+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát & Petróczi Rafael
2020. október 1. csütörtök, 16:42
A mai nappal az egyetem oktatóinak 60 százaléka sztrájkba lép, a hallgatók pedig most már a Szentkirályi utcában lévő épületet is elfoglalták. A sztrájkoló oktatók képviselője az Azonnali kérdésére elmondta: gulyáságyút és aprófát visznek a hallgatóknak, hogy legyen miben megfőzni a paprikás krumplit.

Csütörtökön délután három órakor közös sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói. Elsőnek Németh Gábor, az SZFE sztrájkbizottságának tagja szólalt meg, aki elmondta: 

 

az egyetem oktatóinak 60 százaléka sztrájkba lépett, és mivel ma is eredménytelenül zárult az egyeztetés a felek között, a sztrájkot holnap is folytatják.

 

A sztrájkot a külsős oktatók közül is sokan támogatják, de ők hivatalosan ebben nem vehetnek részt. A sztrájkbizottság után a hallgatók képviselői beszéltek, akik elmondták: az SZFE alapítványa által újonan kijelölt rektorhelyetteseket is illegitimnek tartják, ezért 

 

az éjjel az egyetem Szentkirályi utcai épülete elé is őrséget állítottak,

 

így sem a Vas utcai, sem a Szentkirályi utcai épületbe nem lesz bejárása az általuk el nem ismert kuratórium által kijelölt személyeknek. A hallgatók képviselője azt is elmondta, hogy a blokádot egészen addig fenntartják, amíg a minisztérium nem teljesíti a követeléseiket. Jó hírnek tartják azonban, hogy az oktatási jogok biztosa, dr. Aáry-Tamás Lajos vizsgálatott indított az SZFE ügyében a panaszuk alapján.

 

Gulyáságyú és tűzifa

 

Az oktatókat és a hallgatókat képviselők ezúttal a sajtó kérdéseire is válaszoltak. Az Azonnali kérdéseire a hallgatók elmondták, hogy a Rákóczi úti Színházművészeti Intézet épületének elfoglalását nem tervezik. Felvetésünkre, hogy nem tartanak -e attól, hogy az új vezetőség a mostani tanári kart kirúgja, és lojális tanári gárdát vesznek fel a helyükre, a hallgatók elmondták, hogy a Munka törvénykönyvét az új vezetőségnek is be kell tartania, így ezt nem tehetik meg olyan könnyen. A hallgatóknak az újonnan kinevezett rektorhelyettesek személyével nincs bajuk, pusztán a kinvezésük módjával, és az őket kinevező, a hallgatók által illegitimnek tartott kuratóriummal.

 

A hallgatókat és a tanárokat arról is kérdeztük, hogy milyen jellegű együttműködés van a sztrájkba lépő tanárok és a blokádot szervező tanárok között. A hallgatók elmondták, hogy a két csoport egységben van, és a tanárok sztrájkja az ő blokádjuk üzenetét csak erősíti, és a hallgatók lehetőséget adnak a tanároknak arra, hogy részt vehessenek a blokádban. Németh Gábor, a tanárok sztrájkbizottságának képviselője kérdésünkre egy példával érzékeltette, hogyan zajlik ez az együttműködés:

 

„Fölszólítottak, hogy holnap hozzak be egy ágyút. Van a kertemben egy gulyáságyú, ők meg paprikás krumplit szeretnének főzni. Ez szerintem az együttműködés kimagasló formája lesz, abban az esetben, ha befér a csomagtartómba."

 

Németh Gábor szerint nem csak ő segít, Marosvölgyi Judit például aprófát fog hozni.

 

Teljesítenék a szemesztert, a pénz nem érdekli őket

 

A HírTV az oktatás kereteiről kérdezte az SZFE hallgatóit, és arról, hogyan tudják majd teljesíteni a szemesztert. A diákok képviselője szerinte igyekeznek a „tanköztársaság" keretein belül bizonyos fontos kurzusokat megtartani, de az oktatói sztrájk alatt a „tanköztársaság" is szünetel. Szerintük a kialakult patthelyzetért a minisztérium és a kuratórium a felelős, a labda az ő oldalukon pattog.

 

A hallgatók a HVG kérdésére elmondták: jelenleg az oktatási jogok biztosában bíznak, akitől arra számítanak, hogy felszólítja a minisztériumot a kuratórium lemondatására. Arra az újságírói felvetésre, hogy mit szólnak a kormány által csütörtökön bejelentett hárommilliárdos, megduplázott egyetemi költségvetéshez, a hallgatók képviselője így reagált:

 

„Itt most egy jogsértő helyzetben állunk, erre egy pénzügyi bejelentéssel válaszolni nem éppen etikus."

 

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

 

A sajtótájékoztatóról élőben közvetítettünk, itt nézhetitek vissza:

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás