+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 3. péntek, 12:51
Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig. Mutatjuk a részleteket!

Pénteken zárult a parlament rendkívüli ülése, ezen a legfontosabb kérdések, például a jövő évi költségvetés elfogadása, az iskolaőrség felállítása, vagy éppen a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítése mellett többek közt arról is szavaztak, legyen-e a jobbikos, német nemzetiségű Brenner Koloman a parlament alelnöke, miután a héten ehhez már kétszer sem volt meg a szükséges többség. Ezúttal viszont elegendő szavazat jött össze, így Brennert megválasztották.

 

Na de mi volt ez az egész felhajtás?

 

A Jobbik az elmúlt harminc évben példátlan módon elérte, hogy a finoman szólva sem Jakab Péter Jobbik-elnök köréhez tartozó addigi parlamenti alelnökük, Sneider Tamás, lemondjon a posztról. A párt ugyanis vissza akarta hívni Sneidert, ám ez csak akkor lett volan lehetséges, ha kizárják a frakcióból, vagy pedig ő maga mond le. Végül Sneider utóbbit választotta, de ezek után inkább a Jobbik-frakciót is otthagyta, pedig Jakab előtt még ő volt a párt elnöke. 

 

A Jobbik vezetősége és a Sneider közti konfliktusra tekintettel az eredeti kiszemelt utód, Balczó Zoltán nem volt hajlandó vállalni a parlamenti alelnökséget, Brenner Kolomannak – aki még csak 2018 óta parlmenti képviselő – már nem voltak fenntartásai, igent mondott a felkérésre. Ám hiába bocsátották megválasztását parlamenti szavazásra a héten, ez kétszer sem jött össze, ugyanis nem volt meg az ehhez szükséges többség.

 

A Jobbik utána a Fideszt tette hibássá, mondván a politikus megválasztását „a magyar parlamentarizmus eddigi történetében példátlan és kicsinyes módon utasították el”.

 

„A kormánypártok nyilvánvalóan azzal fognak majd védekezni, hogy a hiányzó ellenzéki képviselők szavazata kellett volna a jobbikos politikus megválasztásához. Ugyanakkor hétfőn mégis az összes olyan tisztségviselőt meg tudták választani – mind kormánypárti, mind pedig ellenzéki oldalról  –, akikről csak szavazniuk kellett. Egyetlen egy kivétel volt: a jobbikos alelnökjelölt, Brenner Koloman” – írta a Jobbik. Maga Brenner is azt nyilatkozta az Azonnalinak: „mindig azt hisszük, hogy a Fidesz már nem tud lejjebb süllyedni, aztán a Fidesz erre rácáfol”.

 

Nos, a párt nem tévedett, Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője az alábbit írta ki a szavazás után: „Ha Gyurcsány nem csak csicskának használná a Jobbikot, és ha a többi baloldali mondjuk bejönne legalább a szavazásokra, akkor nem állt volna elő a mostani helyzet”. Ugyanis Kocsis szerint ők csak annyit ígértek, hogy hogy biztosítják a megválasztáshoz szükséges szavazatszámot. „Ez meg is történt: 55 igen szavazatot adtunk le, ők viszont csak 42-t, pedig 65-en vannak. Nem jött be szavazni például Vadai, Gyurcsány, Hadházy, Tordai, Szél Bernadett, Rig Lajos, Tóth Bertalan, és még sokan mások. Így lett a 100 szavazat helyett, csak 97, ami kevés.”

 

FOTÓ: Brenner Koloman / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás