+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 16. péntek, 16:14
A szlovén kormány kijelölte azon régiókat, ahol nem csak szigorú járványügyi szabályokat vezet be, de ahonnan csak kivételes esetekből lehet akár csak az ország más részeire is utazni.

Péntektől érvényesek a szigorú új járványügyi szabályok, amelyeket a ljubljanai (laibachi) kormány elrendelt. Ezek értelmében az országot alkotó 12 statisztikai régióból hétben az utcán is kötelező lesz a szájkmaszk viselete, korlátozzák a szabadtéri sporttevékenységeket, tilosak lesznek a tíz fő feletti összejövetelek.

 

Szlovéniában akkor számít egy régió „vörösnek“, azaz veszélyesnek, ha a százezer főre vetített fertőzések száma meghaladja a 140-et. Ennek értelmében ma valamennyi közép-szlovéniai régió, köztük Ljubljana (Laibach) is ide tartozik. Nem került ilyen besorolásba azonban például a Tengermellék, a goriziai körzet. A Magyarországgal határos Muravidékre pénteken délután terjesztette ki a kormány a korlátozást.

 

A TENGERMELLÉK ÉS A MURAVIDÉK PÉNTEKIG NEM VOLT RÉSZE A VÖRÖS ZÓNÁKNAK, MOSTANRA A TENGERMELLÉK SZABAD CSAK. FOTÓ: VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE / FB

 

A korlátozások részét képezi az is, hogy a „vörös zónákból“ nem lehet kiutazni. Aleš Hojs szlovén belügyminiszter azonban bejelentett pár korlátozást: akinek például a munkája, esetleg mezőgazdasági vagy erdészeti tevékenysége miatt át kell mennie egy másik régióba, az megteheti.

 

A kétmilliós Szlovéniában jelenleg majdnem eléri az 5500-at az aktív esetek száma. A járvány tavaszi kirobbanása óta eddig összesen 11 ezren kapták el a vírust, ami azt jelenti: a mostani közel 5500-as aktív szám az eddigi összes fertőzés fele. Szerdáról csütörtökre 834-gyel növekedett a fertőzöttek száma.

 

NYITÓKÉP: Janez Janša miniszterelnök szájmaszkban tart sajtótájékoztatót / JJ, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vádemeléshez az kell, hogy tisztázzák az Európai Parlamenttel, mi a helyzet Szájer mentelmi jogával, mondta a szóvivő az Azonnalinak.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás