+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 22. csütörtök, 13:52
Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa a kínai koronavírus tombolása közben is ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus-járvány második hullámának várható decemberi tetőzése miatt Budapesten mégsem tartják meg idén a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt, és hasonlóra jutott az észak-olaszországi német autonóm tartomány, Dél-Tirol vezetése is. Sőt, Ausztrián belül is vannak óvatosabb tartományi vezetések: Alsó-Ausztriában (Niederösterreich) például mindegyiket lemondták.

 

Bécsben azonban nem adják ennyire könnyen a hagyományaikat: csütörtökön közzétették azon 18 bécsi karácsonyi vásár listáját, ahol biztonsági előírásokkal ugyan, legkorábban november 13-ától kezdve az advent teljes időszakában bárki átengedheti magát egy kicsit az ünnep forraltboros hangulatának. 

 

A szabályok világosak: az összes vásár teljes területén szájmaszkban kell lennie mind az eladóknak, mind a vendégeknek (az arcpajzs felejtős, azt Ausztria eleve be is tiltja), azt csak és kizárólag bizonyos, étel-italfogyasztásra külön kijelölt helyeken lehet levenni. Azaz igen, még a konténervécékben és mosdók belsejében is kötelező a maszk.

 

Noha Magyarországon a legtöbb embernek alapvetően a bécsi városháza előtti tömegiszonyos, giccses, főleg kelet-európai turisták által látogatott Christkindlmarkt jut eszébe, nem győzzük hangsúlyozni, hogy még idén is 18 karácsonyi vásár lesz Bécsben: a helyieknek rendre van is egy titkos tippje, egy olyan karácsonyi vásár, amelyen a dekoráció és a környezet különösen szép, és az étel- és italkínálat túlmutat a logózott bögrébe öntött forró bolti puncson.

 

Mivel Bécsben az adventi szezonban megszokott tömegturizmus idén kiesik, ezért akár még a városháza előtti vásár is hangulatos lehet.

 

A bécsi gazdasági kamaránák mégis úgy készülnek, hogy a legtöbb érdeklődő továbbra is ezt a helyszínt akarja majd felkeresni, ezért erre a vásárra külön biztonsági intézkedéseket hoztak. Mégpedig ezeket:

 

+ Lámpát szerelnek fel minden bejárathoz, és csak zöld jelzés esetén lehet bemenni a vásár területére, ekkor tudják ugyanis garantálni, hogy annyi ember van bent, amennyi még tudja tartani az egyméteres távolságot egymástól.

 

Noha webkamerák eddig is voltak a városháza előtti karácsonyi vásáron, ezt a biztonságiak most külön fogják figyelni, ezek alapján döntik ugyanis el, hogy pirosra vagy épp zöldre rakják-e a bejáratnál lévő lámpát. A vásár területén mindeközben a hangulat kedvéért angyalszárnyas biztonsági őrök hívják fel az emberek figyelmét a járványügyi előírások betartására. A távolságtartás betartására az aszfaltra festett jelzések is felhívják majd az emberek figyelmét.

 

+ Hogy több legyen a hely, és tartható legyen az egyméteres biztonsági távolság, az eddig megszokott 150 árusstand helyett idén csak 115 lesz. Ennek persze az is az oka részben, hogy többen le is mondták már előre a vásáron való részvételt a bizonytalan járványhelyzetre hivatkozva. 

 

A vásár közvetlen közelségében lesz egy tesztelőstand is, ahol egy magáncégnél bárki letesztelheti magát a kínai koronavírusra.

 

A többi karácsonyi vásárról egyelőre annyit tudunk, hogy lesz, ahol nem lépnek fel zenészek, míg a schönbrunni kastély előttinél felállítanak egy forgalomszámlálót annak érdekében, hogy ne legyen egyszerre túl sok ember a vásár területén.

 

Itt a Kurier felsorolta mind a 18 bécsi karácsonyi vásár nevét, pontos helyszínét és várható nyitvatartási idejét is. Jó puncsozást!

 

FOTÓ: Bwag / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás