+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. augusztus 1. szombat, 10:29
Daniel Ek szerint nem elég, ha egy előadó három-négy évente jelentkezik új albummal, és a rajongókkal is intenzívebb kapcsolattartás kell. Több zenész is felháborodottan fogadta a svéd üzletember szavait, szerintük Eknek fogalma sincs a zenéről.

A Music Ally-nak adott interjút Daniel Ek, a legnagyobb zenei streamingszolgáltató, a Spotify vezérigazgatója. Ebben az üzletember kritizálta az előadókat, akik szerinte nem tesznek eleget a népszerűségükért és hogy elegendő pénzt keressenek a felületükön.

 

„Érdekes, hogy miközben a torta egyre nagyobb, és egyre többen vehetnek ki belőle szeleteket, mindössze nagyon kevés előadóra koncentrálunk. A szó szoros értelmében milliónyian vannak a felületünkön, ennek ellenére mindig csak azokról szólnak a hírek, akik elégedetlenek a Spotify-jal. Szerintem még nem találkoztam olyan előadóval, aki elégedett lett volna a tőlünk kapott pénzzel” – mondta Ek.

 

Szerinte egyébként ennek ellenére egyre több előadó van, aki meg tud élni a streamingszolgáltatóktól érkező bevételekből. A Spotify jelenleg ezer letöltés után átlagosan 3,18 dollárt fizet az előadóknak – ebből azonban utóbbiaknak még az egyéb költségeiket is fizetniük kell. Az összegből lecsíp még a kiadójuk vagy akár a menedzsmentjük.

 

Ek úgy látja, ha valaki elégedetlen a bevételeivel, meg kell változtatnia azt, ahogy a zenéről és a hivatásáról gondolkozik.

 

„Nem lehet csak minden harmadik vagy negyedik évben új albummal jelentkezni, és azt gondolni, hogy ez majd elég lesz.

 

Az előadók lassan megértik, hogy ez az egész a rajongókkal történő folyamatos kapcsolattartásról szól. Arról, mennyi munkát teszel bele, mi az albumod háttértörténete és hogy közben rendszeres párbeszéded van a rajongóiddal” – fejtegette az üzletember.

 

Fogd be a pofád, seggfej! – üzenik az előadók

 

A zenészvilág finoman szólva sincs elragadtatva Ek kijelentéseitől. Az R.E.M.-alapító Mike Mills például Twitteren osztotta ki a Spotify-vezért.

 

„A zene=termék, amit rendszeresen ki kell facsarni magunkból, mondja a milliárdos Daniel Ek. Menj a p***ba.” – írta.
 

 

Az EDM-előadó Chet Porter arra hívta fel Ek figyelmét, hogy milyen kevés bevétele van a zenészeknek a Spotifytól. „Ja, mert a céged csak 0,00331 dollárt fizet a letöltések után, amit aztán még szét kell osztani az előadó, a menedzsmentje, az üzleti menedzsere, az ügyvédje és a kiadó között.”

 

 

A Hot Press pedig további véleményeket is szemléz. A Portisheaddel befutó Geoff Barrow a portál szerint úgy fogalmazott Ek kijelentésével kapcsolatban, hogy „gyakorlatilag azt mondja, hogy >>mindig add nekünk a zenéd, ahogy csak tudod, még akkor is, ha szar, mi meg eldöntjük, hogy megfelel-e a kritériumainknak, és promózzuk-e lejátszási listákon, miközben az előadóknak továbbra is alig fizetünk<<”.

 

A rockzenész Joan Osborne szerint Ek jobban tenné, ha meg sem szólalna.

 

„Daniel Eknek fogalma nincs, miről beszél. Soha életében nem csinált zenét, és semmi joga nincs megmondani zenészeknek, hogy mit tehetnek és mit nem. Fogd be a pofád, seggfej!”

 

– pirított oda Eknek az ősszel új albummal jelentkező Osborne.

 

A dalaiban az elektronikus zenét és a vonósokat elegyítő Zola Jesus is Ek hozzá nem értéséről fogalmazott meg gondolatokat.

 

„Teljesen világos, hogy a Spotify-milliárdos Daniel Ek soha nem készített zenét vagy bármi művészit. Nem akarja megérteni, hogy mi a különbség a művészet és egyszerű árucikkek között. A kultúra szenvedné meg, ha megvalósulna, amit ő mond” – fogalmazott Jesus.

 

„Mekkora idióta! Nyilvánvalóan fogalma nincs, mennyi időbe telik elkészíteni egy albumot, hogy hallgassák is az emberek, ha nincs mögötted száz másik, aki segít az írásban, felvételben, produkcióban, marketingben és kiadásban” – csatlakozott kollégáihoz az indie-zenész Hattie Cook.

 

Azt egyébként meg kell hagyni, hogy a Spotify igyekszik segíteni az előadók és a rajongók kapcsolattartását: ennek köszönhetően hamarosan általánossá válhatnak a felületükön a videós podcastok.

 

NYITÓKÉP: Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója Fotó: Magnus Höij / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás