+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 23. péntek, 21:41
Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Bár a szlovákiai lakosság teljes (pontosabban a 10 és 65 éves kor közötti részének) koronavírusra való tesztelése október 30-án kezdődik, a legfertőzöttebb észak-szlovákiai járásokban már október 23-án pénteken megkezdték ezt. A három árvai és a bártfai járás tesztelése egyben az országos tesztelés pilotprojektje is.

 

Péntek 17 óráig a négy járásban 41 433 tesztet végeztek el, ebből 1506 volt pozitív, vagyis az összes teszt 3,63 százaléka

 

jelentette be péntek esti sajtótájékoztatóján Igor Matovič. A jobboldali szlovák miniszterelnök ugyanakkor kiemelte, hogy az antigén tesztek nem azt mutatják ki, hogy jelen van-e a vírus a szervezetben, hanem hogy a mintavétel pillanatában fertőző-e a tesztelt személy, ezért mindenkit arra int, hogy a negatív teszt birtokában is tartson be minden óvintézkedést és korlátozást.

 

Az október 23-i tesztelés kisebb fennakadásokkal indult – nem tudták mindenhol időben elkezdeni és voltak olyan tesztelési pontok, amiket összevontak –, több helyen két órán át kellett sorban állni, de a lakosság fegyelmezetten és nagy arányban vett részt a mintavételen. A Hospodárske noviny szerint Marek Krajčí egészségügyi miniszter

 

elégedett volt a szervezéssel és a lakosság türelmes és felelős hozzáállását is nagyra értékeli.

 

A tesztelés a hétvégén is folytatódik az észak-szlovákiai járásokban. 

 

Ezzel párhuzamosan szombattól kijárási korlátozások lépnek érvénybe Szlovákiában. Ezek értelmében korlátozások nélkül csak éjjel 1 óra és hajnali 5 óra között lehet kimenni, egyébként az emberek csak azért hagyhatják el az otthonukat, hogy elmenjenek elvégeztetni a tesztet, bevásároljanak a legközelebbi élelmiszerboltban, elmenjenek orvoshoz vagy a legközelebbi patikába. Elmehetnek továbbá gondoskodásra szoruló hozzátartozójukhoz, továbbá gondozhatják a haszonállatokat. Kutyát sétáltatni csak a lakóhely 100 méteres körzetében szabad, valamint részt lehet venni temetéseken. 

 

Ezeken kívül szabad munkába járni, gyereket iskolába vinni, postára, bankba, autószervízbe és tankolni menni; illetve ki szabad menni a természetbe – ez utóbbiak viszont a most tesztelt négy járásban hétfőtől, országosan pedig a teljes tesztelés lezajlása, vagyis november elseje után csak azokra vonatkoznak majd, akik fel tudnak mutatni negatív teszteredményt;

 

azokra nem, akik nem vettek részt a tesztelésen.

 

Akik részt vettek és pozitív lesz a tesztjük, azok természetesen karanténba kerülnek. A teljes lakosság tesztelése október 30-án kezdődik és november elsejéig tart majd. 

 

Pénteken Igor Matovič is hivatkozott arra a Napi.hu és a Pulzus Kutató által készített magyarországi reprezentatív közvélemény-kutatásra, ami szerint

 

a szlovákiaihoz hasonló teljes tesztelést a magyar lakosság 74 százaléka támogatná.

 

NYITÓKÉP: Žilinský Samosprávny Kraj / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás