A budapestiek kétharmada támogatná, ha reggel 8 helyett később kezdődne az iskola

Szerző: Bukovics Martin
2020.09.03. 09:47

A budapestiek ötöde nem tudna gondoskodni gyermekéről, ha a járvány miatt ismét át kellene állni távoktatásra, derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A budapestiek kétharmada támogatná, ha reggel 8 helyett később kezdődne az iskola

Szeptember 1-jén, a tanévkezdés napján a reggel 9 órás iskolakezdésért indított petíciót a Momentum ifjúsági tagozata. Szerintük erre azért van szükség, mert a koncentráció és a teljesítmény tudományosan megalapozottan javul a 9 órás kezdéssel, ráadásul a depresszió és az elhízás kockázatát is csökkentheti az intézkedés. Az ötlet nem új, itthon is sokan felvetették már, hogy a bevett 8 óra helyett kilenckor kéne kezdeni a tanítást az iskolákban.

Az Azonnali ki is derítette, hogy bár szinte minden érintett támogatja a csúsztatott iskolakezdést, a legtöbb helyen szeptember elsején mégis 8-kor kezdődött a tanítás,

a csúsztatott kezdéssel kapcsolatos döntés ugyanis mindenhol a fenntartók kezében van, akik pár kivételtől eltekintve kifejezetten konzervatívan állnak hozzá az ötlethez.

Tízből hét megkérdezett hallott arról a javaslatról, hogy a középiskolások számára ne reggel 8-kor, hanem később, 8:30 vagy 9:00-kor kezdődjön az oktatás, így kevesebben lennének egyszerre a tömegközlekedésen, és talán nagyobb lenne a távolság is az emberek között, ami külön jól jönne a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Mindez a Publicus Intézetnek a Népszava számára készített budapesti reprezentatív közvélemény-kutatásából derül ki, ahogy több más dolog is:

+ A válaszadók kétharmada összességében támogathatónak tartja, hogy a középiskolások számára később kezdődjön az oktatás. Tízből nyolc ellenzéki szavazó, illetve a kormánypárti szavazók közül tízből hat egyetért a javaslattal. A válaszadók kétharmada (65 százalék) összességében egyetért a javaslattal. Leginkább a DK és a Momentum (86, ill. 79 százalék) szavazói támogatják a felvetést. 

+ Minden második megkérdezett mondta azt, hogy ha digitális oktatásba kényszerülnének ősszel a gyerekek, akkor a család meg tudná oldani háztartáson belül a gyermekfelügyeletet. A 30-44 közöttiek 70 százaléka, a 45-59 közöttiek 63 százaléka, a 60 évnél idősebbeknek meg a 100 százaléka mondta azt, hogy valamilyen módon, de képesek lennének biztosítani a gyermekfelügyeletet, ha digitális oktatásba kényszerülnének a gyerekek ősszel.

+ Minden ötödik válaszadó szintén tudna gondoskodni a gyermekekről, de vagy csak a veszélyeztetett korú nagyszülők segítségével, vagy pedig bébiszitterrel, illetve más külső segítséggel.

+ Minden ötödik válaszadó azonban nem tudná megoldani azt, hogy vigyázzanak a gyerekre, ha az iskolák átállnának a digitális oktatásra, minden tizedik megkérdezett szerint pedig nincs szükség gyermekfelügyeletre.

+ Tízből hét megkérdezett mondta azt, hogy a távoktatás nem biztosít ugyanannyi tudást, mint amennyit az iskolában lehet szerezni, éppen ezért komoly lemaradást okoz. Minden ötödik válaszadó viszont azt mondta, hogy szinte ugyanolyan oktatást biztosít mindkét oktatási forma.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek