+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. szeptember 22. kedd, 10:55
Noha a belgrádi parlamentbe bekerült pártok közül alapvetően mindenki kormányozna a Szerb Haladó Párttal, Vučićnak nem sürgős, hogy felálljon az új kormány.

A június 21-i, a szerb ellenzék nagyrésze által bojkottált parlamenti választáson nagy többséggel nyert Aleksandar Vučić szerb elnök pártja, a Szerb Haladó Párt. A 2008-ban a Vojislav Šešelj radikális pártjából kilépő politikusok pártja 60,65 százalékot kapott, ezzel a Szkupstinában, a belgrádi parlamentben a 250 képviselői hely közül 188 az övék. A többi pedig a különböző szövetségeseiké: az eddig velük kormányzó Milosevic-utódpárt szocialistáknak 32 mandátuma van, a Vajdasági Magyar Szövetségnek 9, a többi kisebbségi pártnak pedig 10. Plusz ott van Aleksandar Šapić, a 11 mandátummal rendelkező vízilabdázó hazafias mozgalma, amely magát ugyan középutasnak tartja, de a hírek szerint nem mondana nemet, ha helyet kapna pártja a kormányban.

 

Vučićék egyedül is kényelmesen kormányt tudnának alakítani, a többiekkel együtt pedig akár a 100 százalékos többségük is meglenne. De mégsem történik semmi június vége óta.

 

A választás után az elnök azt ígérte, új miniszterei augusztus 25-ig leteszik az esküjüket. Augusztus 7-én már arról beszélt, a tárgyalások második körében vannak, és bizony lesznek, akik ellenzéki szerepbe kényszerülnek. Napokkal a saját magának kitűzött dátum előtt Vučić ezt arra módosította, hogy majd szeptember 7-ét követően lesz szó kormányalakításról, őt lesznek szívesen békén hagyni ezzel, amíg Brüsszelben és Washingtonban tárgyal Koszovóról.

 

De nem nagyon volt szó róla. Ivica Dačić külügyminiszter, az eddigi koalíciós partner Szerbiai Szocialista Párt elnöke hétfőn arról nyilatkozott, hogy majd csak szeptember 25-e után folytatódnak a kormányalakítást érintő tárgyalások, addig mindenféle, Washingtonban aláírt megállapodások teljesítésével lesznek elfoglalva potenciális koalíciós partnerek és a kormány tagjai.

 

Papíron november 3. a kormányalakítás alkotmányos határideje.

 

Maga Vučić azt mondja, nem kell sietni a kormányalakítással, mások, főleg elemzők pedig azt, hogy azért nem is siet, mert 2022-es stratégiáján gondolkodik. Akkor tartanák ugyanis mind az elnökválasztást, mind a belgrádi helyhatósági választást. Az elnököt utóbbi izgatja: ha ugyanis pártja elveszíti a fővárost, az szimbolikusan meggyengítené a hatalmát. Hogy Belgrád mennyire fontos az elnöknek, mutatja, hogy 2008-ban Vučić is elindult a főpolgármesterségért, ám akkor Dragan Đilas, a mai bojkottpárti ellenzék vezére legyőzte őt – a politikus erről az Azonnalinak júniusban úgy beszélt, hogy ő az egyetlen, aki legyőzte Vučićot, és még mindig él. A szerb ellenzék eleve a fővárosban a legerősebb, és a választási bojkottra való felhívás is itt hatott leginkább: miközben országosan 48,88 százalékos volt a választási részvétel, Belgrádban csak 35 százalékos.

 

Vagyis a kormánypárt akkor tudná maximalizálni a belgrádi esélyeit, ha egyszerre tartanák mind az elnök-, mind a fővárosi helyhatósági, mind a parlamenti választást 2022-ben.

 

Nem véletlenül lengette be Vučić, hogy lehet, hogy egy ún. koncentrációs kormányt kér majd fel, amelyben minden parlamenti párt delegálhat embert. Ez a kormány ugyanis 2022-ig kormányozna csak, az előrehozott választásig. Dušan Mašić újságíró nemrég az egyik tévében úgy kommentálta a kormányalakítást, hogy teljesen irreleváns, kiből mikor lesz miniszterelnök, ahogy az is, hány miniszter lesz a kormányban, és az is, kik lesznek ők. Ami egyedül számít szerinte, az az, amit az elnök az egésszel üzenni akar: hogy minden az ő kezében fut össze.

 

Rastislav Dinić politikai elemző is hasonlóról beszélt korábban az Azonnalinak. Szerinte a kormányalakítás elcsúsztatása szokásos módszer a szerb elnök részéről, amire a koronavírus-járvány miatt most ráadásul még külön szüksége is van, hiszen ha nincs kormány, nincs világos intézményi felelősség az esetlegesen rossz lépésekért. 

 

FOTÓ: Aleksandar Vučić / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás