+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 3. péntek, 12:51
Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig. Mutatjuk a részleteket!

Pénteken zárult a parlament rendkívüli ülése, ezen a legfontosabb kérdések, például a jövő évi költségvetés elfogadása, az iskolaőrség felállítása, vagy éppen a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítése mellett többek közt arról is szavaztak, legyen-e a jobbikos, német nemzetiségű Brenner Koloman a parlament alelnöke, miután a héten ehhez már kétszer sem volt meg a szükséges többség. Ezúttal viszont elegendő szavazat jött össze, így Brennert megválasztották.

 

Na de mi volt ez az egész felhajtás?

 

A Jobbik az elmúlt harminc évben példátlan módon elérte, hogy a finoman szólva sem Jakab Péter Jobbik-elnök köréhez tartozó addigi parlamenti alelnökük, Sneider Tamás, lemondjon a posztról. A párt ugyanis vissza akarta hívni Sneidert, ám ez csak akkor lett volan lehetséges, ha kizárják a frakcióból, vagy pedig ő maga mond le. Végül Sneider utóbbit választotta, de ezek után inkább a Jobbik-frakciót is otthagyta, pedig Jakab előtt még ő volt a párt elnöke. 

 

A Jobbik vezetősége és a Sneider közti konfliktusra tekintettel az eredeti kiszemelt utód, Balczó Zoltán nem volt hajlandó vállalni a parlamenti alelnökséget, Brenner Kolomannak – aki még csak 2018 óta parlmenti képviselő – már nem voltak fenntartásai, igent mondott a felkérésre. Ám hiába bocsátották megválasztását parlamenti szavazásra a héten, ez kétszer sem jött össze, ugyanis nem volt meg az ehhez szükséges többség.

 

A Jobbik utána a Fideszt tette hibássá, mondván a politikus megválasztását „a magyar parlamentarizmus eddigi történetében példátlan és kicsinyes módon utasították el”.

 

„A kormánypártok nyilvánvalóan azzal fognak majd védekezni, hogy a hiányzó ellenzéki képviselők szavazata kellett volna a jobbikos politikus megválasztásához. Ugyanakkor hétfőn mégis az összes olyan tisztségviselőt meg tudták választani – mind kormánypárti, mind pedig ellenzéki oldalról  –, akikről csak szavazniuk kellett. Egyetlen egy kivétel volt: a jobbikos alelnökjelölt, Brenner Koloman” – írta a Jobbik. Maga Brenner is azt nyilatkozta az Azonnalinak: „mindig azt hisszük, hogy a Fidesz már nem tud lejjebb süllyedni, aztán a Fidesz erre rácáfol”.

 

Nos, a párt nem tévedett, Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője az alábbit írta ki a szavazás után: „Ha Gyurcsány nem csak csicskának használná a Jobbikot, és ha a többi baloldali mondjuk bejönne legalább a szavazásokra, akkor nem állt volna elő a mostani helyzet”. Ugyanis Kocsis szerint ők csak annyit ígértek, hogy hogy biztosítják a megválasztáshoz szükséges szavazatszámot. „Ez meg is történt: 55 igen szavazatot adtunk le, ők viszont csak 42-t, pedig 65-en vannak. Nem jött be szavazni például Vadai, Gyurcsány, Hadházy, Tordai, Szél Bernadett, Rig Lajos, Tóth Bertalan, és még sokan mások. Így lett a 100 szavazat helyett, csak 97, ami kevés.”

 

FOTÓ: Brenner Koloman / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás