Egységben vagyunk! – az SZFE hallgatói és oktatói az Azonnalinak

2020.10.01. 16:42

A mai nappal az egyetem oktatóinak 60 százaléka sztrájkba lép, a hallgatók pedig most már a Szentkirályi utcában lévő épületet is elfoglalták. A sztrájkoló oktatók képviselője az Azonnali kérdésére elmondta: gulyáságyút és aprófát visznek a hallgatóknak, hogy legyen miben megfőzni a paprikás krumplit.

Egységben vagyunk! –  az SZFE hallgatói és oktatói az Azonnalinak

Csütörtökön délután három órakor közös sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói. Elsőnek Németh Gábor, az SZFE sztrájkbizottságának tagja szólalt meg, aki elmondta: 

az egyetem oktatóinak 60 százaléka sztrájkba lépett, és mivel ma is eredménytelenül zárult az egyeztetés a felek között, a sztrájkot holnap is folytatják.

A sztrájkot a külsős oktatók közül is sokan támogatják, de ők hivatalosan ebben nem vehetnek részt. A sztrájkbizottság után a hallgatók képviselői beszéltek, akik elmondták: az SZFE alapítványa által újonan kijelölt rektorhelyetteseket is illegitimnek tartják, ezért 

az éjjel az egyetem Szentkirályi utcai épülete elé is őrséget állítottak,

így sem a Vas utcai, sem a Szentkirályi utcai épületbe nem lesz bejárása az általuk el nem ismert kuratórium által kijelölt személyeknek. A hallgatók képviselője azt is elmondta, hogy a blokádot egészen addig fenntartják, amíg a minisztérium nem teljesíti a követeléseiket. Jó hírnek tartják azonban, hogy az oktatási jogok biztosa, dr. Aáry-Tamás Lajos vizsgálatott indított az SZFE ügyében a panaszuk alapján.

Gulyáságyú és tűzifa

Az oktatókat és a hallgatókat képviselők ezúttal a sajtó kérdéseire is válaszoltak. Az Azonnali kérdéseire a hallgatók elmondták, hogy a Rákóczi úti Színházművészeti Intézet épületének elfoglalását nem tervezik. Felvetésünkre, hogy nem tartanak -e attól, hogy az új vezetőség a mostani tanári kart kirúgja, és lojális tanári gárdát vesznek fel a helyükre, a hallgatók elmondták, hogy a Munka törvénykönyvét az új vezetőségnek is be kell tartania, így ezt nem tehetik meg olyan könnyen. A hallgatóknak az újonnan kinevezett rektorhelyettesek személyével nincs bajuk, pusztán a kinvezésük módjával, és az őket kinevező, a hallgatók által illegitimnek tartott kuratóriummal.

A hallgatókat és a tanárokat arról is kérdeztük, hogy milyen jellegű együttműködés van a sztrájkba lépő tanárok és a blokádot szervező tanárok között. A hallgatók elmondták, hogy a két csoport egységben van, és a tanárok sztrájkja az ő blokádjuk üzenetét csak erősíti, és a hallgatók lehetőséget adnak a tanároknak arra, hogy részt vehessenek a blokádban. Németh Gábor, a tanárok sztrájkbizottságának képviselője kérdésünkre egy példával érzékeltette, hogyan zajlik ez az együttműködés:

„Fölszólítottak, hogy holnap hozzak be egy ágyút. Van a kertemben egy gulyáságyú, ők meg paprikás krumplit szeretnének főzni. Ez szerintem az együttműködés kimagasló formája lesz, abban az esetben, ha befér a csomagtartómba."

Németh Gábor szerint nem csak ő segít, Marosvölgyi Judit például aprófát fog hozni.

Teljesítenék a szemesztert, a pénz nem érdekli őket

A HírTV az oktatás kereteiről kérdezte az SZFE hallgatóit, és arról, hogyan tudják majd teljesíteni a szemesztert. A diákok képviselője szerinte igyekeznek a „tanköztársaság" keretein belül bizonyos fontos kurzusokat megtartani, de az oktatói sztrájk alatt a „tanköztársaság" is szünetel. Szerintük a kialakult patthelyzetért a minisztérium és a kuratórium a felelős, a labda az ő oldalukon pattog.

A hallgatók a HVG kérdésére elmondták: jelenleg az oktatási jogok biztosában bíznak, akitől arra számítanak, hogy felszólítja a minisztériumot a kuratórium lemondatására. Arra az újságírói felvetésre, hogy mit szólnak a kormány által csütörtökön bejelentett hárommilliárdos, megduplázott egyetemi költségvetéshez, a hallgatók képviselője így reagált:

„Itt most egy jogsértő helyzetben állunk, erre egy pénzügyi bejelentéssel válaszolni nem éppen etikus."

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

A sajtótájékoztatóról élőben közvetítettünk, itt nézhetitek vissza:

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől
Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek