+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 22. csütörtök, 13:52
Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa a kínai koronavírus tombolása közben is ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus-járvány második hullámának várható decemberi tetőzése miatt Budapesten mégsem tartják meg idén a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt, és hasonlóra jutott az észak-olaszországi német autonóm tartomány, Dél-Tirol vezetése is. Sőt, Ausztrián belül is vannak óvatosabb tartományi vezetések: Alsó-Ausztriában (Niederösterreich) például mindegyiket lemondták.

 

Bécsben azonban nem adják ennyire könnyen a hagyományaikat: csütörtökön közzétették azon 18 bécsi karácsonyi vásár listáját, ahol biztonsági előírásokkal ugyan, legkorábban november 13-ától kezdve az advent teljes időszakában bárki átengedheti magát egy kicsit az ünnep forraltboros hangulatának. 

 

A szabályok világosak: az összes vásár teljes területén szájmaszkban kell lennie mind az eladóknak, mind a vendégeknek (az arcpajzs felejtős, azt Ausztria eleve be is tiltja), azt csak és kizárólag bizonyos, étel-italfogyasztásra külön kijelölt helyeken lehet levenni. Azaz igen, még a konténervécékben és mosdók belsejében is kötelező a maszk.

 

Noha Magyarországon a legtöbb embernek alapvetően a bécsi városháza előtti tömegiszonyos, giccses, főleg kelet-európai turisták által látogatott Christkindlmarkt jut eszébe, nem győzzük hangsúlyozni, hogy még idén is 18 karácsonyi vásár lesz Bécsben: a helyieknek rendre van is egy titkos tippje, egy olyan karácsonyi vásár, amelyen a dekoráció és a környezet különösen szép, és az étel- és italkínálat túlmutat a logózott bögrébe öntött forró bolti puncson.

 

Mivel Bécsben az adventi szezonban megszokott tömegturizmus idén kiesik, ezért akár még a városháza előtti vásár is hangulatos lehet.

 

A bécsi gazdasági kamaránák mégis úgy készülnek, hogy a legtöbb érdeklődő továbbra is ezt a helyszínt akarja majd felkeresni, ezért erre a vásárra külön biztonsági intézkedéseket hoztak. Mégpedig ezeket:

 

+ Lámpát szerelnek fel minden bejárathoz, és csak zöld jelzés esetén lehet bemenni a vásár területére, ekkor tudják ugyanis garantálni, hogy annyi ember van bent, amennyi még tudja tartani az egyméteres távolságot egymástól.

 

Noha webkamerák eddig is voltak a városháza előtti karácsonyi vásáron, ezt a biztonságiak most külön fogják figyelni, ezek alapján döntik ugyanis el, hogy pirosra vagy épp zöldre rakják-e a bejáratnál lévő lámpát. A vásár területén mindeközben a hangulat kedvéért angyalszárnyas biztonsági őrök hívják fel az emberek figyelmét a járványügyi előírások betartására. A távolságtartás betartására az aszfaltra festett jelzések is felhívják majd az emberek figyelmét.

 

+ Hogy több legyen a hely, és tartható legyen az egyméteres biztonsági távolság, az eddig megszokott 150 árusstand helyett idén csak 115 lesz. Ennek persze az is az oka részben, hogy többen le is mondták már előre a vásáron való részvételt a bizonytalan járványhelyzetre hivatkozva. 

 

A vásár közvetlen közelségében lesz egy tesztelőstand is, ahol egy magáncégnél bárki letesztelheti magát a kínai koronavírusra.

 

A többi karácsonyi vásárról egyelőre annyit tudunk, hogy lesz, ahol nem lépnek fel zenészek, míg a schönbrunni kastély előttinél felállítanak egy forgalomszámlálót annak érdekében, hogy ne legyen egyszerre túl sok ember a vásár területén.

 

Itt a Kurier felsorolta mind a 18 bécsi karácsonyi vásár nevét, pontos helyszínét és várható nyitvatartási idejét is. Jó puncsozást!

 

FOTÓ: Bwag / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás