+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. augusztus 22. szombat, 11:10
Nincs többé Szerecsen utca a német fővárosban, a közterület ezentúl az első fekete német filozófus nevét viseli.

Júliusban írtunk róla, hogy a berlini Szerecsen utcai (Mohrenstraße) metrómegállót, a berlini közlekedési vállalat, a BVG úgy döntött, hogy inkább egy másik közeli utca nevét adja a megállónak. Így lett a neve Glinkastraße, amelyet egy 19. századi orosz zeneszerzőről, Mikhail Glinkáról neveztek el.

 

A dolog érdekessége, hogy Glinkáról is ismert, hogy nem volt mentes előítéletektől: több műve is antiszemita ihletésű.

 

„Nem hinném, hogy minden egyes utcanévtől meg kellene szabadulnunk, amelyek Glinkához hasonló emberekről vannak elnevezve, de éppen most az ő nevét adni valaminek Berlinben már egészen más kérdés. Kevés történelmi személyiség van, akiket valamilyen formában ne találhatnánk problémásnak, de

 

meg kell találnunk a velük kapcsolatos nyílt vita lehetőségét, ahelyett, hogy mindenhonnan eltüntetnénk őket”

 

mondta erről a Guardiannek Jan Claas Behrends, a berlini Humboldt Egyetem történésze.

 

A BVG egyébként azzal indokolta a döntését, hogy a másik szóba kerülő opció, a Wilhelmstraße túl hosszú, illetve hogy elsősorban a sokak számára sértő szerecsen névtől akartak megszabadulni.

 

Az aktivisták elégedettek

 

Hogy Glinka nevétől is megszabadul-e valamikor a BVG, egyelőre kérdéses, mindenesetre Berlin Mitte kerületének zöld és szociáldemokrata vezetői most a júliusig a metrómegállónak nevet adó Szerecsen utcát is átnevezték. A Mohrenstraße ezentúl a 18. században élt Anton Wilhelm Amo nevét fogja viselni, aki Németország első színesbőrű filozófusaként ismert. A mai Ghána területén született Amót a Holland Nyugat-Indiai Társaság hurcolta Európába gyerekkorában rabszolgának, majd később jelentős karriert futott be tanárként a hallei és jenai egyetemen.

 

A szerecsen elnevezés ellen érvelők szerint a szó diszkriminatív és a rabszolgaságra is emlékeztet, így az Amóról elnevezett utca tökéletes választás.

 

George Floyd meggyilkolása után Európában is élénk vita kezdődött a történelmi személyek tevékenységének és magánéletének átértékeléséről, de a Szerecsen utca már évek óta sokakban megütközést keltett, a közelmúltbeli események legfeljebb újabb lökést adtak a körülötte kialakult diskurzusnak.

 

Az ötlet, hogy az utcát Amóról nevezzék el, a Decolonize Berlin nevű civil szervezettől származik. „Berlin történelmet ír. Üdvözüljük a döntést, amely egyben nemzetközileg is látható jele a rasszizmus elleni kiállásnak” – áll egy másik civil szervezet, a Postkolonial Berlin közleményében.

 

Vannak azonban, akik egyáltalán nem lelkesek a berlini kerület döntése miatt:

 

Martin Trefzer AfD-s politikus szerint a Szerecsen utca átnevezése „bűn a város kulturális identitására nézve”,

 

a CDU-s Oliver Federici pedig azt mondta, hogy „elutasítja az átnevezésekkel kapcsolatos megszállottságot.”

 

NYITÓKÉP: BrokenSphere / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás