+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. szeptember 13. vasárnap, 18:07
Semmi meglepetés nem történt a Párbeszéd tisztújító kongresszusán: az eddigi társelnökök, Karácsony Gergely és Szabó Tímea maradtak a vezetők, a sajtót pedig az udvarra engedték csak be. Ott megtudtuk: a ellenzék 2022-es közös programjába beraknák a havi 100 ezer forintos alapjövedelmet.

Vasárnap tartotta tisztújító kongresszusát a Párbeszéd, hogy a küldöttek döntsenek a következő társelnökök személyéről. A pártot eddig Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Szabó Tímea országgyűlési képviselő vezették. A kongresszuson csak a sajtótájékoztató volt nyilvános, így az épületbe nem is engedtek be, ezért a kiszolgálásról és a kávé hiányáról való beszámolóm elmarad.

 

SZELFIZÉS MÉG A TÁRSELNÖKÖK ÉRKEZTE ELŐTT

 

Mintegy negyven-ötven fő gyűlt össze a kongresszus helyszínének helyt adó épület kertjében, így bármennyire is szerettem volna élcelődni azon, hogy a sajtó munkatársai többen voltak, mint a párbeszédesek, ez végül nem teljesülhetett. Az viszont könnyen lehet, hogy a kongresszusi delegáltak egyben a Párbeszéd teljes párttagságát is jelentették.

 

A résztvevők a Párbeszéd-feliratos, pártlogós fehér pólójukban a szokásos öltönyös-nyakkendős politikusok antitézisét jelentették.

 

A TÁRSELNÖKÖK, AZ ELNÖKSÉG ÉS A PÁRTTAGOK

 

Már örültem is ennek, amikor hirtelen eszembe jutott: várjunk csak, hiszen a fehérpólós párbeszédesek mellett ott vannak velük pártszövetségben másik kedvenceim, a vörösszegfűs MSZP-sek, akiknek a támogatottsága lassan a P-ét súrolja. Ekkor minden illúzióm és naivitásom elszállt a Párbeszéddel kapcsolatban és visszazökkentem a magyar valóságba, amelynek mágikus ereje az ellenzéki összefogás, Karácsony Gergelytől Gyurcsány Ferencig, Fekete-Győr Andrástól Jakab Péterig.

 

A vasárnapi kongresszuson minden maradt a régiben, a párt társelnökei Karácsony Gergely és Szabó Tímea maradtak.

 

A Párbeszéd a 2022-es választásokra készülve a korábban ötfős elnökségét héttagúvá bővítette. Ennek értelmében az elnökség tagjai: Béres András óbudai-békásmegyeri alpolgármester, Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes, Erőss Gábor VIII. kerületi alpolgármester, Jakál Adrienn soproni önkormányzati képviselő, Szabó Zsolt dunaújvárosi alpolgármester, Tordai Bence országgyűlési képviselő és V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester lettek.

 

A kongresszuson újraválasztott férfi társelnök beszéde valójában semmiről nem szólt: Karácsony Gergely felsorolta a megválasztott új vezetőségi tagokat, majd ismertette pártja javaslatait a következő, 2022-es parlamenti választásokra.

 

KARÁCSONY GERGELY, A RÉGI/ÚJ FÉRFI TÁRSELNÖK

 

A Párbeszéd három javaslatot tett az ellenzéki pártoknak a közös indulás kapcsán.

 

Karácsonyék szerint előválasztással kell döntenie az ellenzéki összefogás pártjainak a közös miniszterelnök-jelölt személyéről.

 

A főpolgármester szerint ugyancsak előválasztással kell dönteni a 106 választási körzetben elinduló közös ellenzéki jelöltekről is. Ez nem meglepő a párt részéről, hiszen Karácsony Gergely is így lehetett 2018-as bukott MSZP-PM miniszterelnök-jelöltből az ellenzéki összefogás 2019-es budapesti főpolgármester-jelöltje, majd Budapest főpolgármestere.

 

SZABÓ TÍMEA, A RÉGI/ÚJ NŐI TÁRSELNÖK

 

A párt harmadik javaslata az alapjövedelem bevezetése, erről az újraválasztott női társelnök, Szabó Tímea beszélt többet. Szerinte 2022 után nemcsak kormányt kell váltaniuk, hanem modellt is. Társadalmi egyenlőség kell, meg kívánják szüntetni a létbizonytalanságot, mégpedig az alapjövedelem nevű csodafegyverrel.

 

Az alapjövedelem minden felnőtt magyar állampolgárnak havi 100 ezer forintos jövedelmet,

 

minden gyerekkorú magyar állampolgárnak havi 50 ezer forintot biztosítana. Az alapjövedelem mellett a havi minimálbért is növelnék úgy, hogy egy dolgozó havi nettó 166 ezer forintot vihessen haza. (Ma a minimálbér bruttó 161 ezer forint.) Mindezt egy 3300 milliárd forintos költségvetés iátcsoportosítással oldanák meg.

 

FOTÓK: Antal Róbert-István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás