+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. november 23. hétfő, 12:50
Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Még az EU-s országok kormány- és államfőit tömörítő Európai Tanács múlt heti ülésén is szó volt arról, hogyan ünnepeljük idén az első karácsonyunkat a lockdownban. Konkrét döntést (még?) nem hoztak, annyit tudtunk meg, hogy a tagállamok vezetői azt szeretnék, ha lennének enyhítések a mostani szigorú szabályokon, és hogy az enyhítés lépésről lépésre, fokozatosan történne meg.

 

A német Spiegel hetilaphoz már szivárognak a német tartományi miniszterelnökök elképzelései, amikből aztán egy nagy, közös, egész Németországra vonatkozó szabályozást csinálnának. Eszerint karácsonyra és szilveszterre speciális szabályok vonatkoznának, az ünnepek előtt és után pedig önkéntes karanténra kérnének mindenkit. Az ünnepek idejére felfüggesztenék a szabályt, miszerint csak két háztartásból találkozhatnának egymással az emberek, és azon megy most a vita, hogy legyen-e felső határa az egyszerre egy lakásban tartózkodó emberek számának, és az mennyi legyen: öt? tíz? Az viszont már most biztos, hogy a 14 év alatti gyerekeket nem számolják ebbe bele. Ahogy az is, hogy szilveszter előtt senki nem árulhat majd tűzijátékokat, hogy a mentők és tűzoltók kapacitása ne erre menjen el.

 

A régiókat sárga-narancs-piros zónákra felosztó, az egyes színekhez egyre szigorúbb szabályokat rendelő Olaszországban december elején lépnek életbe az új rendelkezések, ekkor teszik nyilvánossá a tervek szerint azt is, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak majd a karácsonyra idén. Egy biztos: még a legszigorúbb piros zónákban is lesznek enyhítések, ahogy az is biztos, hogy nem lesz egységes összolasz szabályozás, a színkód-rendszer marad az ünnepek alatt is.

 

A magyar miniszterelnöknek is van enyhítési szándéka, Márton-napkor arról beszélt, hogy „remélem, hogy más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is a karácsonyi ünnepet szabadabban lehet megünnepelni, mint ahogyan most élünk”. Miután legutóbb a járványügyi szigorításokat két órával azok éjféli életbelépése előtt sikerült közzétennie az óriási apparátust működtető Orbán-kormánynak, abban a reményben, hogy legalább karácsonykor nem tartják bizonytalanságban a 15 milliós magyarságot, az Azonnalin már most elkezdünk erről egy vitát.

 

Mit szeretnél te, hogyan ünnepeljünk?

 

Nem látod viszont az alábbi ötleteink között, amit te szeretnél idén karácsonyra és szilveszterre? Írd meg nekünk egy rövid cikkben!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás