+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 23. péntek, 21:41
Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Bár a szlovákiai lakosság teljes (pontosabban a 10 és 65 éves kor közötti részének) koronavírusra való tesztelése október 30-án kezdődik, a legfertőzöttebb észak-szlovákiai járásokban már október 23-án pénteken megkezdték ezt. A három árvai és a bártfai járás tesztelése egyben az országos tesztelés pilotprojektje is.

 

Péntek 17 óráig a négy járásban 41 433 tesztet végeztek el, ebből 1506 volt pozitív, vagyis az összes teszt 3,63 százaléka

 

jelentette be péntek esti sajtótájékoztatóján Igor Matovič. A jobboldali szlovák miniszterelnök ugyanakkor kiemelte, hogy az antigén tesztek nem azt mutatják ki, hogy jelen van-e a vírus a szervezetben, hanem hogy a mintavétel pillanatában fertőző-e a tesztelt személy, ezért mindenkit arra int, hogy a negatív teszt birtokában is tartson be minden óvintézkedést és korlátozást.

 

Az október 23-i tesztelés kisebb fennakadásokkal indult – nem tudták mindenhol időben elkezdeni és voltak olyan tesztelési pontok, amiket összevontak –, több helyen két órán át kellett sorban állni, de a lakosság fegyelmezetten és nagy arányban vett részt a mintavételen. A Hospodárske noviny szerint Marek Krajčí egészségügyi miniszter

 

elégedett volt a szervezéssel és a lakosság türelmes és felelős hozzáállását is nagyra értékeli.

 

A tesztelés a hétvégén is folytatódik az észak-szlovákiai járásokban. 

 

Ezzel párhuzamosan szombattól kijárási korlátozások lépnek érvénybe Szlovákiában. Ezek értelmében korlátozások nélkül csak éjjel 1 óra és hajnali 5 óra között lehet kimenni, egyébként az emberek csak azért hagyhatják el az otthonukat, hogy elmenjenek elvégeztetni a tesztet, bevásároljanak a legközelebbi élelmiszerboltban, elmenjenek orvoshoz vagy a legközelebbi patikába. Elmehetnek továbbá gondoskodásra szoruló hozzátartozójukhoz, továbbá gondozhatják a haszonállatokat. Kutyát sétáltatni csak a lakóhely 100 méteres körzetében szabad, valamint részt lehet venni temetéseken. 

 

Ezeken kívül szabad munkába járni, gyereket iskolába vinni, postára, bankba, autószervízbe és tankolni menni; illetve ki szabad menni a természetbe – ez utóbbiak viszont a most tesztelt négy járásban hétfőtől, országosan pedig a teljes tesztelés lezajlása, vagyis november elseje után csak azokra vonatkoznak majd, akik fel tudnak mutatni negatív teszteredményt;

 

azokra nem, akik nem vettek részt a tesztelésen.

 

Akik részt vettek és pozitív lesz a tesztjük, azok természetesen karanténba kerülnek. A teljes lakosság tesztelése október 30-án kezdődik és november elsejéig tart majd. 

 

Pénteken Igor Matovič is hivatkozott arra a Napi.hu és a Pulzus Kutató által készített magyarországi reprezentatív közvélemény-kutatásra, ami szerint

 

a szlovákiaihoz hasonló teljes tesztelést a magyar lakosság 74 százaléka támogatná.

 

NYITÓKÉP: Žilinský Samosprávny Kraj / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás