+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. november 18. szerda, 18:16
A közel húszezres Százhalombattán csak a piacon kell maszkot hordani, ahol pedig nem kötelező, önszorgalomból nem sokan viselik. Megnéztük, hogyan fest a város, ahol közterületen szinte egyáltalán nem kell a maszk. Fotóriport.

A HÁROM KÉMÉNYÉRŐL, A MAKOVECZ ÉPÍTETTE KATOLIKUS TEMPLOMÁRÓL ÉS A NYITÓKÉPEN IS LÁTHATÓ RUBIK-KOCKÁRÓL HÍRES, MAJDNEM HÚSZEZER LAKOSÚ SZÁZHALOMBATTÁN IS KÜLÖN KELLETT RENDELKEZNI A KÖZTÉRI MASZKVISELÉSRŐL A MÚLT HETI KORMÁNYRENDELET ÉRTELMÉBEN, AMELY EZT ÖNKORMÁNYZATI HATÁSKÖRBE DELEGÁLTA.

 

VEZÉR MIHÁLY POLGÁRMESTER DÖNTÉSE ALAPJÁN SEHOL MÁSHOL, CSAK ITT, A DÉLI LAKÓTELEP SZÍVÉBEN TALÁLHATÓ PIAC TÉREN KELL KINT MASZKOT HORDANI.

 

EZT MEG IS TESZIK AZ EMBEREK PIACNAPOKON, AMIKOR SOK ÁRUS VAN KINT A STANDOKON, ÉS FELGYŰLIK A TÖMEG.

 

AMIKOR VISZONT MÁR KEVESEBBEN VANNAK, LAZUL A FEGYELEM.

 

EGY HELYI LAKOS SZERINT TELJESEN INDOKOLT AZ ENYHE MASZKVISELÉSI SZABÁLYOZÁS: SZERINTE CSAK AZ EHHEZ HASONLÓ PIAC TÉRI STANDOKNÁL ALAKUL KI JÁRVÁNYÜGYI SZEMPONTBÓL VESZÉLYESEN HOSSZÚ IDEIG TÖMEG, AMÍG AZ EMBEREK A KIRAKOTT ÁRUKAT MUSTRÁLJÁK EGYMÁS FEJE FELETT. „MÁSHOL NEM JELLEMZŐ SZERINTEM FERTŐZŐ GÓC KIALAKULÁSA SEM A BOLTOK KÖRNYÉKÉN, SEM A VASÚTÁLLOMÁSON” – MONDJA.

 

AZ EMBEREK KI IS HASZNÁLJÁK, HOGY A PIAC TERET LESZÁMÍTVA NEM KELL MASZKOT HORDANIUK: EZEKET A HELYI NYUGDÍJASOKAT ELMONDÁSUK SZERINT EGYÁLTALÁN NEM ZAVARJA, HOGY MÁSFÉL MÉTEREN BELÜL, MASZK NÉLKÜL PÖFÉKELNEK. „MI VAGYUNK A NEM HIVATALOS NYUGDÍJASKLUB, ÉS MI ITT SZARUNK A SZABÁLYOKRA” – MESÉLI EGYIKÜK.

 

A FIATALOK IS MINDEN TOVÁBBI NÉLKÜL MEGTEHETIK, HOGY A BATTAI TESCO ELŐTT MASZK NÉLKÜL UGRATNAK A ROLLERÜKKEL, KÖRÖLÖTTÜK A VÁSÁRLÓKKAL.

 

AZÉRT NEM MINDENKI ÉRT EGYET AZ ENYHE MASZKVISELÉSI SZABÁLLYAL: EGY MÁSIK BATTAI LAKOS – AKINEK A CSALÁDJÁBAN MÁR MEGJELENT A KORONAVÍRUS – AZ AZONNALINAK ARRÓL SZÁMOLT BE, HOGY Ő AKKOR ÉREZNÉ MAGÁT BIZTONSÁGBAN, HA MINDENHOL MASZKOT HORDANÁNAK AZ EMBEREK, AHOL TÖMEG ALAKULHAT KI. PÉLDÁUL A KÉPEN LÁTHATÓ VÁROSKAPU ÜZLETHÁZNÁL, AHOL A PÉNTEKI NAGYBEVÁSÁRLÁS UTÁN (BALRA) IGENCSAK MEGFOGYATKOZNAK AZ AUTÓK SZOMBAT REGGELRE (JOBBRA).

 

Ő KÖTELEZŐVÉ TENNÉ A MASZKVISELÉST A PIAC TÉR ÉS A VÁROSKAPU ÜZLETHÁZ MELLETT A JÁTSZÓTEREKEN ÉS AZ ISKOLÁK ELŐTT IS, AHOL A SZÜLŐK SOKSZOR NEM ÉPPEN JÁRVÁNYKOMPATIBILISEN VÁRNAK ALSÓS GYERMEKEIKRE. A SOKKOT SZÁMÁRA NEMCSAK AZ OKOZTA, HOGY A CSALÁDJÁBAN MEGJELENT A KORONAVÍRUS, HANEM AZ IS, HOGY FIÁNAK 28 ÉVES BARÁTJA ÚGY HALT BELE A FERTŐZÉSBE, HOGY SEMMI ALAPBETGSÉGE NEM VOLT. „A MAI NAPIG NEM TUDOM FELDOLGOZNI, EZ HOGYAN TÖRTÉNHETETT MEG” – MESÉLI.

 

AZ ISKOLÁKHOZ HASONLÓ, NAGYOBB FERTŐZÉSVESZÉLYT JELENTŐ HELY LEHET A SZÁZHALOMBATTAI VASÚTÁLLOMÁS IS, AMIT ÉPPEN – A VASÚTÉPÍTŐK KFT-VEL KONZORCIUMBAN – MÉSZÁROS LŐRINC CÉGE ÚJÍT FEL.

 

A FELÚJÍTÁS MIATT AZ EMBEREK CSAK EZEN A SZŰK FOLYOSÓN TUDNAK KÖZLEKEDNI A PERONOKRÓL. SOKAN MÁR ITT LEVESZIK A MASZKOT – KÉRDÉSES, HOGY EZ A FOLYOSÓ MÉG A MEGÁLLÓHELY RÉSZÉNEK TEKINTHETŐ-E, AHOL A KORMÁNY RENDELKEZÉSE ALAPJÁN KÖTELEZŐ A MASZKHORDÁS.

 

HA VALAKI NAGYON AKAR, A PERONRÓL PÁR TUCAT MÉTERT VISSZAFELÉ SÉTÁLVA TALÁLHAT EGY TÁGASABB KIJÁRATOT IS. DE MIVEL AZ ALULJÁRÓ PONT AZ ELKORDONOZOTT, SZŰK FOLYOSÓ SZÁJÁBA VEZET, EZT A LEHETŐSÉGET KEVESEN VÁLASZTJÁK.

 

KORMÁNYRENDELET IDE VAGY ODA, AZÉRT LÁTNI SZABÁLYSÉRTŐ, MASZK NÉLKÜLI EMBEREKET IS A SZÁZHALOMBATTAI PERONOKON.

 

DE EZ NEM MINDENHOL JELLEMZŐ. A FŐTÉREN PÉLDÁUL, AHOL MÁSKOR NAGY RENDEZVÉNYEKET IS SZOKTAK TARTANI, MOST ALIG LÁTNI VALAKIT. HA VALAKI NEM A LÁTVÁNYBAN AKAR GYÖNYÖRKÖDNI, NINCS IS NAGYON ÉRTELME ITT MEGRAGADNI, HISZEN A TERET ÖVEZŐ KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEKET BEZÁRTÁK. A HELYI VENDÉGLÁTÓSOK KÖZÜL IS VOLTAK, AKIK ÚGY DÖNTÖTTEK: INKÁBB FELÚJÍTJÁK AZ ÜZLETHELYISÉGET EZEKBEN AZ IDŐKBEN, MINTSEM HOGY AKÁR CSAK ELVITELRE NYITVA TARTSANAK.

 

A FŐTÉR MELLETTI UTCÁKON SEM LÁTNI CSOPORTBA VERŐDŐ EMBEREKET.

 

HA PEDIG KIJJEBB MEGYÜNK, AZ URBÁRIUM VÁROSRÉSZBEN MÁR BÉKÉS FALUSIAS HANGULATBA IS KERÜLHETÜNK.

 

ANNYIRA, HOGY MÉG ELHAGYOTT, LECSUPASZÍTOTT KUKORICACSŐRE IS AKADHATUNK A JÁRDA KÖZEPÉN.

 

FOTÓK: A képek november 13-a, péntek délután és másnap délelőtt készültek. Petróczi Rafael / Azonnali

NYITÓKÉP: Százhalombatta egyik jelképe, a főtér mellett álló Rubik-kocka. Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás