+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Bukovics Martin & Bakó Bea
2020. május 27. szerda, 16:20
A Jakab Péterrel ellentétes véleményen lévő politikusok elkezdtek kilépni a Jobbik parlamenti frakciójából, miután a parlamenti alelnökségről lemondatott Sneider Tamás kilépett onnan. Miután Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea is lelépett Jakabéktól, a pártelnök kiállt, és közölte: békejobbot nyújt, mert a választó az első. Olvasd végig az estét percről percre az Azonnalin!

„A mai napon lemondok a magyar Országgyűlés alelnöki tisztségéről és kilépek a Jobbik parlamenti frakciójából” – jelentette be Sneider Tamás, a Jobbik volt elnöke közösségi oldalán szerdán. Sneider döntése abból a szempontból nem meglepő, hogy a Jakab Péter vezette párt vezetősége megkezdte a politikus kiszorítását: annak ellenére kérték arra, mondjon le a tisztségről, hogy egyébként munkájával nem volt problémájuk.

 

 

Sneider döntését részben azzal indokolta: 

 

„Jakab Péter elnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot.”

 

A politikus szerint az ellene, majd Varga-Damm Andrea képviselőtársa ellen indított „leszámolási és kizárási procedúra már csak a jéghegy csúcsa”. „A mai napon egy órát szántak a statáriális kivégzésünkre. A véleményterror és a megfélemlítés a párton belüli eszköztár része lett. A magam részéről az önkény minden megnyilvánulását elfogadhatatlannak tartom.”

 

Sneider arra is kitért, hogy utódja, vagyis Jakab Péter „visszatérően – legutóbb a hétfői felszólalásában – keltett hangulatot, ásta mélyebbre az elszakított magyarság és a csonkahoniak közötti szakadékot, a járvány ideje alatt pedig sorozatban szüntette meg számos esetben nagycsaládos, kivétel nélkül elkötelezett jobbikos munkatársak munkaszerződését”. A politikus elmondta az Azonnalinak:

 

magából a Jobbikból mint pártból nem lép ki.

 

Súlyos feszültségek a párton belül

 

Nemcsak Sneider ügye okoz nehéz perceket a pártban. A Jobbik szerda délután tart frakcióülést, ahol terítékre kerülhet Varga-Damm Andrea parlamenti képviselőjük ügye. A Jobbik vezetősége ugyanis – miután szerintük Varga-Damm javaslatára egy olyan törvényt szavaztak meg a Fidesszel közösen, amit valójában nem kellett volna – arra szólította fel a politikust, adja vissza a mandátumát 24 órán belül. Erre ő nem volt hajlandó, amit a párt elnöksége úgy kommentált, nincs meglepetés, Varga-Damm a becstelenséget választotta.

 

Hutter Marianna

Jelen állás szerint a szerda már nem tartogat túl sok jobbikos fejleményt, ezért lezárjuk az Azonnali percől percre közvetítését. Ha mégis történne további érdekesség, beszámolunk róla!

Hutter Marianna

Jakab: Békejobbot kínáltam
2020. május 27. 19:28

„Soha nem az a fontos, hogy kik mennek, hanem az a fontos, hogy kik maradnak. Nem a képviselő a fontos, hanem a választó, és a választók továbbra is számíthatnak a Jobbikra” – így reagált Jakab Péter a Jobbik Facebook-oldalán arra, hogy hárman is otthagyják a Jobbik frakcióját. A mindössze alig több mint egyperces, sajtótájékoztatónak nevezett videón Jakab mögött felsorakozott a párt elnöksége is.

A politikus arról beszélt: ők készek voltak egy második esélyt adni Varga-Damm Andreának, döntöttek arról a pártelnökség, illetve frakcióelnökség ülésén, hogy őt nem akarják őt kizárni annak ellenére sem, hogy hibázott, „de mindenki hibázhat, és mindenki megérdemel egy második esélyt”.

Arról is döntöttek, hogy Sneider Tamás továbbra is a parlament alelnöke maradhatna. „A mai ülésen békejobbot kínáltam minden egyes képviselőtársamnak, ezt a békejobbot azonban három képviselőnk elutasította” – mondta, hozzátéve, azért hirdetett békét, hogy az általa meghirdetett, Orbán-rezsim elleni harcra tudjanak koncentrálni.

 

Hutter Marianna

Csúszik Jakab sajtótájékoztatója
2020. május 27. 18:58

Ugyan eredetileg 18.30-ra hirdette meg a párt Jakab Péter rendkívüli online sajtótájékoztatóját, úgy tudjuk, várhatóan csak 19.30-kor kezdenek.

Bukovics Martin

Hova tűnt Jakab Péter?
2020. május 27. 18:45

Elvileg 15 perce mennie kéne a rendkívüli sajtótájékoztatónak nevezett videónak a Jobbik Facebook-oldalán – hogy Magyarországon az utóbbi időben miért neveznek a pártok sajtótájékoztatónak sima videóüzeneteket, nem tudom, talán a sajtó szerepéről alkotott felfogásuknak ez felel meg leginkább.

 

Bukovics Martin

Hát Sneider Tamás volt Jobbik-elnök, akinek a Jobbik-frakcióból való kilépésével az egész mai kilépéshullám elkezdődött. A reggel még 20 fős frakcióban „azt mondom, hogy 8 és 12 ember között lett volna, aki nem szavazta volna meg a kizárásomat, és Varga-Damm Andrea kizárását sem”, fogalmazott Sneider a Mandinernek adott interjújában. Mondanivalója egy mondatban összefoglalva: nincs szükség egy újabb baloldali pártra, tagja marad a Jobbiknak, hátha a kongresszuson tud valamit változtatni, ám nem hiszi, hogy ez a Jobbik egyáltalán eljut majd 2022-ig, azt pedig nem tudja, lesz-e új jobboldali párt a Jobbik helyén.

Bukovics Martin

„Miután elvonul a felhő, mindig kisüt a nap.”

 

Ezt a Jobbik elnöke nem a kilépésekre reagálta, aztán persze ki tudja, lehet, hogy már előre tudta, mi jön ma, ugyanis a coelhoi mondatot reggel 8:37-kor tette ki a Facebookra egy parlamenti ablakból levideózott felhővonulásos videót kísérendő. 18:30-kor mindenesetre online sajtótájékoztat a pártelnök, már persze ha sajtótájékoztatónak lehet nevezni azt, ahol a sajtó nem tud kérdezni.

A Jobbikot 2018-ig vezető Vona Gábor az Azonnali kérdésére azt mondta, ő személyesen mindhárom távozóval jól tudott együtt dolgozni, sajnálja, hogy kilépnek a Jobbik-frakcióból. Például Sneiderrel rengeteget dolgoztak együtt, Varga-Damm gyakorlatilag az ő meghívására került a párthoz, míg Farkas Gergely anno az első kabinetvezetője volt. Ugyanakkor leszögezte: jó érzések kötik azokhoz is, akik most a másik oldalon állnak. Kérdésünkre, miszerint ezután van-e még jövője a Jobbiknak, Vona úgy válaszolt: bízik abban, hogy igen, mindenhonnan fel lehet állni, de persze egy nehéz szituáció, amit nem jó végignézni. Egyébként ettől függetlenül a mai napig támogatja Jakab Péter elnökségét, és bízik benne, hogy még talpra tudja állítani a pártot.

Mind Varga-Damm Andrea, mind a Jobbik pártlapja, az Alfahír egy bizonyos Szent Koronára tett esküről ír a mai kilépések kapcsán. Ez egy jobbikos hagyomány, az Országgyűlés alakuló ülése előtt a párt parlamentbe jutott országgyűlési képviselői a parlamenti kupolacsarnokban megesküsznek többek közt arra, hogy ha a Jobbik felszólítja őket arra, hogy adják vissza mandátumukat a pártnak, ők ezt megteszik. Az eskü szövege a következő:

 

„Én, XY a Szent Koronára esküszöm, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőjeként csak és kizárólag nemzetemet és magyar hazámat fogom szolgálni. Ellenállok minden anyagi és hatalmi csábításnak, nem engedek semmilyen külső nyomásnak és fenyegetésnek, óvom és védem hazámat a hazugságtól, a nélkülözéstől és a szolgaságtól. Minden erőmmel, tudásommal és tiszta lelkiismeretem megőrzésével azért fogok dolgozni, hogy a magyarság ügyének alázatos és hű szolgálója legyek. Amennyiben szent ügyünk képviseletére a Jobbik országos elnökségének kétharmados döntése szerint alkalmatlanná válok, úgy képviselői mandátumomat azonnal visszaadom. Isten engem segéljen!”

 

Az Alfahír úgy értelmezi, hogy Sneider és Farkas megszegte ezt az esküt, ám igazából egyiküket sem szólította fel (legalábbis eddig) a párt arra, hogy adják vissza a mandátumukat, mi több, maga az Alfahír írja, hogy Sneidertől azt kérték, hogy „a jövőben a frakció tagjaként teljes munkaidőben szakterületével, a szociális kérdésekkel foglalkozzon”. Varga-Dammot ugyan felszólították mandátuma visszaadására, ám ő ezt visszautasította, ezt követően álltak elé azzal az ajánlattal, hogy kap egy második esélyt, ám erre nemet mondott.

 

Hutter Marianna

Azzal, hogy három jobbikos képviselő is otthagyta szerdán a párt frakcióját, az eddig 20 fős képviselőcsoport már csak 17 fősre zsugorodott. Vagyis pont annyian vannak, ahányan a KDNP-sek. Év elején egyébként még 22 fős volt a Jobbik-frakció, de Jakab Péter elnökké választása után nem sokkal kilépett Bencsik János és Bana Tibor is, miután nem tetszett nekik, milyen irányba megy a párt.

Megkérdeztük a Jobbikból és a frakcióból februárban kilépett, független képviselő Bencsik Jánost, hogy mit szól a Jobbik körüli történésekhez. Az az erkölcstelenség és önpusztítás, amit ő kilépésekor látott, még nagyobb fokozatra kapcsolt a pártban – mondta Bencsik, aki örül, hogy legalább nem a Jobbik-frakcióból kellett végighallgatnia hétfőn, hogy a Jobbik a külhoni magyarok támogatása ellen szólal fel a parlamentben.

Bencsik szerint a Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea elleni eljárás méltánytalan és szomorú, és ezzel is visszaigazolva látja, hogy jó döntést hozott, mikor februárban távozott: ő egyébként akkor a frakció mellett magából a pártból is kilépett, míg Sneider, Varga-Damm és Farkas Gergely csak a frakcióból távoznak. Felvetésünkre, hogy van-e értelme számukra párttagnak maradni, tudnak-e változást elérni a pártban, Bencsik azt mondta: 2022-ig Jakab Péter a párt elnöke, és nem tartja túl valószínűnek, hogy ennél előbb legyen előrehozott tisztújítás. De ami még fontosabb: szerinte, mivel

 

a Jobbik vállaltan elhagyta a politikai jobboldalt azért, hogy a baloldali szavazókra hajtson, nem lát esélyt ennek a visszafordítására, egy újabb irányváltás pedig nem lenne túl hiteles.

 

Ha a Jobbik végérvényesen üresen hagyja a jobboldalt az ellenzéki térfélen, az óriási stratégiai hiba, és ezt az űrt valaki biztosan be fogja tölteni. Kérdésünkre, hogy lát-e arra esélyt, hogy a kilépett jobbikosokból új párt formálódna ezen űr betöltésére, azt mondta: elképzelhető, hiszen még van két év a választásokig, de a szervezeti kereteknél fontosabbnak tartja, hogy az ellenzéki jobboldali szavazók és az őket képviselők egymásra találjanak. 

Varga-Damm Andrea az Azonnalinak is elmondta, amit az alább szemlézett Facebook-posztjában is írt, miszerint a Jobbik szerda délután kezdődő frakcióülése előtt a párt frakcióelnöksége azt közölte vele, hogy visszavonják az indítványt, amely az ő kizárását kezdeményezi a frakcióból, ezzel második esélyt adva a politikusnak. Hogy ezzel Varga-Damm miért nem kívánt élni, arra úgy reagált: az a vezető politikus, akit a sajátjai így gyaláznak meg ország-világ előtt, ahogy azt ővele tették, nem fog második esélyt adni azoknak, akik ezt megcsinálták vele.

Bukovics Martin

Schiffer András: Riszpekt!
2020. május 27. 17:13

Így kommentálta a Facebookon a politizálástól 2016-ban visszavonult ügyvéd, az LMP volt társelnöke és korábbi frakcióvezetője Farkas Gergely döntését, miszerint kilép a Jobbik parlamenti frakciójából. Varga-Damm Andreához és Sneider Tamáshoz nem kommentelt Schiffer.

 

Hutter Marianna

Az Azonnali úgy értesült, Varga-Damm Andrea is távozik a frakcióból. Kerestük a politikust, aki ezt meg is erősítette nekünk.

A Facebookon pedig erről posztolt pár perce a képviselő: „Ma, mielőtt elkezdődött volna a frakcióülés, a párt elnöksége és frakcióelnöksége nevében Jakab Péter közölte, hogy nem tartják fenn a frakcióból történő kizárásom indítványát. Közölték, adnak egy második esélyt. Csakhogy én egy ilyen közösséggel, amely megalázta az elmúlt 10 napban Sneider Tamást, Balczó Zoltánt, meggyalázta a párt egész tagságát, a párt parlamenti frakcióját, nem kívánok tovább együttműködni. Nem ők adnak nekem még egy esélyt, hanem most én szólítom fel a Jobbik pártelnökségét, hogy 24 órán belül mondjanak le elnökségi tagságukról, és írják ki a pártban a tisztújítást.”

 

Hutter Marianna

Erre az Azonnali is kíváncsi, ezért már írtunk is a párt sajtóosztályának, hogy mindenképpen szeretnénk utolérni valamelyik elnökségi tagukat, lehetőleg magát Jakab Pétert. Egyébként Jakab 18.30-kor tervez rendkívüli online sajtótájékoztatót tartani – de itt kérdezni nem lehet a párt elnökét.

Hutter Marianna

„A mai nappal kiléptem a Jobbik frakciójából. A továbbiakban nem kívánok asszisztálni Jakab Péter és csapata tevékenységéhez, amely végképp politikai és erkölcsi züllésbe sodorta ezt a régen szebb napokat látott pártot” – erről írt Farkas Gergely jobbikos képviselő a közösségi oldalán nem sokkal azt követően, hogy Sneider Tamás is bejelentette kilépését. Pár erős állítás a posztból:

 „Egy nemzeti-konzervatív párt elnökeként Jakab Péter számtalan belső fórumon kijelentette, hogy nem hajlandó jobboldali, nemzeti gondolatokat elmondani beszédeiben, felszólalásaiban, mondván, hogy »azzal baloldali szavazókat riasztanánk el«.”

„Az egyes tisztségek, pozíciók, munkatársi állások betöltésénél, fizetésemeléseknél egyedül az dönt, hogy ki mennyire serényen bólogat Jakab Péter és csapatának tevékenységéhez.”

 „Jakab Péter és csapata gyakorlatilag egy besúgóhálózatot működtet a pártban. Ha érdekük úgy kívánja, hangfelvételeket készítenek emberekről, dokumentálják, hogy ki kivel találkozik, külön munkatársi feladatkörbe tartozik, hogy megfigyeljék a Facebookon, hogy ki milyen belső ellenségnek gondolt ember posztját lájkolja, de attól sem riadnak vissza, hogy lejárató információkat gyűjtsenek képviselőkről, hogy azokat az érdeküknek megfelelően tudják használni.”

 „(...) egy ilyen vezetőség nem elősegítője, hanem akadálya egy 2022-es kormányváltásnak.”

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

A techóriás szenzorokkal rögzítené a munkavállalók testbeszédét és mimikáját, hogy pontozza a meetingek minőségét, de a kritikusok szerint a munkavállalói jogok rovására növelnék a munka hatékonyságát.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás