+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. november 10. kedd, 15:19
Az ellenállást az SZFE falain kívül folytatják, jelentették be kedd délután.

A Telex hétfő éjjel írta meg, hogy értesüléseik szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói aznap este megszavazták, hogy feladják a hónapok óta tartó blokádot. A lap szerint az SZFE hallgatói úgy látják, elfogyott a mozgásterük a hétfőn bejelentett, szerdától érvénybe lépő járványügyi szigorítások miatt: a kollégiumokból ki kell ugyanis költözni, a felsőoktatási intézmények távoktatásra állnak át, és lényegében betiltottak minden 10 fő fölötti gyülekezést is. 

 

Az SZFE hallgatói ezt még azon az éjjelen Facebookon és sajtóközleményben is cáfolták: „Természetesen a hatályba lépő járványügyi szigorítások bennünket is érintenek, ám a sajtóértesülésekkel szemben az ellenállás folytatásának lehetőségeiről bázisdemokratikus fórumunk keretei közt jelenleg is közösen gondolkodunk, mivel követeléseink továbbra sem teljesültek.”

 

De akkor mire jutottak?

 

Kedden az SZFE Vas utcai épülete előtt erről tájékoztatták a sajtót:

 

+ Nemcsak állampolgári kötelesség, hanem kollektív felelősség betartani a járványügyi intézkedéseket, ezért november 11-től digitális oktatásra állnak át, miután a járványügyi intézkedések miatt az egyetem létesítményeit és kollégiumait el kell hagyniuk. Noha sem követeléseik nem teljesültek, sem az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem állt érdemben szóba velük, az egyetem épületeit elhagyják, azaz a Telex éjjeli értesülése helytálló volt, csak a narratíva más: „A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük!” 

 

+ Noha a tiltakozás leginkább szimbolikus formája, az egyetem épületeinek elfoglalása kedden a járványügyi intézkedések miatt véget ér, az ellenállást az egyetem falain kívül folytatják, mondta az egyik hallgató, nem részletezve, hogy ez pontosan mit jelent. Azt azonban igen, hogy ez meddig megy majd: „amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik”.

 

+ Megköszönték a türelmet az egyetem épületei környékén lakóknak, a rendőröknek a helyszín biztosítását, a magyar társadalomnak pedig a szóval és tettel történt rengeteg támogatást.

 

+ Azt szeretnék, ha a tavaszi történésekhez hasonlóan ősszel is feléledne az a gesztus, miszerint este 8-kor az emberek az ablakokból és erkélyekről megtapsolják a járvány frontvonalán helytálló egészségügyi dolgozókat. Az egyetem közössége ezért a sajtótájékoztatón hosszasan megtapsolta őket. Még vastapsot is kaptak az orvosok, mentősök és ápolók.

 

A sajtó kérdéseire nem válaszoltak a hallgatók.

 

A HALLGATÓK SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ HELYETT EGY UTOLSÓ ELŐADÁST TARTOTTAK.

 

Az SZFE-n Szarka Gábor kancellárrá történő kinevezése óta egyre inkább az a cél, hogy az egyetemfoglalást ellehetetlenítsék. Előrébb lett hozva az őszi szünet, egyetemi épületekben lekapcsolták az internetet, teremkulcsok átadását tagadták meg hallgatók számára, és az egyetem épületeibe eleve csak takarítók, gondnokok és portások mehettek be Szarka utasítása szerint, az irodai dolgozók nem. Az egyetemfoglalók és a velük szolidáris tanárok mindenesetre az aulában, a padláson és a lépcsőkön is tartottak órákat, csakhogy a hétvégén Szarkáék a Neptun-hozzáféréseket is megvonták a tanároktól, így nem tudnak sem oktatást szervezni, sem vizsgákat kiírni. Ezt azért lépték meg, mert az egyetem kinevezett vezetése több, mint egy hónapon át nem tudott bejutni a hallgatók miatt az SZFE épületeibe. A kancellár ezért november elején úgy döntött:

 

felfüggeszti az őszi félévet, és február 1-ig nem folytatható oktatási tevékenység az egyetemen.

 

Az SZFE-n sztrájkolók szerint Szarka ezt „az illegitim fenntartói döntést” az oktatási törvényt megsértve hozta meg, nem véleményeztette ugyanis azt a hallgatói önkormányzattal. Az SZFE hök november 9-én ezért bírósághoz fordult az ügyben. Mivel az eljárás halasztó hatályú, ezért a hallgatók jogértelmezése szerint Szarka döntését az őszi félév felfüggesztéséről a bírósági döntésig nem lehet végrehajtani. Hogy az őszi félév alatt felvett tárgyak teljesítése igazolva legyen, a hallgatók ennek dokumentációját benyújtják az Oktatási Hivatalnak, hangsúlyozva, hogy az elmúlt két hónapban minden órát megtartottak az egyetemen.

 

FOTÓK: Szűcs Donát / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás