+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 20. kedd, 14:41
Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

Az osztrák síparadicsomok aggodalommal tekintenek a téli szezon elé. Egyrészről Ausztriában is jelentősen növekszik a fertőzésszám, másrészről több európai ország is – köztük az osztrák turizmus szempontjából fontos Németország – veszélyes övezetté nyilvánította például a síturizmusból élő Tirol tartományt. Ez azt jelenti, hogy akik eleve jelenleg tiroli sielést terveznek, azok közül a többségnek a saját országában a visszatérésekor karanténba kell vonulnia, vagy negatív teszteredményt kell felmutatnia.

 

Azonban még ezen nehezített körülmények között is az osztrák síturizmus készül a szezonra – igaz, ahogy Sebastian Kurz kancellár mondta: az après-ski-partik idén bizonyosan elmaradnak. Ha azonban a tiroli esetszámok novemberre, decemberre annyira elszállnak, hogy esetleg éppen a szezonban kellhet részleges lockdownt, esti kijárási tilalmat vagy akár ennél is szigorúbb intézkedéseket hozni, akkor az egész szezon elúszhat.

 

Éppen ezért vetette fel egy tiroli vállalkozó: az esetszám-növekedést egy novemberi lezárással lehetne úgy megállítani, hogy a téli síszezon utána ne kerüljön veszélybe. Christian Harisch azt mondja:

 

„áldozzuk fel a novembert, és mentsük meg a maradék téli szezont“.

 

Amint a balliberális Standard napilapnak elmondta: ha a jelenlegi ütemben súlyosbodik a járványhelyzet, akkor éppen a síszezonban kellhet majd drasztikus lépéseket megtenni, ami gyakorlatilag a síszezon végét jelentené. Harisch, akinek több szállodája is van Tirolban, már ennek alapján jár el: a legtöbb szállodája egészen november végéig zárva marad, még az éttermei se nyitnak ki – hogy így aztán december elejétől a síszezonra üzemképesek maradhassanak.

 

A tiroli vállalkozó ötletét vorarlberi szállodatulajdonosok is támogatják, ők is ugyanis attól tartanak, hogy éppen a síszezonban jön el a lezárások ideje.

 

A bécsi kormány persze ígéri: a tavaszi járvánnyal ellentétben most semmiképpen sem tervez lockdownt, de már most péntektől újabb szigorításokat vezetnek be. Többek között belső térben – éttermeknél egy asztalnál – hatnál több személy nem tartózkodhat, de kültéren se lehetne tizenkettőnél többen. Tömegrendezvényeken 1500 főnél többen nem vehetnek részt.

 

Ha ezeket a szabályokat az emberek betartják, egyelőre úgy néz ki: meg lehet tartani a karácsonyi vásárokat, amelyek szintén a turizmus szempontjából fontosak.

 

Számos kérdést azonban továbbra is a tartományok kezelnek: Tirolban, Vorarlbergben vagy Salzburgban már most este 10-kor be kell zárniuk az éttermeknek, országosan azonban nincs ilyen szabály.

 

A tiroli helyzet azért is kényes, mert februárban itt volt az egyik első európai koronavírus-hotspot. Ráadásul akkor a helyi szálloda- és étteremtulajdonosok – noha tudtak már a megfertőződésekről – megpróbálták elhallgatni az eseteket, azokról csak március elején beszéltek, amikorra Skandináviába és Németországba már több, mint kétezer fertőzött turista tért vissza.

 

NYITÓKÉP: Ischgl egyik felvonója. Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás