+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 4. szombat, 10:02
A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A jövőben egy orosz zeneszerző nevét fogja viselni az a berlini metrómegálló, ami eddig a szerecsenek után Mohrenstraßenek neveztek – írja a Politico. Erről a berlini közlekedési vállalat döntött pénteken, miután a Mohrenstraße neve már évek óta vita tárgya,

 

mondván az egy idejétmúlt, leginkább 18-19.században használt kifejezés az afrikai származású emberekre.

 

Mint a Politico megemlíti, például a németek mértékadó szótára, a Duden is úgy fogalmaz róla: „archaikus, ma diszkriminatív” kifejezés. Így a berlini közlekedési vállalat döntését azzal indokolta: „elutasítjuk a rasszizmus és az egyéb típusú diszkrimináció minden formáit”.

 

 

A rasszizmus kérdése azt követően erősödött fel világszerte, hogy Amerikában rendőri intézkedés közben meghalt egy fekete férfi, Georg Floyd, miután egy fehér rendőr hosszú perceken át térdelt a nyakán, miközben Floyd többször is jelezte, nem kap levegőt. 

 

A metrómegálló új neve egyébként Glinkastraße lesz, miután a közelben ezen a néven már található egy utca, amit a 19. századi orosz zeneszerző, Mikhail Glinka után neveztek el. Berlin hivatalos oldala szerint egyébként azt is fontolgatják, hogy magát a Szerecsen utcát is átnevezzék, ezzel kapcsolatban már indult petíció is, ugyanakkor szeretnék, ha a helyi lakosok is részt vennének az erről szóló vitában, vagyis ha át is nevezik az utcát, az egy hosszabb folyamat eredménye lesz.

 

Szerintetek jó-e, hogy a Mohrenstraße-metrómegállót átnevezik? Szavazzatok!

 

FOTÓTony Webster / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás