+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 30. péntek, 18:18
Szombaton mutatja be Sebastian Kurz az új járványügyi szigorításokat. Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint este 8 és reggel 6 óra között kijárási tilalmat vezetnek be, az éttermeknek pedig mind be kell zárniuk.

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Rudolf Anschober egészségügyi miniszter eddig csak annyit jelentett be, hogy már szombat délután közlik a járványügyi szigorításokat – de azok bizonyosan jönnek. Előtte még egyeztetnek a „szociális partnerekkel” – ez Ausztriában a szakszervezeteket és a gazdasági kamarákat jelenti –, szombaton pedig Alexander Van der Bellen államfővel és az összes tartományfőnökkel.

 

Több osztrák napilap is azonban megszerezte a jobbközép-zöld kormány terveit, amelyeken – mivel az összes többi tárgyalás már lezajlott – legfeljebb az államfő és a tartományfőnökök érhetnek el változásokat. A tervezett intézkedések közül

 

a legszigorúbbnak az este 8 és reggel 6 óra közötti kijárási tilalom számít.

 

Németország szerdán rendelt el szigorú korlátozásokat, de kijárási tilalmat nem. Ahol érvényben van már ilyen – például Franciaország nagyrészén, Szlovéniában, valamint két olasz régióban –, ott a kijárási tilalom jóval később (este 10-kor vagy éjfélkor) kezdődik.

 

Az esti kijárási tilalom mellett az osztrák kormány bezáratná a színházakat, mozikat, uszodákat, tánciskolákat. Szintén

 

teljesen bezárnák az éttermeket,

 

csak ételelvitel kiadására lehetnének napközben nyitva – de bemenni akkor sem lehetne. Hasonlóan Németországhoz, Bécs is arra készül, hogy a turizmust betiltja: azaz

 

turisztikai céllal nem lehet a szállodákban szobát kiadni, kivenni.

 

Minden más üzlet nyitva maradhat, de egy vásárló számára legalább 10 négyzetméternyi helyet kell biztosítani. A könyvtárak és az állatkertek is nyitva maradhatnának. Az iskolai oktatás is megmaradhat, azaz nem kell áttérni távoktatásra. Azonban minden rendezvényt betiltanának, beleértve az esükövőket is, egyedül csak a profi sportesemények maradhatnak, de nézők nélkül.

 

A kormány azt tervezi, hogy ezen szigorú intézkedésekkel lassítani tudja a fertőzés terjedését. November 30-ával minden bevezetett intézkedés hatályát vesztené.

 

Jelenleg Ausztriában 44 ezer fertőzött van, közülük 1500-an szorulnak kórházi ellátásra (a rendelkezésre álló ágyak száma a koronavírusos betegek részére több, mint 7600). 263 személy intenzív ellátást igényel, ez a rendelkezésre álló ágyak több, mint harmada.

 

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz és Alexander Van der Bellen szájmaszkban az október 26-i nemzeti ünnepen / AVdB, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás