+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. július 13. hétfő, 09:03
Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Noha a papírforma az lenne, hogy a kormányzati ciklus felében – amikor általában a legalacsonyabb szokott lenni a kormányzó párt támogatottsága – csökkenjen Orbán Viktor pártjának támogatottsága, a koronavírus-járvány ezt a jelenséget itthon felborította.

 

Az IDEA Intézet június végén készített közvélemény-kutatása szerint a kormánypárt megerősödve, hibahatár fölött erősödve jött ki a járványból: a teljes, választókorú népességben 34 százalékon, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 50 százalékon áll. Az IDEA szerint a Demokratikus Koalíció a legnépszerűbb ellenzéki párt (12, ill. 18 százalék), őket a Momentum (7, ill. 10 százalék), a Jobbik és az MSZP (mindkettő 5, ill. 6 százalék) követi azok közül, akik most vasárnap a kutatás alapján bejutnának a parlamentbe. Az Azonnalinak eljuttatott közlemény alapján az LMP, a Mi Hazánk, a Kutyapárt és a Párbeszéd 1-2 százalék környékén mozognak.

 

A legérdekesebb része a kutatásnak azonban az, amikor a a Fidesz szavazótáborán belül vizsgálták meg az ideológiai és a szociodemográfiai jellemzőket. Át is adjuk a szót az intézetnek!

 

„A tipikus Fidesz–szavazó erősen jobboldali és inkább konzervatív beállítódású. A Fideszt támogatók 91 százaléka ugyanis önmagát inkább vagy teljesen jobboldalinak tartja, háromnegyedük pedig inkább vagy egyértelműen konzervatív. Baloldali gondolkodású tehát alig-alig található a táboron belül, ugyanakkor magukat inkább liberálisnak vallók egyötödnyien vannak.

 

A Fidesz talán legnagyobb előnye a többi párthoz képest a magas szavazatmegtartó és szavazatszerző képesség. A megkérdezettek saját bevallása szerint ugyanis a jelenlegi Fidesz-szavazók 55 százaléka szavazott 2018. április 8-án a pártszövetség listájára. 10 százaléknyian érkeztek a Jobbik támogatói közül, további 10 százaléknyian a balliberális ellenzékből rekrutálódtak, és minden ötödik jelenlegi Fidesz-támogató vagy nem szavazott 2018 áprilisában, vagy nem tudta/akarta megmondani, hogy kire szavazott. Tehát nemcsak más pártoktól szerzett szavazókat, de képes volt új szavazókat is megszólítani.

 

A tipikus Fidesz-szavazó harmadik fontos tulajdonsága a nagyfokú elköteleződés, a párt mögötti kiállás. Az ún. ellenszenv-rokonszenv index esetében a Fideszt magasra (az 1–5 skálán bőven 3 pont fölé), míg a két vezető ellenzéki pártot alacsonyra, vagy nagyon alacsonyra értékelték. Ez az erős polarizáció kijelöli a párt körvonalait, a támogatói körből való kilépés ezért túl nagy lépést, túl nagy belső feszültséget eredményezne.

 

Végül a Fideszt támogatók átlagéletkora 45 év, relatív többségük szakmunkásképzőt végzett, illetve majd kétharmaduk kisebb városokban vagy községekben él.”

 

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója az Azonnalinak azt ígérte, hamarosan még részletesebb elemzéssel jelentkeznek a témában. Aki ebből azt olvassa ki, hogy a valamilyen úton-módon az ellenzéki pártokkal kapcsolatban álló intézetek elkezdtek foglalkozni azzal, hogyan tudná megszólítani a fideszes szavazókat az ellenzék, nem téved. A Róna Dániel vezette 21 Kutatóközpont nemrég arról jelentetett meg tanulmányt, hogy mi a Fidesz titka, azaz miért szavaznak a szegények is a kormánypártra – erről itt írtunk.

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás