+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. július 25. szombat, 10:14
Bojko Boriszov miniszterelnök ugyan változtatott néhány miniszter személyén, de a tüntetők Boriszov, az egész kabinet és a legfőbb ügyész lemondását követelik.

Pénteken már zsinórban tizenhatodik napja tüntettek Bulgáriában a hatalom ellen, a teljes kormány és a legfőbb ügyész lemondását követelve. A tüntetéssorozat közvetlen előzménye, hogy július elején a korrupcióellenes Da, Bulgaria! (Igen, Bulgária!) párt elnöke, Hriszto Ivanov egy motorcsónakon megindult Ahmed Dogan tengerparti villája felé, viszont

 

mikor az épület melletti parthoz ért, testőrök rángatták el és lökdösték a vízbe, majd rendőrök tűntek fel a semmiből, akik úgy tűnt, hogy pont a villát őrzik.

 

Dogan szerepe a bolgár politikában sokak számára problémás, ugyanis a kommunista rezsim összeomlásakor gründolt egy Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) nevű, papíron liberális pártot, ami elvileg az ország török kisebbségének érdekeit akarta védeni, viszont habár a DPSZ most ellenzékben van, Dogan rendkívül jó kapcsolatot ápol Bojko Boriszov miniszterelnökkel.

 

A DA, BULGARIA! PÁRT „DELEGÁCIÓJA” ÚTON DOGAN VILLÁJA FELÉ. FORRÁS: DA, BULGARIA! / TWITTER

 

Sok bolgár szerint Boriszov, Dogan, illetve Ivan Gesev legfőbb ügyész és Deljan Pejevszki üzletember, DPSZ-es politikus maga a „mélyállam”, gyakorlatilag mindenféle valódi hatalom az ő kezükben összpontosul az országban. A bolgár „maffiaállamról” részletesebben itt írtunk korábban az Azonnalin.

 

Az egyébként a koronavírus-járvány félrekezelését is bíráló tüntetéseken eddig több tízezren vettek részt,

 

a demonstrációkon pedig a nagyvárosi, liberális értelmiségtől kezdve a zöldeken át az euroszkeptikus szocialistákig tényleg mindenki jelen volt.

 

A tüntetések központi helyszíne eddig mindig a szófiai Hatalom Háromszögeként is emlegetett, erős szimbolikával bíró tér volt, ugyanis itt található a volt kommunista párt főhadiszállása, ami most az országgyűlésnek ad otthont, és az ahhoz tartozó két épület, amikben most a miniszteri tanács és az elnöki hivatal működik.

 

A HATALOM HÁROMSZÖGE SZÓFIÁBAN, KÖZÉPEN A VOLT KOMMUNISTA PÁRTSZÉKHÁZZAL. FORRÁS: PUDELEK / WIKIMEDIA COMMONS

 

A jelenlegi hatalomhoz való viszonyulásukat a tüntetők napról napra újabb és újabb dolgok dobálásával fejezték ki: szerdán vécépapírral indítottak, csütörtökön napraforgómagra és cukorkákra váltottak, pénteken pedig már fürjtojásokat dobtak a szimbolikus épületekre.

 

Péntek este kilenc után viszont már komolyabb érdekérvényesítő eszközzel is éltek, amikor lezárták a főváros tíz kulcsfontosságú útját.

 

Az utakat ugyan később újra megnyitották, a tüntetés során komolyabb incidens sem történt, leszámítva, hogy a tüntetők hangosítását szállító teherautót Szófia közelében lekapcsolták, illetve egy autós péntek éjszaka megelégelte a helyzetet és áthajtott a lezáráson, közben pedig egy tizenkilenc éves lánynak is nekiment, aki szerencsére nem sérült meg.

 

„BOJKO 2013: UTCÁRA KELL MENNI, HOGY MEGBUKJON A KORMÁNY. BOJKO 2020: NE TÜNTESSETEK, TÖNKRETESZITEK AZ ORSZÁGOT ;(” A TRANSZPARENS ARRA UTAL, HOGY 2013-BAN BORISZOV MÉG TÁMOGATTA A TÜNTETÉSEKET, IGAZ, AKKOR NEM ELLENE, HANEM A BALOLDALI KOALÍCIÓS KORMÁNY ELLEN VONULTAK UTCÁRA A BOLGÁROK. FORRÁS: KUROLEV / TWITTER

 

Bojko Boriszov kormányfőt eddig nem igazán érintették meg a korrupcióellenes tüntetések, szerinte a koronavírus-járvány miatti nehéz gazdasági helyzetet egyedül ő tudja megoldani, így biztosan nem mond le, viszont csütörtökön tett pár gesztust a demonstrálók felé: leváltotta a belügyminisztert, a pénzügyminisztert, a gazdasági minisztert, és a turizmusért felelős minisztert is.

 

A tüntetők szerint azonban ezek jelentéktelen változások, amik csak azt a célt szolgálják, hogy mérsékeljék a közhangulatot az utcákon,

 

ők viszont addig nem akarnak hazamenni, amíg az egész garnitúra le nem mond a miniszterelnökkel és a legfőbb ügyésszel együtt.

 

Ha ez nem történik meg, akkor leghamarabb jövő tavasszal lehet parlamenti választás Bulgáriában.

 

NYITÓKÉP: Tüntetők az országgyűlés épületénél Szófiában, 2020. július 17-én. Cheep / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás