+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 20. kedd, 13:06
Mivel a koronavírus-válság miatt délnyugati szomszédunknál mostanra csak a tengerparti régiói lakosai utazhatnak szabadon, az ország nagy részében nemcsak a belföldi közlekedés, de gyakorlatilag az ország elhagyása is csak kivételes esetekben lehetséges.

Amint arról az Azonnali beszámolt: Szlovéniában a növekvő koronavírus-esetszámok miatt gyakorlatilag az ország egésze azon vörös zónába került, ahonnan

 

az utazás az országon belül is csak szigorú korlátozások között lehetséges,

 

mondjuk munkavégzés vagy mezőgazdasági cél miatt.

 

Mostanra egyedül a tengermelléki régió maradt „narancssárga“ besorolású, azaz a Koper (Capodistria) központú régió lakosai utazhatnak már csak szabadon. Amint arra a szlovén tévé olasz adása felhívta a figyelmet: ez azt is jelenti, hogy jelenleg

 

Szlovéniában a határok is gyakorlatilag a legtöbb ember előtt zárva vannak,

 

elvégre, aki nem határmenti régióban él, az nem tud eljutni a határig se. A szlovén tévé arra is emlékeztetett, hogy például ma Triesztbe csak a tengermelléki régióból lehet utazni.

 

Jelenleg a kétmilliós Szlovéniában meghaladja a hétezret az aktív esetek száma. A koronavírus-járvány tavaszi kirobbanása óta összesen kevesebb, mint 14 ezer esetet regisztráltak, ami azt jelenti:

 

a mostani aktív fertőzöttek a tavasz óta regisztrált összes fertőzött felét teszik ki.

 

A szlovén ellenzék szerint a járvány a Janša-kormány nyári tétlensége miatt robbant be ennyire most. Jani Möderndorfer, a liberális Marjan Šarec Lista képviselője szerint például Szlovénia a nyáron nem zárta le időben a határait Horvátország felé. Janez Janša jobboldali kormányfő viszont optimista, szerinte a járvány „el fog múlni“, és „Szlovénia a győztesek közé fog tartozni“.

 

UPDATE: Szlovéniában bevezetik a fertőzésszám növekedése miatt az éjszakai kijárási tilalmat: már este 9 után reggel 6-ig tilos lesz utcára menni, csak bizonyos kivételes esetekben lehet utcán tartózkodni.

 

NYITÓKÉP: Janez Janša miniszterelnök szájmaszkban tart sajtótájékoztatót / JJ, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás