+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. november 18. szerda, 18:16
A közel húszezres Százhalombattán csak a piacon kell maszkot hordani, ahol pedig nem kötelező, önszorgalomból nem sokan viselik. Megnéztük, hogyan fest a város, ahol közterületen szinte egyáltalán nem kell a maszk. Fotóriport.

A HÁROM KÉMÉNYÉRŐL, A MAKOVECZ ÉPÍTETTE KATOLIKUS TEMPLOMÁRÓL ÉS A NYITÓKÉPEN IS LÁTHATÓ RUBIK-KOCKÁRÓL HÍRES, MAJDNEM HÚSZEZER LAKOSÚ SZÁZHALOMBATTÁN IS KÜLÖN KELLETT RENDELKEZNI A KÖZTÉRI MASZKVISELÉSRŐL A MÚLT HETI KORMÁNYRENDELET ÉRTELMÉBEN, AMELY EZT ÖNKORMÁNYZATI HATÁSKÖRBE DELEGÁLTA.

 

VEZÉR MIHÁLY POLGÁRMESTER DÖNTÉSE ALAPJÁN SEHOL MÁSHOL, CSAK ITT, A DÉLI LAKÓTELEP SZÍVÉBEN TALÁLHATÓ PIAC TÉREN KELL KINT MASZKOT HORDANI.

 

EZT MEG IS TESZIK AZ EMBEREK PIACNAPOKON, AMIKOR SOK ÁRUS VAN KINT A STANDOKON, ÉS FELGYŰLIK A TÖMEG.

 

AMIKOR VISZONT MÁR KEVESEBBEN VANNAK, LAZUL A FEGYELEM.

 

EGY HELYI LAKOS SZERINT TELJESEN INDOKOLT AZ ENYHE MASZKVISELÉSI SZABÁLYOZÁS: SZERINTE CSAK AZ EHHEZ HASONLÓ PIAC TÉRI STANDOKNÁL ALAKUL KI JÁRVÁNYÜGYI SZEMPONTBÓL VESZÉLYESEN HOSSZÚ IDEIG TÖMEG, AMÍG AZ EMBEREK A KIRAKOTT ÁRUKAT MUSTRÁLJÁK EGYMÁS FEJE FELETT. „MÁSHOL NEM JELLEMZŐ SZERINTEM FERTŐZŐ GÓC KIALAKULÁSA SEM A BOLTOK KÖRNYÉKÉN, SEM A VASÚTÁLLOMÁSON” – MONDJA.

 

AZ EMBEREK KI IS HASZNÁLJÁK, HOGY A PIAC TERET LESZÁMÍTVA NEM KELL MASZKOT HORDANIUK: EZEKET A HELYI NYUGDÍJASOKAT ELMONDÁSUK SZERINT EGYÁLTALÁN NEM ZAVARJA, HOGY MÁSFÉL MÉTEREN BELÜL, MASZK NÉLKÜL PÖFÉKELNEK. „MI VAGYUNK A NEM HIVATALOS NYUGDÍJASKLUB, ÉS MI ITT SZARUNK A SZABÁLYOKRA” – MESÉLI EGYIKÜK.

 

A FIATALOK IS MINDEN TOVÁBBI NÉLKÜL MEGTEHETIK, HOGY A BATTAI TESCO ELŐTT MASZK NÉLKÜL UGRATNAK A ROLLERÜKKEL, KÖRÖLÖTTÜK A VÁSÁRLÓKKAL.

 

AZÉRT NEM MINDENKI ÉRT EGYET AZ ENYHE MASZKVISELÉSI SZABÁLLYAL: EGY MÁSIK BATTAI LAKOS – AKINEK A CSALÁDJÁBAN MÁR MEGJELENT A KORONAVÍRUS – AZ AZONNALINAK ARRÓL SZÁMOLT BE, HOGY Ő AKKOR ÉREZNÉ MAGÁT BIZTONSÁGBAN, HA MINDENHOL MASZKOT HORDANÁNAK AZ EMBEREK, AHOL TÖMEG ALAKULHAT KI. PÉLDÁUL A KÉPEN LÁTHATÓ VÁROSKAPU ÜZLETHÁZNÁL, AHOL A PÉNTEKI NAGYBEVÁSÁRLÁS UTÁN (BALRA) IGENCSAK MEGFOGYATKOZNAK AZ AUTÓK SZOMBAT REGGELRE (JOBBRA).

 

Ő KÖTELEZŐVÉ TENNÉ A MASZKVISELÉST A PIAC TÉR ÉS A VÁROSKAPU ÜZLETHÁZ MELLETT A JÁTSZÓTEREKEN ÉS AZ ISKOLÁK ELŐTT IS, AHOL A SZÜLŐK SOKSZOR NEM ÉPPEN JÁRVÁNYKOMPATIBILISEN VÁRNAK ALSÓS GYERMEKEIKRE. A SOKKOT SZÁMÁRA NEMCSAK AZ OKOZTA, HOGY A CSALÁDJÁBAN MEGJELENT A KORONAVÍRUS, HANEM AZ IS, HOGY FIÁNAK 28 ÉVES BARÁTJA ÚGY HALT BELE A FERTŐZÉSBE, HOGY SEMMI ALAPBETGSÉGE NEM VOLT. „A MAI NAPIG NEM TUDOM FELDOLGOZNI, EZ HOGYAN TÖRTÉNHETETT MEG” – MESÉLI.

 

AZ ISKOLÁKHOZ HASONLÓ, NAGYOBB FERTŐZÉSVESZÉLYT JELENTŐ HELY LEHET A SZÁZHALOMBATTAI VASÚTÁLLOMÁS IS, AMIT ÉPPEN – A VASÚTÉPÍTŐK KFT-VEL KONZORCIUMBAN – MÉSZÁROS LŐRINC CÉGE ÚJÍT FEL.

 

A FELÚJÍTÁS MIATT AZ EMBEREK CSAK EZEN A SZŰK FOLYOSÓN TUDNAK KÖZLEKEDNI A PERONOKRÓL. SOKAN MÁR ITT LEVESZIK A MASZKOT – KÉRDÉSES, HOGY EZ A FOLYOSÓ MÉG A MEGÁLLÓHELY RÉSZÉNEK TEKINTHETŐ-E, AHOL A KORMÁNY RENDELKEZÉSE ALAPJÁN KÖTELEZŐ A MASZKHORDÁS.

 

HA VALAKI NAGYON AKAR, A PERONRÓL PÁR TUCAT MÉTERT VISSZAFELÉ SÉTÁLVA TALÁLHAT EGY TÁGASABB KIJÁRATOT IS. DE MIVEL AZ ALULJÁRÓ PONT AZ ELKORDONOZOTT, SZŰK FOLYOSÓ SZÁJÁBA VEZET, EZT A LEHETŐSÉGET KEVESEN VÁLASZTJÁK.

 

KORMÁNYRENDELET IDE VAGY ODA, AZÉRT LÁTNI SZABÁLYSÉRTŐ, MASZK NÉLKÜLI EMBEREKET IS A SZÁZHALOMBATTAI PERONOKON.

 

DE EZ NEM MINDENHOL JELLEMZŐ. A FŐTÉREN PÉLDÁUL, AHOL MÁSKOR NAGY RENDEZVÉNYEKET IS SZOKTAK TARTANI, MOST ALIG LÁTNI VALAKIT. HA VALAKI NEM A LÁTVÁNYBAN AKAR GYÖNYÖRKÖDNI, NINCS IS NAGYON ÉRTELME ITT MEGRAGADNI, HISZEN A TERET ÖVEZŐ KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEKET BEZÁRTÁK. A HELYI VENDÉGLÁTÓSOK KÖZÜL IS VOLTAK, AKIK ÚGY DÖNTÖTTEK: INKÁBB FELÚJÍTJÁK AZ ÜZLETHELYISÉGET EZEKBEN AZ IDŐKBEN, MINTSEM HOGY AKÁR CSAK ELVITELRE NYITVA TARTSANAK.

 

A FŐTÉR MELLETTI UTCÁKON SEM LÁTNI CSOPORTBA VERŐDŐ EMBEREKET.

 

HA PEDIG KIJJEBB MEGYÜNK, AZ URBÁRIUM VÁROSRÉSZBEN MÁR BÉKÉS FALUSIAS HANGULATBA IS KERÜLHETÜNK.

 

ANNYIRA, HOGY MÉG ELHAGYOTT, LECSUPASZÍTOTT KUKORICACSŐRE IS AKADHATUNK A JÁRDA KÖZEPÉN.

 

FOTÓK: A képek november 13-a, péntek délután és másnap délelőtt készültek. Petróczi Rafael / Azonnali

NYITÓKÉP: Százhalombatta egyik jelképe, a főtér mellett álló Rubik-kocka. Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás