+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. szeptember 28. hétfő, 12:31
Az olténiai Deveseluban inkább szavaztak egy halottra, mint a másik két jelöltre.

Noha Ion Aliman, az olténiai Deveselu település polgármestere szeptember 17-én meghalt a koronavírus következtében, a falu lakói a szeptember 27-i romániai helyhatósági választáson újra megszavazták polgármesternek. A nevében szociáldemokrata PSD-ben politizáló

 

Aliman 1057 voksot kapott az 1600 leadott szavazatból. A neve azért maradt rajta a szavazólapon, mert azt addigra már kinyomtatták.

 

Deveselu már csak azért is érdekes helyszín, mert a falu határában működik a NATO európai légvédelmi rendszerének egyik sarokpontját jelentő katonai támaszpont, aminek felszámolását tavaly februárban Oroszország külön kérte. A román Digi24 hírtelevízió a helyszínen is utánajárt, mi áll a bizarr választási történés hátterében. 

 

 

Nicolae Dobre, a település alpolgármestere azzal kezdte, hogy szerinte egyáltalán nem történt semmi bizarr dolog a faluban, és eleve, ő maga is a tizenegy napja halott polgármesterre szavazott: „Rajta maradt a neve a szavazólapon, így megvolt a joga arra, hogy választható legyen. Ez egy jogi szituáció. Az emberek ezt meg is értették. (...) Ez nem egy bizarr helyzet, ez a valóság!” Az alpolgármester – aki a polgármester halála miatt ideiglenesen átveszi a falu vezetését, és a következő választáson maga is rajthoz áll – úgy véli, inkább el kellene gondolkodni az eseten: az emberek ugyanis inkább szavaztak egy halottra, mint másik két jelöltre. Szerinte ez azt jelzi, hogy az emberek egy PSD-s jelöltre vágytak, aki bizony nem más, mint ő maga.

 

Alimant szeptember 4-én tesztelték pozitívan Covid-19-re, majd bevitték a caracali kórházba, és mikor állapota súlyosbodott, egy bukaresti kórházba szállították át. Ott is halt meg szeptember 17-én.

 

Vasárnap, a választás estéjén a falubeliek, miután leszavaztak rá, a temetőben is felkeresték az elhunyt polgármester sírját.

 

„Szeptember 27-e lett volna a születésnapja. Az emberek le akarták róni előtte a tiszteletüket, és jelezni neki: folytatni fogják, akit elkezdett. Ez spontán történés volt, senki sem irányította őket, az emberek tényleg szerették őt!” – fogalmazott az alpolgármester. 

 

FOTÓ: Deveselu másik nevezetessége a NATO-bázis mellett: a kúria romja. Fotó: Anca Raluca Majaru / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás