+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. szeptember 14. hétfő, 18:08
A koronavírus kinyírta a mindent ellepő és élvezhetetlenné tévő tömegturizmust, így Firenze ismét a helyieké és azon kevés turistáé, akit nem zavar az utazással járó kicsit több kényelmetlenség. Fotókon mutatjuk, mennyire feltűnő lett hirtelen, hogy lehet érdemben mozogni a belvárosban!

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ELŐTT A TÖMEGTURIZMUS SZABÁLYOSAN LETAROLTA FIRENZÉT: AKKORA VOLT A TÖMEG AZ EGYÉBKÉNT SEM VALAMI KICSI RENESZÁNSZ BELVÁROSBAN, HOGY SZABÁLYOSAN KÜZDENI KELLETT, HOGY ELJUTHASSUNK EGYIK PONTBÓL A MÁSIKBA.

 

A JÁRVÁNYT KÖVETŐEN EZ MEGVÁLTOZOTT. AZ UTCÁK ÉS TEREK HIRTELEN SZELLŐSEK LETTEK, A BELVÁROST PEDIG ÚJRA A HELYIEK VETTÉK BIRTOKBA. PERSZE NEM TELJESEN: A TURIZMUS MIATT EGEKBE SZÖKÖTT INGATLANÁRAK MIATT RENGETEGEN KISZORULTAK INNEN. EZT SEMMI NEM JELZI JOBBAN A RENGETEG ÜRESEN ÁLLÓ AIRBNB-NÉL, ÉTTEREMNÉL, SZÁLLODÁNÁL, KOCSMÁNÁL ÉS KÁVÉZÓNÁL, HISZEN NINCSEN HELYI, AKI ITT ENNE, INNA VAGY LAKNA.

 

A VÁROS EZEN VÁLTOZTATNI SZERETNE, A BELVÁROST ÚJRA ÉLETTEL ÉS AZ OLASZOK SZÁMÁRA IS VONZÓ HELYEKKEL AKARJA MEGTÖLTENI. ILYEN PÉLDÁUL EZ A HELY IS: A HELYI PACALT, A LAMPREDOTTÓT ÁRULJÁK MINDENKI LEGNAGYOBB MEGELÉGEDÉSÉRE.

 

ADDIG IS RENGETEG BELFÖLDI TURISTA HASZNÁLJA KI AZ ALKALMAT, HOGY MEGNÉZZE FIRENZÉT. EZT A KÉPET A JÁRVÁNY ELŐTT LEHETETLEN LETT VOLNA NAPKÖZBEN ELKÉSZÍTENI, ITT UGYANIS TÖMEGEK VÁRAKOZTAK VOLNA, HOGY BEJUSSANAK AZ UFFIZI KÉPTÁRBA.

 

EZ A SOR MOST NAGYJÁBÓL EKKORA SZOKOTT LENNI. ONLINE ELŐRE FOGLALNI TERMÉSZETESEN MOST IS AJÁNLOTT. A GALÉRIA VISSZAJELZÉSEI ALAPJÁN MOST SOKKAL TÖBB IDŐT TÖLTENEK EL A TURISTÁK ODABENT, MINT KORÁBBAN, AMIKOR CSAK A TÖMEGGEL LEHETETT SODRÓDNI VÉNUSZ SZÜLETÉSÉTŐL REMBRANDT ÖNARCKÉPÉIG.

 

AZ UFFIZI IGAZGATÓJA AZON GONDOLKODIK, HOGYAN TUDJA MEGŐRIZNI A JÖVŐBEN IS AZT, HOGY A LÁTOGATÓKNAK ENNYI IDEJÜK LEGYEN NYUGALOMBAN VÉGIGJÁRNI A GYŰJTEMÉNYT. Ő UGYANIS ARRA KÉSZÜL, HOGY A TÖMEG ELŐBB-UTÓBB VISSZATÉR A VÁROSBA.

 

NAGYJÁBÓL EGYMILLIÁRD EURÓNYI KIESÉSSEL SZÁMOLTAK MÉG NYÁRON A FIRENZE KÖRNYÉKI, TURIZMUSRA ÉPÍTŐ VÁLLALKOZÁSOK ESETÉBEN IDÉNRE.

 

DARIO NARDELLA, FIRENZE POLGÁRMESTERE EGY, A VÁROS ÚJJÁSZÜLETÉSÉT CÉLZÓ PROJEKTET HÍVOTT ÉLETRE, AMI FIRENZE TURIZMUSÁT FENNTARTHATÓBB, AZ EGYNAPOS VÁROSNÉZÉSEKRE ALAPOZÓ TÖMEGTURIZMUS HELYETT A MINŐSÉGI IDŐTÖLTÉSRE HANGSÚLYT FEKTETŐ PROGRAMOKRA HELYEZNÉ. ELSŐ KÖRBEN MEGTILTOTTA, HOGY A BELVÁROSBA BE TUDJANAK JÖNNI AZ EGY NAPRA ÉRKEZŐ TURISTÁKAT SZÁLLÍTÓ BUSZOK.

 

A LÁTNIVALÓK ÍGY IS SOKAKAT VONZANAK, DE A SOROK MÁR BŐVEN KIÁLLHATÓK.

 

AZ ARNO PARTJÁN, ÉS A HÍRES PONTE VECCHION IS RENDKÍVÜL KELLEMES VÉGIGSÉTÁLNI. ITT KORÁBBAN SZINTÉN KÜZDENI KELLETT AKÁR CSAK EGY FOTÓÉRT IS.

 

ÍGY TÖRTÉNHET MEG AZ IS, HOGY A HÚSZMILLIOMODIK OKOSTELEFONOS FOTÓ HELYETT FIRENZÉHEZ SOKKAL INKÁBB PASSZOLÓ ALKOTÁSOK SZÜLETNEK A FOLYÓ PARTJÁN.

 

ILYEN LUXUST, HOGY CSAK ÚGY ÁLLDOGÁLJON VALAKI ENNÉL A KILÁTÁSNÁL, KORÁBBAN SENKI SEM ENGEDHETETT MEG MAGÁNAK. A MINDIG MINDENHOVÁ SIETŐ SIGHTSEEINGELŐK AZONNAL FÉLRELÖKTÉK VOLNA, HOGY ŐK IS HADD FOTÓZZANAK MÁR VÉGRE A HÍDRÓL.

 

NINCS TÜLEKEDÉS, NINCS TOLAKODÁS, NINCS SORBANÁLLÁS, CSAK LÁJKGYŰJTÉS.

 

A MAGÁT AZ INSTAGRAMRA A JÁRDASZEGÉLYEN FEKVŐ PASIJÁVAL FOTÓZTATÓ, PÖRGŐ-FORGÓ INFLUENSZERINA KORÁBBAN EL SE FÉRT VOLNA A DÓM ELŐTT ERRE A FOTÓRA.

 

NEKI IS TÖBB MUNKÁJA VOLT A COVID ELŐTT.

 

AZ EDDIG FŐLEG MINDENFÉLE BŐRÁRURA ÉPÍTETT KÍNÁLAT IS ÁTALAKULT.

 

A PITTI-PALOTA ELŐTT KIFEJEZETTEN LÉZENGENEK A TURISTÁK.

 

A LEGKÖZPONTIBB ÉTTERMEK SE VALAMI NÉPSZERŰEK MÁR.

 

AZ EGYNAPOS TURISTÁKRA BERENDEZKEDETT HELYEK KÖZÜL AKAD, AKI BEVETETTE A FEGYVERT, AMI LEGFELJEBB AZ AKCIÓS ÚJSÁGOK KÖZÖNSÉGÉT VONZZA.

 

MÁR CSAK AZÉRT IS, MERT FIRENZE SPECIALITÁSA, A TÉNYLEG JÓL ELKÉSZÍTETT (AZAZ A BELÜL MÉG EGÉSZEN NYERS) BISTECCA, A FIRENZEI STEAK ÉLVEZETI ÉRTÉKE NEHEZEN FOGALMAZHATÓ MEG PÉNZBEN. KÉT HÉT KARANTÉNT IS MEGÉR, HA JÓ A SZAKÁCS ÉS A HÚS.

 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás