+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. augusztus 22. szombat, 11:10
Nincs többé Szerecsen utca a német fővárosban, a közterület ezentúl az első fekete német filozófus nevét viseli.

Júliusban írtunk róla, hogy a berlini Szerecsen utcai (Mohrenstraße) metrómegállót, a berlini közlekedési vállalat, a BVG úgy döntött, hogy inkább egy másik közeli utca nevét adja a megállónak. Így lett a neve Glinkastraße, amelyet egy 19. századi orosz zeneszerzőről, Mikhail Glinkáról neveztek el.

 

A dolog érdekessége, hogy Glinkáról is ismert, hogy nem volt mentes előítéletektől: több műve is antiszemita ihletésű.

 

„Nem hinném, hogy minden egyes utcanévtől meg kellene szabadulnunk, amelyek Glinkához hasonló emberekről vannak elnevezve, de éppen most az ő nevét adni valaminek Berlinben már egészen más kérdés. Kevés történelmi személyiség van, akiket valamilyen formában ne találhatnánk problémásnak, de

 

meg kell találnunk a velük kapcsolatos nyílt vita lehetőségét, ahelyett, hogy mindenhonnan eltüntetnénk őket”

 

mondta erről a Guardiannek Jan Claas Behrends, a berlini Humboldt Egyetem történésze.

 

A BVG egyébként azzal indokolta a döntését, hogy a másik szóba kerülő opció, a Wilhelmstraße túl hosszú, illetve hogy elsősorban a sokak számára sértő szerecsen névtől akartak megszabadulni.

 

Az aktivisták elégedettek

 

Hogy Glinka nevétől is megszabadul-e valamikor a BVG, egyelőre kérdéses, mindenesetre Berlin Mitte kerületének zöld és szociáldemokrata vezetői most a júliusig a metrómegállónak nevet adó Szerecsen utcát is átnevezték. A Mohrenstraße ezentúl a 18. században élt Anton Wilhelm Amo nevét fogja viselni, aki Németország első színesbőrű filozófusaként ismert. A mai Ghána területén született Amót a Holland Nyugat-Indiai Társaság hurcolta Európába gyerekkorában rabszolgának, majd később jelentős karriert futott be tanárként a hallei és jenai egyetemen.

 

A szerecsen elnevezés ellen érvelők szerint a szó diszkriminatív és a rabszolgaságra is emlékeztet, így az Amóról elnevezett utca tökéletes választás.

 

George Floyd meggyilkolása után Európában is élénk vita kezdődött a történelmi személyek tevékenységének és magánéletének átértékeléséről, de a Szerecsen utca már évek óta sokakban megütközést keltett, a közelmúltbeli események legfeljebb újabb lökést adtak a körülötte kialakult diskurzusnak.

 

Az ötlet, hogy az utcát Amóról nevezzék el, a Decolonize Berlin nevű civil szervezettől származik. „Berlin történelmet ír. Üdvözüljük a döntést, amely egyben nemzetközileg is látható jele a rasszizmus elleni kiállásnak” – áll egy másik civil szervezet, a Postkolonial Berlin közleményében.

 

Vannak azonban, akik egyáltalán nem lelkesek a berlini kerület döntése miatt:

 

Martin Trefzer AfD-s politikus szerint a Szerecsen utca átnevezése „bűn a város kulturális identitására nézve”,

 

a CDU-s Oliver Federici pedig azt mondta, hogy „elutasítja az átnevezésekkel kapcsolatos megszállottságot.”

 

NYITÓKÉP: BrokenSphere / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás