem maradt ki a sorból tavasszal a három nagy mobilszolgáltató sem: a Telekom, a Telenor és a Vodafone is térítésmentes netezési lehetőséget (szolgáltatótól függően tíztől száz gigabájt adatforgalomig) biztosított minden ügyfele számára, továbbá a Vodafone feloldotta néhány prémiumtartalmának, valamint több, a tanulást segítő oldal és videó elérhetőségét.

 

Már majd’ két hete, hogy tart az újabb lockdown, de még nem érkezett értesítés arról, hogy újra ingyen mobilnetet kapnánk, így utánakérdeztünk a szolgáltatóknál:

 

hogyan könnyítik meg most az emberek életét?

 

+ Telekom

 

A Telekomnál ingyen netet most csak a Magenta 1-es ügyfelek – akiknek van legalább két otthoni (mondjuk vezetékes internet és tévé) előfizetésük, és még mellé mobil-előfizetésük is – kapnak: ők november 16-tól heti két napot netezhetnek vagy telefonálhatnak ingyen, ha aktiválják ezt a Telekom appjában.

 

A többi lakossági ügyfél a netbővítő lehetőségek közül válogathat: a Telekom az Azonnalinak küldött válaszában a három és tíz nap korlátlan mobilnetet emelte ki: az előbbiért 1190, az utóbbiért 3490 forintot kell fizetni.

 

A Telekom továbbá határozatlan időre ingyenessé tette az egyes, a digitális oktatáshoz kapcsolódó oldalak elérését (azaz ezen oldalak látogatása nem fogyasztja a mobilnetet): ezek között található például az állami iskolákban használatos KRÉTA, az M5 csatornája, az Arcanum vagy több oktatási tippeket és feladatokat adó portál, mint a Zanza tévé vagy az Okosdoboz. A teljes listát innen lehet elérni.

 

+ Telenor

 

A Telenor egyelőre ennél kevesebb lehetőséget biztosít előfizetői számára, azonban a HiperSuli projektjükkel eddig is nagy szerepet vállaltak a digitális oktatás fejlesztésében és terjesztésében. A HiperSuli – a Telenor égisze alatt – 2015 óta fog össze iskolákat és támogatja a digitális újításra nyitott pedagógusok munkáját, épít tanári közösséget, és segíti gyors nethozzáféréssel az oktatás digitalizációját.

 

A mostani lockdownra tekintettel a Telenor 2020. november 27-től 2021. február 8-ig minden előfizetője számára ingyenesen elérhetővé teszi az otthontanuláshoz szükséges legfőbb oldalak elérését: így például nem fogyasztja a netkeretünket a KórházSuli Alapítvány, az e-Palatábla Alapítvány vagy a Digipedagógia oldala. Az ingyenesen látogatható oldalak listája itt érhető el.

 

+ Vodafone

 

Ugyanebbe a mintába illeszkedik a Vodafone is, ami azonban a digitális oktatási felületek helyett arra fókuszál, hogy „a gazdaság újraindítását, a versenyképesség helyreállítását és a munkahelyteremtést” támogassa.

 

Így a Vodafone 2021. január 31-ig ingyenesen elérhető tartalmai között sokkal inkább a munkavállalók számára fontos álláskereső portálok, valamint a vállalkozói szféra számára releváns oldalak találhatóak, mint például a Virtuális Munkaerőpiaci Portál, a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program, vagy az országos és megyei iparkamarák oldalai. A teljes lista ide kattintva érhető el.

 

Az Azonnali ingyenes mobilnetet firtató kérdéseire – minthogy az egyes szolgáltatók tervezik-e azt bevezetni ha nem is az egész lakosságra, hanem csak egyes társadalmi szegmensekre kiterjedően – egyik mobilszolgáltató sem válaszolt.

 

NYITÓKÉP: PxHere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás