Ausztráliában öt új koronavírusos eset is elég volt ahhoz, hogy újra szigorítsanak

Szerző: Petróczi Rafael
2020.11.17. 08:39

Nem több, mint öt új igazolt és tizenhat gyanús koronavírusos eset kellett Dél-Ausztráliában ahhoz, hogy négyezer embert karanténba zárjanak, és tömeges tesztelést rendeljenek el.

Ausztráliában öt új koronavírusos eset is elég volt ahhoz, hogy újra szigorítsanak

Ha valamire jó példa a 25 milliós népességű Ausztrália, az az, hogy mennyire másképp tudják érzékelni a koronavírus-helyzet komolyságát a döntéshozók.

Ausztrália eddig is sokkal sikeresebb volt a vírus elleni védekezésben, mint sokan mások: a lakosságban nálunk háromszor akkora országban augusztus elején-közepén tetőzött a járvány napi 700 körüli új esetszámmal, utána viszont – hála a kemény korlátozásoknak, amik között szerepelt a kijárási korlátozás, az esküvők és mindenfajta gyülekezés betiltása, a nem létfontosságú szolgáltatást nyújtó üzletek bezárása, vagy hogy háztartásonként naponta egy ember hagyhatta el az otthonát az élethez szükséges javak beszerzésére – meredek lejtmenetbe kezdett a járványgörbe.

Szeptember végére így a napi új megfertőződések száma beállt országosan pár tucatra, szóval – miközben Európa és az USA is a második hullám terheit nyögi –

az ausztrálok visszatérhettek a viszonylagos normalitásba.

A járványszempontból a legrosszabb helyzetben lévő Victoria államban október közepén fel is oldottak egy csomó szigorítást, így például már 25 kilométerre is elhagyhatja az ember az otthonát, ha edzeni vagy vásárolni akar, tíz ember is összegyűlhet egy eseményen két külön háztartásból, a nyílt téren történő találkozásokat nem korlátozzák, újra kinyithattak a fodrászatok, a tenisz- és golfpályák, valamint a korcsolyaparkok is. Jelenleg már zsinórban 16. napja nem regisztráltak új esetet Victoriában.

Nem úgy Dél-Ausztrália szövetségi államban, ahol keddre virradóan újabb szigorításokat vezettek be, mintegy négyezer embert küldve karanténba. Hétfőn ugyanis 21 új vagy gyanús esetet regisztráltak az állami hatóságok. Mint azt Steven Marshall, dél-ausztrál miniszterelnök elmondta, közülük ötnél már igazolták a vírus jelenlétét, míg tizenhat esetben még az teszteredményekre várnak.

Lokálisan a vírus egyelőre egy helyi hotelre koncentrálódik, ahova – Marshall elmondása szerint – az összes új esetet okozó fertőzött november 2-án érkezett meg a tengerentúlról. Annak érdekében, hogy a fertőzés ne szabaduljon ki a hotel falai közül,

a dél-ausztrál vezetés tömeges tesztelést rendelt el keddre, és addig is mintegy négyezer embert kötelezett házi karanténra,

köztük természetesen a hotelben dolgozókat és közeli kontaktjaikat.

„Ez egy nagy aggodalomra okot adó helyzet. Nem fogom alábecsülni azokat az aggódó visszajelzéseket, amiket kaptam ezzel kapcsolatban” – összegezte egy mondatban az járványhoz való ausztrál hozzáállást Nicola Spurrier, Dél-Ausztrália tisztifőorvosa.

NYITÓKÉP: Steven Marshall beszédet tart egy októberi rendezvényen. A politikus Facebook-oldala.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek