+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 22. csütörtök, 15:09
Az egykori osztrák császár és magyar király több személyes tárgyát is elárverezték hétfőn Bécsben. A kalapjáért több mint 25 ezer eurót fizetett a boldog új tulajdonosa.

A bécsi Dorotheum aukciósház hétfőn az egykori Habsburg uralkodó, Ferenc Józsefnek és családjának személyes kellékeit bocsátotta árverésre (a katalógus itt tekinthető meg). Ferenc József kalapja mellett írógépét, szemüvegét, de feleségének, Erzsébetnek és fiának, Rudolfnak személyes tárgyait is meg lehetett vásárolni.

 

Ezek között szerepelt azon fekete kalap is (lásd a nyitóképen), amit Ferenc József a civil ruhájához hordott. Az aukciósház előzetesen hatezer euró körüli összeggel számolt, amiért majd el tudja árverezni a fejfedőt, de végül az intenzív licit során az összeg meghaladta a 25 ezer eurót (azaz több mint 9 millió forintot) –  a kalap új tulajdonosa pedig egy online licitáló lett.

 

Ferenc József szemüvege valamivel több, mint 20 ezer euróért, személyes írógépe pedig majdnem 10 ezer euróért kelt el.

 

A selyemzoknijaiért 1 700 eurót fizettek.

 

Árverésre került Erzsébet császár- és királyné személyes teáskészlete is, amit a Mayerhofer&Klinkosch udvari beszállító cég készített. Ezért több mint 40 ezer eurót fizetett a vevő.

 

A legtöbbet két kitüntetés ért, ezek Rudolf trónörökös Erzsi lányának hanyatékából kerültek elő: mindkét kitüntetést (egy mexikói császárit és a San Carlos lovagrendét) egykoron Ferenc József meggyilkolt testvére, Miksa mexikói császár viselte. Ezekért összesen több, mint 300 ezer eurót fizetett a vásárló.

 

NYITÓKÉP: Ferenc József elárverezett kalapja / Dorotheum, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás