+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 6. kedd, 08:57
Az ír kormányfő az egészségügyi szakemberek tanácsai helyett az üzleti élet szereplőire hallgat.

A hárompárti ír kormánykoalíció miniszterelnöke, Micheál Martin egészségügyi tanácsadói a koronavírus írországi terjedése miatt az ország négyhetes lezárását tanácsolták, ő azonban figyelembe vette az üzleti élet szereplőinek figyelmeztetését is. Ezek alapján pedig úgy ítélte meg, a tavaszihoz hasonló szigorú kijárási korlátozások – amelyekhez hasonlót március közepétől tartottak fenn, és májusban kezdtek enyhíteni – túl súlyos károkat okoznának az ország gazdaságának.

 

„Úgy döntöttük, jelenleg nem fogunk bele átfogó lezárásokba. Életek és megélhetések megvédéséről is szó van – nem csinálhatjuk egyiket a másik nélkül”

 

fogalmazott Martin az ír közszolgálati televízióban hétfőn este, amit a Politico szemlézett.

 

A kormány egészségügyi tanácsadói úgynevezett ötös szintű korlátozások bevezetését kérték, mondván „ez az egyetlen lehetőség a vírus megfékezésére úgy, hogy közben az iskolák továbbra is működhetnek” – az ír szabályozások szerint az ötös szintű korlátozások a legszigorúbbak, ekkor az iskolákon és a létfontosságú szolgáltatások üzemeltetőin kívül gyakorlatilag mindent lezárnak az országban.

 

A szakemberek aggodalma érthető, mert Írországban az aktív koronavírus-fertőzött esetek száma az utóbbi két hétben rohamosan növekedett: két héttel ezelőtt, szeptember 22-én 8294-en állt az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, október 5-én pedig már átlépte a 13 ezret. Az utóbbi napokban rendre 400-600 közötti új fertőzést regisztrálnak az írek.

 

„Létfontosságú, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a jelenlegi járványgörbét lefékezzük” – mondta Tony Holohan tiszti főorvos, aki a júliustól emelkedő fertőzésszámok miatt érvelt a legszigorúbb korlátozások bevezetése mellett, és arra figyelmeztette az íreket, hogy „csökkentsék minimálisra” a társasági érintkezéseiket.

 

Ennek ellenére döntött úgy az ír kormány, hogy az ötös helyett csak hármas szintű óvintézkedéseket vezet be: ennek értelmében 25 főre korlátozzák a temetéseken és esküvőkön résztvevők számát, nem rendezhetőek amatőr sportesemények, a miséket csak online celebrálhatják és a legtöbb társasági összejövetelt is megtiltják.

 

Az ír kormány a járvány kezdete óta először nem cselekszik az egészségügyi szakemberek tanácsainak megfelelően.

 

A mérleg másik serpenyőjében ugyanis gazdasági megfontolások vannak: közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy komolyabb lezárások súlyos problémákat okozhatnak a gazdaságnak, amely már így is 20 milliárd eurós hiányt hozott össze 2020-ra.

 

Az Éttermek Szövetsége pedig úgy becsülte, 180 ezer munkahely kerülhetne veszélybe az ötös szintű korlátozásokkal.

 

Az új szabályok értelmében ugyanakkor – bár a társasági élet kerülését kérik az emberektől – Dublinon kívül 4000 kocsma maradhat nyitva, és az éttermek is fogadhatnak vendégeket. Az ország többi részéhez képest a fővárosban szigorúbbak voltak a korlátozások: ott március óta nem nyithatnak ki a kocsmák, az éttermek pedig csak a teraszon szolgálhatják ki a vendégeket.

 

NYITÓKÉP: A dublini Grafton Street

FOTÓ: Donaldytong / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás