+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 26. vasárnap, 10:16
A nyár az osztrák tavak szezonja. A félem, hogy ezért valamelyik tóparti üdülőhelyen következhet be az ischglihez hasonló tömeges fertőzés, a felső-ausztriai St. Wolfgangban kezd beigazolódni.

A nyári turizmusszezon Ausztriában főleg a tavakat jelenti – a kínai koronavírus-járvány miatt sokan attól tartottak, valamelyik tóparti városban alakulhat ki hasonló helyzet, mint februárban a tiroli Ischglben, ahol több étteremben, diszkóban is kitört a fertőzés (amit egy ideig a helyi hatóságok el is próbáltak hallgatni).

 

Növekvő fertőzéssszemről most a felső-ausztriai Wolfgangseenél lehet hallani: St. Wolfgang városa, ahol több pozitív eset megjelenése után széleskörű tesztelésbe kezdtek. Szombaton több, mint 600 tesztet csináltak, eddig ennek harmadát sikerült kiértékelni (vasárnap estére ígérik az összeset): az OÖ Nachrichten napilap beszámolója szerint ennek alapján

 

eddig 44 pozitív esetet találtak. Egy vendég kivételével mindegyikük a szállodák és éttermek dolgozói körül került ki;

 

a napilap információi szerint többségük a szakmai gyakorlatát tölti, és munka utáni bulikon fertőződhetett meg.

 

A helyzet komolyságát mutatja, hogy St. Wolfgang városa

 

azt kérte az ott nyaralóktól és dolgozóktól, hogy az estéket inkább otthon töltsék.

 

Ez egyelőre nem hivatalos előírás, csak javaslat. Ami viszont kötelező változás lesz: az éttermeknek és szórakozóhelyeknek – legalábbis augusztus 2-ig – már este 11-kor be kell zárniuk.

 

Jelenleg hét szállodában, két diszkóban és egy pizzériában lehet biztosan tudni, hogy legalább egy alkalmazott fertőzése miatt a vírus jelen van. Alois Lanz, a gmundeni kerületi elöljáró azonban elmondta az OÖ Nachrichtennek: az eddig pozitívra teszteltek között „egyetlen súlyos eset sincs”, a vírus lefolyása egyelőre náluk „gyenge vagy teljesen tünetmentes”.

 

Ausztriában eddig több, mint 800 ezer tesztelést hajtottak végre, ebből több, mint 20 ezer esetben tudtak március eleje óta koronavírus-fertőzést megállapítani. Az alpesi országban jelenleg 1502 aktív fertőzött van, ebből 85-en szorulnak csak kórházi ellátásra és tizenhatan vannak intenzív osztályon.

 

Bécs tartomány után Felső-Ausztriában van jelenleg a legtöbb aktív fertőzött: 466 ember.

 

Az látható, hogy miután június 15-én Sebastian Kurz kormánya jelentős lazításokat vezetett be – főleg a szájmaszkviselés kapcsán, amely zárt térben már nem volt kötelező pár kívétellel –, elkezdett ismét emelkedni a fertőzési görbe. Éppen ezért döntött úgy a bécsi konzervatív-zöld kormány:

 

péntektől ismét kötelező az élelmiszerboltokban, a bankfiókokban és több más zárt térben is a szájmaszk viselete.

 

Valamint Ausztria szigorúbb beutazási szabályokat vezet be azon nyugat-balkáni országokkal szemben, amelyekben jelentősen megugrott a fertőzés. Bécs ugyanis attól tart, hogy a nyaralásukat otthon töltő nyugat-balkáni vendégmunkások hozhatják ismét vissza a vírust, ezért aki ezen országokból érkezik, annak egy 72 óránál nem régebbi negatív teszteredményt kell felmutatnia a szabad beutazáshoz.

 

NYITÓKÉP: Panoráma St. Wolfgang fölött / Ubimo, Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében? Szavazz!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás