+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 20. kedd, 13:06
Mivel a koronavírus-válság miatt délnyugati szomszédunknál mostanra csak a tengerparti régiói lakosai utazhatnak szabadon, az ország nagy részében nemcsak a belföldi közlekedés, de gyakorlatilag az ország elhagyása is csak kivételes esetekben lehetséges.

Amint arról az Azonnali beszámolt: Szlovéniában a növekvő koronavírus-esetszámok miatt gyakorlatilag az ország egésze azon vörös zónába került, ahonnan

 

az utazás az országon belül is csak szigorú korlátozások között lehetséges,

 

mondjuk munkavégzés vagy mezőgazdasági cél miatt.

 

Mostanra egyedül a tengermelléki régió maradt „narancssárga“ besorolású, azaz a Koper (Capodistria) központú régió lakosai utazhatnak már csak szabadon. Amint arra a szlovén tévé olasz adása felhívta a figyelmet: ez azt is jelenti, hogy jelenleg

 

Szlovéniában a határok is gyakorlatilag a legtöbb ember előtt zárva vannak,

 

elvégre, aki nem határmenti régióban él, az nem tud eljutni a határig se. A szlovén tévé arra is emlékeztetett, hogy például ma Triesztbe csak a tengermelléki régióból lehet utazni.

 

Jelenleg a kétmilliós Szlovéniában meghaladja a hétezret az aktív esetek száma. A koronavírus-járvány tavaszi kirobbanása óta összesen kevesebb, mint 14 ezer esetet regisztráltak, ami azt jelenti:

 

a mostani aktív fertőzöttek a tavasz óta regisztrált összes fertőzött felét teszik ki.

 

A szlovén ellenzék szerint a járvány a Janša-kormány nyári tétlensége miatt robbant be ennyire most. Jani Möderndorfer, a liberális Marjan Šarec Lista képviselője szerint például Szlovénia a nyáron nem zárta le időben a határait Horvátország felé. Janez Janša jobboldali kormányfő viszont optimista, szerinte a járvány „el fog múlni“, és „Szlovénia a győztesek közé fog tartozni“.

 

UPDATE: Szlovéniában bevezetik a fertőzésszám növekedése miatt az éjszakai kijárási tilalmat: már este 9 után reggel 6-ig tilos lesz utcára menni, csak bizonyos kivételes esetekben lehet utcán tartózkodni.

 

NYITÓKÉP: Janez Janša miniszterelnök szájmaszkban tart sajtótájékoztatót / JJ, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás