+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 16. péntek, 16:14
A szlovén kormány kijelölte azon régiókat, ahol nem csak szigorú járványügyi szabályokat vezet be, de ahonnan csak kivételes esetekből lehet akár csak az ország más részeire is utazni.

Péntektől érvényesek a szigorú új járványügyi szabályok, amelyeket a ljubljanai (laibachi) kormány elrendelt. Ezek értelmében az országot alkotó 12 statisztikai régióból hétben az utcán is kötelező lesz a szájkmaszk viselete, korlátozzák a szabadtéri sporttevékenységeket, tilosak lesznek a tíz fő feletti összejövetelek.

 

Szlovéniában akkor számít egy régió „vörösnek“, azaz veszélyesnek, ha a százezer főre vetített fertőzések száma meghaladja a 140-et. Ennek értelmében ma valamennyi közép-szlovéniai régió, köztük Ljubljana (Laibach) is ide tartozik. Nem került ilyen besorolásba azonban például a Tengermellék, a goriziai körzet. A Magyarországgal határos Muravidékre pénteken délután terjesztette ki a kormány a korlátozást.

 

A TENGERMELLÉK ÉS A MURAVIDÉK PÉNTEKIG NEM VOLT RÉSZE A VÖRÖS ZÓNÁKNAK, MOSTANRA A TENGERMELLÉK SZABAD CSAK. FOTÓ: VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE / FB

 

A korlátozások részét képezi az is, hogy a „vörös zónákból“ nem lehet kiutazni. Aleš Hojs szlovén belügyminiszter azonban bejelentett pár korlátozást: akinek például a munkája, esetleg mezőgazdasági vagy erdészeti tevékenysége miatt át kell mennie egy másik régióba, az megteheti.

 

A kétmilliós Szlovéniában jelenleg majdnem eléri az 5500-at az aktív esetek száma. A járvány tavaszi kirobbanása óta eddig összesen 11 ezren kapták el a vírust, ami azt jelenti: a mostani közel 5500-as aktív szám az eddigi összes fertőzés fele. Szerdáról csütörtökre 834-gyel növekedett a fertőzöttek száma.

 

NYITÓKÉP: Janez Janša miniszterelnök szájmaszkban tart sajtótájékoztatót / JJ, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kifejezés a Szovjetunió által megszállt területek határzárára, és a kelet-nyugati világ között feszülő ideológiai ellentétre egyaránt utalt. De honnan származik ez a név?

A bölcsődéket nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok nőnap után zárnak, míg „az élethez nem szükséges” szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás