+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 26. hétfő, 21:17
A Szent Pantaleon Kórház vezetője szerint méltatlan, hogy az alkalmazottai politizálnak a járvány kellős közepén az egészségügyi törvényről, főleg a „Free Eü”-s profilképek zavarják. Mint az Azonnalinak elmondta, ő csupán egy szempontrendszert akart adni a dolgozóknak annak érdekében, hogy közöttük ne legyenek politikai okokból feszültségek. De lesz-e szankció, ha valaki mégis online politizál a kórházból, és mit szólnak az érintett dolgozók?

Az Azonnali birtokába jutott egy levél, amit dr. Mészáros Lajos, a dunaújvárosi Szent Pantaleon kórház főigazgatója írt október 16-án a kórház főorvosainak és főnővéreinek. A főigazgató azt kéri tőlük: hassanak oda a Facebookon az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény ellen szimbolikusan tiltakozó beosztottaikra.

 

Rendkívül méltatlan

 

A kórház október 5. óta „kijelölt elsővonalbeli Covid-19 ellátóhelyként működik,” ami rendkívül leterheli az intézmény ellátó kapacitásait, elsősorban a humánerőforrásokat – írja a főigazgató; miközben folyamatban van az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új törvény „részletszabályainak” kidolgozása is. 

 

 

Mivel ez a kérdés átpolitizált, és „egyesek” megpróbálnak belőle politikai tőkét kovácsolni, Mészáros Lajos rendkívül méltatlannak tartja ebben a helyzetben a kórház dolgozóinak politikai megnyilvánulásait a közösségi oldalakon.

 

„A Free Eü profilkép módosításokra gondolok elsősorban”

 

– nevezi nevén a főigazgató, hogy mi zavarja leginkább.

 

Ezután megkéri a levél címzettjeit, vagyis az osztályvezető főorvosokat és főnővéreket, hívják fel a dolgozóik figyelmét, hogy pillanatnyilag mindannyian az egységes erőfeszítés időszakát élik, a szakmai munkájuk pedig politikafüggetlen. A főigazgató ugyanis

 

„állami közalmazottakhoz méltatlannak” tartja „politikai feszültséget gerjeszteni” a közösségi oldalakon.

 

Az Azonnali e-mailben érdeklődött Dr. Mészáros Lajosnál, hogy 

 

+ nem tartja-e a levélben írt kérését beavatkozásnak a dolgozók privátszférájába;

 

miközben az egészségügyi dolgozók körében rendkívül megosztó az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új törvény, miért gondolja helytelennek, hogy a kórház dolgozói ebben az őket érintő kérdésben a magán közösségi médiaprofiljaikon állást foglaljanak;

 

+ attól is tart-e a főigazgató, hogy ezen megnyilvánulások miatt a kórház is valamiféle hátrányba kerülhet;

 

kire gondol konkrétan a politikai tőkét kovácsoló „egyesek” alatt;

 

azokra is vonatkozik-e a kérése, akik esetlegesen támogatják az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új törvényt, vagy csak azokra, akik kritikusak vele szemben;

 

ellenőrzi, hogy a kórház dolgozói eleget tettek-e a kérésének;

 

+ illetve számíthat-e szankcióra, aki a kérés ellenére továbbra is “Free EÜ”-s profilképpel szerepel a közösségi médiában?

 

Nem keverik a bele a politikát

 

Mielőtt megkaptuk volna a választ a főigazgató titkárságától, a levél valódiságát a kórház két, a neve elhallgatását kérő alkalmazottja is megerősítette az Azonnalinak. Egyikük, aki Zoltán névvel szerepel a cikkben, azt mondja, minden osztály megkapta a főigazgató levelét, mindenki ismeri a tartalmát, de azon felül semmilyen nyomást nem tapasztaltak a vezetőség részéről. Az intézmény járványkórházzá minősítése miatt valóban nagy nyomás nehezedik az alkalmazottakra, az új törvény körüli bizonytalanság is nyomasztja őket, a főigazgató levelét azonban nem vették fenyegetésnek;

 

Zoltán sem érzi úgy, hogy baja lehet a „Free EÜ”-s profilképéből.

 

Azt azonban ezzel együtt is felháborítónak tartja, hogy a főigazgató bele akar szólni, hogy kinek milyen legyen a profilképe, ráadásul szerinte pont az igazgató keveri ezzel bele a kérdésbe a politikát. Úgy gondolja, hogy a profilkép-módosítással a kórháznak nem árt, ő és a kórház többi alkalmazottja ugyanis nem is a „csúnya kormány” ellen tiltakoznak, hanem egyrészt egzisztenciális okokból, hiszen egy családnak tarthatatlan, hogy a szülőket adott esetben bizonytalan időre az ország másik pontjára lehet rendelni. Másrészt Zoltán szerint

 

az új törvény meg fogja bénítani az egészségügyet,

 

és szakmabeliként ez ellen is tiltakozik.

 

Hasonlóan látja Laura is (ő ugyancsak megváltoztatott keresztnévvel szerepel a cikkben), akit szintén mélységesen felháborított a főigazgató levele. Laura szerint

 

ha már kormányrendelet tiltja az egészségügyi dolgozók sztrájkját, legalább a szabad véleménynyilvánításhoz való joguktól nem kellene megfoszatni őket.

 

A főigazgató próbálkozása az egészségügy katasztrofális helyzetének megváltoztatása érdekében tiltakozó akciókat és mozgalmat szervező Sándor Máriával való szolidarítás ellehetetlenítésére emlékezteti: akkor a fekete pólóban való munkát tiltották meg az egészségügyi dolgozóknak. Egyéb nyomásgyakorlást vagy szankciók kilátásba helyezését azonban ő sem tapasztalt a felettesei részéről. 

 

Ajánlás és szempontrendszer

 

Mészáros Lajos a titkársága által küldött válaszában kiemelte, hogy a körlevél

 

„csupán ajánlást fogalmazott meg, egy szempontrendszert próbált megértetni a dolgozókkal,"

 

viszont „nem helyezett kilátásba szankciókat és nem tiltott meg semmilyen politikai megnyilvánulást.”

 

„Kórházunkban rendkívüli erőfeszítéssel folyik a COVID-betegek ellátása, és ez nagyfokú fizikai és szellemi leterheltséghez vezet. Ilyen körülmények között nem tartom helyén valónak a munkatársak politikai megosztását. A tevékenységünk politikamentes, és a betegek érdeke az első a számunkra. Nem cél, hogy a dolgozók között politikai okokból feszültség generálódjon” – írja válaszában a főigazgató.

 

A kormány az orvosok bérrendezésére hivatkozva október elején fogadta el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új törvényt, ami gyökeresen átalakítja az egészségügyet: az orvosok fizetése jelentősen emelkedik, de nem lehet majd másodállásuk; és bármikor átvezényelhetők lesznek az ország bármelyik pontjára.

 

NYITÓKÉP: Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Dunaújváros / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás