Milyen a klasszikus Fidesz-szavazó?

Szerző: Bukovics Martin
2020.07.13. 09:03

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Milyen a klasszikus Fidesz-szavazó?

Noha a papírforma az lenne, hogy a kormányzati ciklus felében – amikor általában a legalacsonyabb szokott lenni a kormányzó párt támogatottsága – csökkenjen Orbán Viktor pártjának támogatottsága, a koronavírus-járvány ezt a jelenséget itthon felborította.

Az IDEA Intézet június végén készített közvélemény-kutatása szerint a kormánypárt megerősödve, hibahatár fölött erősödve jött ki a járványból: a teljes, választókorú népességben 34 százalékon, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 50 százalékon áll. Az IDEA szerint a Demokratikus Koalíció a legnépszerűbb ellenzéki párt (12, ill. 18 százalék), őket a Momentum (7, ill. 10 százalék), a Jobbik és az MSZP (mindkettő 5, ill. 6 százalék) követi azok közül, akik most vasárnap a kutatás alapján bejutnának a parlamentbe. Az Azonnalinak eljuttatott közlemény alapján az LMP, a Mi Hazánk, a Kutyapárt és a Párbeszéd 1-2 százalék környékén mozognak.

A legérdekesebb része a kutatásnak azonban az, amikor a a Fidesz szavazótáborán belül vizsgálták meg az ideológiai és a szociodemográfiai jellemzőket. Át is adjuk a szót az intézetnek!

„A tipikus Fidesz–szavazó erősen jobboldali és inkább konzervatív beállítódású. A Fideszt támogatók 91 százaléka ugyanis önmagát inkább vagy teljesen jobboldalinak tartja, háromnegyedük pedig inkább vagy egyértelműen konzervatív. Baloldali gondolkodású tehát alig-alig található a táboron belül, ugyanakkor magukat inkább liberálisnak vallók egyötödnyien vannak.

 

A Fidesz talán legnagyobb előnye a többi párthoz képest a magas szavazatmegtartó és szavazatszerző képesség. A megkérdezettek saját bevallása szerint ugyanis a jelenlegi Fidesz-szavazók 55 százaléka szavazott 2018. április 8-án a pártszövetség listájára. 10 százaléknyian érkeztek a Jobbik támogatói közül, további 10 százaléknyian a balliberális ellenzékből rekrutálódtak, és minden ötödik jelenlegi Fidesz-támogató vagy nem szavazott 2018 áprilisában, vagy nem tudta/akarta megmondani, hogy kire szavazott. Tehát nemcsak más pártoktól szerzett szavazókat, de képes volt új szavazókat is megszólítani.

 

A tipikus Fidesz-szavazó harmadik fontos tulajdonsága a nagyfokú elköteleződés, a párt mögötti kiállás. Az ún. ellenszenv-rokonszenv index esetében a Fideszt magasra (az 1–5 skálán bőven 3 pont fölé), míg a két vezető ellenzéki pártot alacsonyra, vagy nagyon alacsonyra értékelték. Ez az erős polarizáció kijelöli a párt körvonalait, a támogatói körből való kilépés ezért túl nagy lépést, túl nagy belső feszültséget eredményezne.

 

Végül a Fideszt támogatók átlagéletkora 45 év, relatív többségük szakmunkásképzőt végzett, illetve majd kétharmaduk kisebb városokban vagy községekben él.”

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója az Azonnalinak azt ígérte, hamarosan még részletesebb elemzéssel jelentkeznek a témában. Aki ebből azt olvassa ki, hogy a valamilyen úton-módon az ellenzéki pártokkal kapcsolatban álló intézetek elkezdtek foglalkozni azzal, hogyan tudná megszólítani a fideszes szavazókat az ellenzék, nem téved. A Róna Dániel vezette 21 Kutatóközpont nemrég arról jelentetett meg tanulmányt, hogy mi a Fidesz titka, azaz miért szavaznak a szegények is a kormánypártra – erről itt írtunk.

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek